.
lördag 30 maj 2009
Mors dag-tårta
torsdag 28 maj 2009
lördag 23 maj 2009
Stora planer på gång!
Familj, vänner och bekanta har ofta sagt till mig att jag borde satsa på det här med tårtor; att jag ska starta ett företag och sälja tårtor på heltid. Och detta frö har länge legat och grott i mitt bakhuvud. Kanske man ska iallafall...
Jag har här radat upp olika skäl till att starta eller inte starta ett tårt-bageri.
JA!
- Vi har plats för det! I uthuset finns det möjlighet till både el, vatten och värme. Det enda som behövs är att inreda ett kök.
- Stor potentiell kundkrets! Jag bor i ett samhälle med många barnfamiljer och dessutom nära tre stora städer; Växjö, Kalmar o Karlskrona.
- Det är roligt! Det är definitivt en av mina roligaste hobbies!
- Deltid/extrainkomst! Ett bra sätt att få in en extra inkomst.
- Svärfar är revisor och kan hjälpa mig med det mesta
- Markandsföring, tårtorna säljer sig genom rykten och barnkalas
- Jag får stå på egna ben och driva ett eget företag.
- Jag kan sälja till båda privatpersoner och företag
- Flera möjligheter! Jag kan utöka mitt företag till en cateringfirma alternativt samarbeta med andra cateringfirmor eller liknande företag.
- Kostnader! Det kostar en hel del att inreda ett kök och mycket måste inköpas som kyl, frys, spis m.m.
- Förenkling! För att kunna göra många tårtor måste jag förenkla mina tårtor och kan inte lägga ner den tid jag vill på dom.
- Konkurrens! Bara här i Emmaboda finns det två bagerier/konditorier...
- Hälsovårsnämnden! För att sälja ätbara varor är det hårda krav på en som företagare, vilket självklart är förståligt.
- Ekonomi! Jag måste göra många tårtor för att få det att gå runt ekonomiskt.
- Eget företag! För att kunna sälja tårtor måste jag starta ett eget företag och införskaffa ett F-skattesedel vilket är ett stort ansvar!
- Redovisning, moms, skatt...
- Förväntningar, tänk om jag inte kan leva upp till allas förväntningar...
- Tid, det kommer ta mycket tid från familjen.
- Fantasilöshet och uttråkad. Risken med att göra tårtor på löpande band är att jag tröttnar på det.
Har jag glömt något?!?
Vad tycker ni att jag ska göra?
Karin
torsdag 21 maj 2009
Inspiration i mängder...
Nere till höger ser ni mina favorit-bloggar.
Vilka är era?
Bloggar eller hemsidor, var hittar ni er inspiration?
Karin
onsdag 20 maj 2009
Ko-tårta
Beskrivning: Ko-tårta
Till min svägerska bakade jag en ko-tårta, dels för att hon är en blivande bond-fru men även för att roa barnen som hon jobbar med. En tårta ska ju inte bara vara god utan fin att se på! *ler*
Min dotter med en härlig blåtira!
Då tårtan skulle vara stor nog att räcka ca 25 - 30 personer bakade jag två tårtbottnar som jag sen la på en bakplåt. Receptet hittar du här!
Hela tårtan täcktes med chokladkräm. Här ser man tydligare benens nivåskillnad och huvudets former.
Tårtan täckte jag sedan med vit SP. Jag lämnade nos och klöver då jag täckte dessa i annan färg än kroppen.
Något jag tycker är svårt är att få den vita SP'n att inte bli smutsig, har ni något bra tips så säg gärna till!
Karin
Beskrivning: Döskalle/pirat-tårtor
Då de är tvillingar ville jag självklart att de skulle få varsin. Jag gjorde två stycken Rolly Roger-tårtor inspirerade av den där döskallen som finns på alla Pirat-flaggor.
Öga och näsa gjorde jag innan jag la på grädde och SP, för att enklare få till hålorna. Munnen delade jag med en kniv.
Benen är gjorda av tårtbotten täckta av SP.
måndag 18 maj 2009
Kommande tårta...
