Knäck, ischoklad och mintkyssar...!
Vilket godis är ett måste på ert godisbord?
Kram Karin
Knäck
ca 40 st
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
1 msk smör
3 msk hackad sötmandel
Gör så här
- Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
- Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
- Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
- Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.
Tips!
Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt.
vid 160°C är smeten karamellfast.
- Istället för mandel kan du ha i ströbröd eller andra nötter (cashewnötter, pinjenötter, solroskärnor eller varför inte jordnötter?, bara ett experimentera!
- Lite ingefära eller kakao i smeten kan även förnya smaken!
- Smörj brickan/underlaget med lite olja innan du lägger upp formarna så välter dom inte lika lätt!
Ischoklad
ca 70 st
400 g mörk kvalitetschoklad 70 %
100 g kokosfett
- Hacka chokladen fint. Smält kokosfettet i en kastrull och tillsätt chokladhacket.
- Rör blandningen slät och smaksätt 1/4 av smeten åt gången
- Häll smeten i en kanna med liten pip eller använd sked och fyll små konfektformar.
- Ställ formarna kallt.
Tips på olika smaksättningar!
- Apelsin: 1 tsk rivet apelsinskal
- Krossade kaffebönor: 1 tsk krossade kaffebönor
- Kardemumma: ½ tsk nymald kardemumma
- Pepparmynta: Pepparmyntsolja efter smak (man hittar den på apoteket).
- Byt ut chokladen mot redan smaksatt choklad
- Romrussin: russin och kanske lite rom
- Lätt hackad mandelflis
- Lite Baylis...
Det är bara fantasin som stoppar smaksättningen!
Mintkyssar
Ca 60 st
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g smält choklad
- Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. 10 minuter till 115 grader.
Använder man inte termometer kan man göra trådprovet: Doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Massan ska då tråda sig.
- Häll upp sockermassan i en oljad skål. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat men ännu inte kallnat. Arbeta med en gaffel tills pepparminten blivit väl inblandad. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt.
- Klicka upp massan på smörpapper och låt den stelna. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Lägg därefter på en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
- Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Tips!
Vill man göra lite roligare o annorlunda kyssar man kan byta ut florsockret mot smaksatt florsocker och istället för den mörka chokladen kan man färga vit choklad eller använda pastiller som tex. nonstop!
Bilder lånade från Allt om mat, Tasteline & Recept.nu
Hej!
SvaraRaderaVilken fin blogg!
Julgodis är underbart. Det är ju så roligt att göra och slå in i fina förpackningar och askar. En uppskattad present då man går bort.
Jag gillar chokladkola, som är lite mjuk. Den slår jag in i cellofan och nu i år gjorde jag små staplar som jag lindade snöre om.
Tryffel är också gott. Mörk choklad smaksatt med tex baileys.... mmmm!
Ha det så gott!
Kram och god jul!
Hej Karin
SvaraRaderaHar du något gott recept på en jultårta. Det kanske inte så vabligt att ha, men jag skulle villja göra en och jag ä'r ingen expert på just tårtor, men det kanske du kan =)
Kram Penny
tack för din gulliga kommentar, som alltid är du så go. vad du gjorde fina doptårtor och julgodiset är också kanon.
SvaraRaderajag gör alltid julgodiset på lille julafton, bl a radiokaka, och rischoklad. vi får väl se vad som händer. kramisar
Åhåhåh vad mycket gott du har här!
SvaraRaderaJag blir alltid så glad när jag slinker in på din sida. Mintkyssar... det var inte igår! Själv är jag väldigt svag för tryfflar och kola, mums mums. Tur att det snart är jul så man får äta upp allt gott!
God jul Karin!
kram!
åh du använder också kokboken julgodis för stora och små sockerbagare av Johanna Westman. Gillar du den?
SvaraRadera