tisdag 12 januari 2010

Barndomsminnen: Hirams Änglamat

Änglamat var något min mamma bjöd på när vi hade gäster, vilket kunde hända lite titt som tätt och just Änglamat var en av mina favoriter. Dessvärre var det lite beroende på om vi hade Kirschwasser hemma eller inte, en tysk brandy gjord på morellobär (en sort surkörsbär). Som jag minns det var flaskan inte heller direkt enkel att finna på systembolaget så när vi väl fick Änglamat var det en delikatess!




ca 15 port


3 dl ren äggvita (från ca 10 ägg)
6 dl socker
2 ½ dl vatten
6 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 msk Kirschwasser

- Koka upp vattnet och sockret i en tjockbottnad kastrull, och låt koka tills lagen är 127 °C eller om du är utan termometer, lagen trådar sig mellan fingrarna. Enklast med en digital termometer.
- Dela under tiden äggen, mät upp och lägg upp i en stor skål. Vispa lätt (börja när sockerlagen är ca 120°) så att äggvitorna börjar skumma.
- Häll sedan sakta den heta sockerlagen i en tunn stråle ner bland äggvitorna medan elvispen kör för fullt.
- Vispa länge tills det hela blir en tjock, glänsande, vit massa. Fortsätt sedan ett tag och låt det hela svalna. Om du vill att det ska gå fortare, ställ skålen i ett isbad.
- Frys den italienska marängen i minst 4 timmar.
- Ta ut den ganska hårda marängsmeten ur frysen, skär den i skålen med en kniv tills den börjar mjukna lite.
- Vispa grädden tjock och smaksätt med spriten.
- Blanda äggvitemassan och grädden med en sked och lägg i två serveringsformar. Frys igen.
- Innan servering, ta ur frysen en bra stund innan då massan är hård.

Njut!

Kram Karin

Share/Bookmark

2 kommentarer:

  1. Det här är ju nästan samma recept som till fluffywhitefrosting eller hur? ;) Låter gott ialla fall.

    Änglamat för mig är grädde och rårörda lingon vispat ihop.

    //Ankmor FL

    SvaraRadera
  2. I en av våra kokböcker vet jag att Änglamat finns med, men det är bara vispad grädde och lingon som ska serveras i nån strut. Typ.

    SvaraRadera