Bild lånad från http://www.mariannescreativecakes.com.au/index-1.html
Karin
Alla hjärtans dag - bakelser
Beskrivning: Alla hjärtans dag - bakelser
Denn gången så fuskade jag dock och gjorde dessa tårtor med färdig tårtbotten. Jag använde vanliga pepparkaksformar för att få fram hjärt-formen.
Bakelserna är fyllda med mjölkchoklad-mousse (Mmmm, gott) och skumbanans-mousse (Inte riktigt min smak, men kul att pröva nåt nytt), täckt med smörkräm och färdigköpt SP, och lite ätbart glitter...!
Mjökchoklad - mousse
Receptet räcker till ett lager med fyllning
3 dl vispgrädde
150 g dumle
Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i chokladbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm. Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!
Skumbanan - mousse
Receptet räcker till ett lager med fyllning
3 dl vispgrädde
100 g skumbananer
Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i bananbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm. Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!
Smörkräm
Receptet räcker till normalstor tårta
Gott till MMF men sliskigt till SP.
150g smör
1 dl florsocker
2 ägg-gulor
2-3 tsk vaniljsocker
Rör smör och florsocker poröst, tillsätt ägg-gulor och vaniljsocker. Enklast är att göra i matberedare, kör till en jämn smet. Smaksätt eventuellt.
Dom blev riktiga sockerbomber och ingen av oss orkade äta hela hjärtat, men det var gott och lite småmysigt, som det ska vara på Alla hjärtans dag...!
Karin
Bolibompa-tårta
För recept och beskrivning, klicka här!
Karin
Helgens tårtor!
lördag 16 maj 2009
Jag behöver hjälp...!
Alla förslag är välkomna!
Karin
torsdag 14 maj 2009
Räddare i nöden!
onsdag 13 maj 2009
Beskrivning: Tutt-tårtan
så mätte jag upp med en lagom stor kaffekopp.
Jag ville inte att bysten skulle bli allt för stor och Dolly Partonliknande...
Receptet är till en 24cm form.
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl kakao
2 1/2 tsk bakpulver
Vispa ägg o socker pösigt. Blanda och sikta ner övriga ingredienser i smeten. Grädda i smörad och bröad form i ca 40 - 45 minuter i nedre delen på 175 grader. Låt stå ca 10 minuter innan du vänder på kakan.
lager på lager tills koppen var full.
De fick sen stå i kylen ett tag för att stelna till lite.
Jag la tyngder ovanpå så att dom skulle tryckas ihop och bli fasta.
Man spädde ut pulvret i vatten och vispade sen upp med grädde, mycket enkelt och gott.
Brösten är på plats.
Jag har skurit till midjan för att få kroppen att se mer kvinnlig ut. Jag har även gjort en backe upp mot "axlarna" för att få brösten att se mer riktiga ut.
Chokladkräm, smakar som chokladbollar...
Receptet räcker till att täcka en stor tårta
2 dl florsocker
2 dl kakao
4,5 dl vispgrädde
Rör ihop socker, kakao och sen vispgrädde. Låt stå i kylen i ca 30 minuter så att kakao och socker löser upp sig i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.
Karin
Tutt-tårtan
Korsetten är gjord i svart SP, bröstvårtorna i MMF.
Dekorationerna är ätbara sliverpärlor.
För att få glansen på huden har jag smörjt in MMF:en med olja.
Vad tycker ni?!?
För recept och beskrivning, klicka här!
Karin
söndag 10 maj 2009
Beskrivning: Fars dag-tårta
6 ägg
Detta recept räcker till ett lager med fyllning!
3 dl vispgrädde
150 g Geisha
Klipp eller skär ner chokladen i mindre bitar. Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!
Det var lite knåpigt att få till krage, men efter några försök kom jag på trixet. Här nedan ser du en beskrivning av hur man viker till kragen, det rosa är insidan av själva kragen.
Ihop-monterad och väntar på att bli skuren till slip.
Efter att klistrat ihop alla deler skar jag ut själva slipsen. Till slipsknut tog jag en bit MMF, rullade till en liten boll och klädde in med remsor. Sen var det bara att montera ihop det hela.
Jag är ganska nöjd, även om jag skulle kunna gjort en del förbättringar, bla plattat till slipsens kanter, men nu vet jag hur jag ska göra till nästa gång!
Karin