sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 2 december 2009

Julkalendern - lucka 2

Under mina barndoms jular bakade alltid min mamma denna goda och härliga fruktkaka fylld med frukt och nötter, en rejäl kaka som räckte länge. Jag har aldrig bakat den själv men i år tänkte jag slå slag i saken!

Min kära mor har mailat mig en kopia på receptet och här nedan ser ni orginalet. Extra kul var att se kostnaden för kakan, hela 21:-, ett ganska gammalt recept.


Jag skriver ner receptet så att det bli lättare att läsa!


Mammas fruktkaka

225g smör
2 dl socker
4 medelstora ägg
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 burkar cocktailbär, (113 g)
260 g russin (4 små paket)
180g korinter
130g hackat apelsinskal
1 påse suckat á 65 g
12 kärnfria katrinplommon
1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor
½ dl körsbärsspad
½ konjak, kan bytas ut mot körsbärsspad
smör o ströbröd till formen

Hacka all frukt som inte är färdighackad, russin o korinter behöver inte hackas. Mät upp körsbärsspad o konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmar och gotta sig, vänd om med sked någon gång. Grovhacka även nötterna.

Sätt på ugnen på 150 grader. Smörj o bröa en stor form, ca 2 liter, helst en kransform.

Rör smör o socker poröst, tillsätt äggen ett i taget ordentligt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Rör ner så mycket av blandningen i fruktröran att detta får ett mjöltäcke kring sig. Det hindrar frukten från att packa ihop sig och sjunka till botten.

Blanda fruktröran och resten av det torra i äggsmeten, fyll formen nästan helt (7/8)

Grädda i ca 1½ timme tills kakan känns torr med provsticka, lägg över aluminiumfolie om det börjar blir mörkt/bränd.

Stjälp upp kakan när det svalnat i sin form. Linda om med folie och lägg till förvaring i plastpåse. Kakan håller sig i flera veckor!

Kram Karin






Share/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar