
ca 15 port
3 dl ren äggvita (från ca 10 ägg)
6 dl socker
2 ½ dl vatten
6 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 msk Kirschwasser
- Koka upp vattnet och sockret i en tjockbottnad kastrull, och låt koka tills lagen är 127 °C eller om du är utan termometer, lagen trådar sig mellan fingrarna. Enklast med en digital termometer.
- Dela under tiden äggen, mät upp och lägg upp i en stor skål. Vispa lätt (börja när sockerlagen är ca 120°) så att äggvitorna börjar skumma.
- Häll sedan sakta den heta sockerlagen i en tunn stråle ner bland äggvitorna medan elvispen kör för fullt.
- Vispa länge tills det hela blir en tjock, glänsande, vit massa. Fortsätt sedan ett tag och låt det hela svalna. Om du vill att det ska gå fortare, ställ skålen i ett isbad.
- Frys den italienska marängen i minst 4 timmar.
- Ta ut den ganska hårda marängsmeten ur frysen, skär den i skålen med en kniv tills den börjar mjukna lite.
- Vispa grädden tjock och smaksätt med spriten.
- Blanda äggvitemassan och grädden med en sked och lägg i två serveringsformar. Frys igen.
- Innan servering, ta ur frysen en bra stund innan då massan är hård.
Njut!
Kram Karin

Det här är ju nästan samma recept som till fluffywhitefrosting eller hur? ;) Låter gott ialla fall.
SvaraRaderaÄnglamat för mig är grädde och rårörda lingon vispat ihop.
//Ankmor FL
I en av våra kokböcker vet jag att Änglamat finns med, men det är bara vispad grädde och lingon som ska serveras i nån strut. Typ.
SvaraRadera