sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 20 december 2009

Julkalendern - lucka 20

Efter att ha lärt sig att göra egen marsipan vad sägs om fler tips och recept på just marsipangodis?

Marsipan munsbitar
250 g marsipan eller mandelmassa
1 paket med hasselnötskräm
200 g choklad av valfri smak

Gör en rundel av marsipanen, dela den i två delar, bre hasselnötskräm på ena halvan och kläm ihop delarna skär i ca. 1½ cm tjocka skivor och doppa varje skiva i smält choklad (som smält i vattenbad). Ringla motsvarande färg choklad över skivorna garnera med en nöt av valfri sort.Låt stelna förvaras i kylskåp.
Garnering: Blockchoklad och nötter tex. hasselnötter el. valnötter.

Mozartkulor
250 g nougat
250 g marsipan
200 g mörkchoklad

Tillagning:
-Dela nougaten i 30 lika stora bitar och forma försiktigt till kulor. Kavla ut mandelmassan och dela i 30 bitar, de ska kavlas ut så pass mycket att de täcker nougatbollarna.
-Smält blockchokladen i vattenbad. Rulla under tiden mandelmassan runt nougatkulorna. Doppa sedan i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper.
-Förvara svalt.

Tips!
Rulla in en rostad hasselnöt i nougaten innan du rullar in allt i marsipanen, riktigt gott!



Variant på marsipanstubbe
40 st torkade äppelchips eller äppelringar
2 msk calvados
300 g marsipan
1 msk florsocker
250 g mörk choklad

- Mixa äppelchips/ringar, calvados och marsipan i matberedaren, kör bara några varv tills massan hänger ihop. Pudra eventuellt lite florsocker på bänken så går det lättare att forma till två långa längder ca 35 cm. Skär varje längd i 10 bitar. Eller varför inte göra den som en stubbe?
- Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål över vattenbad. Doppa bitarna i chokladen, dra eventuellt ett mönster med gaffel.
Låt svalna i kylen. Förvara marsipangodiset i plastlådor med lock i kylen.

Hoppas ni får en riktigt mysig och snöig Fjärde advent!
Kramar Karin


Share/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar