Med påsken runt hörnet kan jag inte låta bli att inspireras av den gula högtiden, vad passar inte bättre än just gula chokladbollar? På lång håll ser dom ut som små fjuniga kycklingar... *ler* Påskdekorationerna har min söta lilla dotter gjort på dagis, tänk vad duktiga små femåringar är, riktigt kreativa!
När jag tog bilderna tycket jag apelsinen passade in och nu i efterhand slog det mig att man faktiskt kan piffa till chokladbollarna med lite rivet skal i smeten. Choklad o apelsin är en ljuvlig kombination! Eller varför inte riva ner lite ren choklad... Variationerna är många! *ler*
Jag hoppas ni får en underbar påsk fylld med god mat, söta bakverk och en och annat besök av små påskkärringar med påskkort! Själv kommer jag få besök av min käre far imorgon och på söndag åker jag till min mormor i Västergötland. Självklart kommer jag även baka tårta, dels mitt bidrag till Sveriges Nationaldagstårta men även en ren påsktårta!
Vad ska ni göra för kul?
Många kramar Karin
.
onsdag 31 mars 2010
tisdag 30 mars 2010
Och vinnaren är...
Trots idogt lockande och pockande, nästintill spammande i mängder av olika bak- och mat-bloggar så har bara två hedrande deltagare bidragit med sina bästa och godaste vår-kaka/tårta-recept. Tråkigt med så få deltagande men så blir det väl ibland antar jag och tråkigt för Husmodern som inte fick så mycket uppmärksamhet och respons som jag hoppats på.
De två som är med och tävlar är dessa:
1. Jenni's cheesecake med passionsfrukt
Här är mitt favoritrecept på en liten "vår-tårta" som är så frisk och härlig.
3 dl grädde & 1 tsk vaniljsocker - Vispas ganska hårt i en skål.
3 äggulor & 2 dl socker
Vispas ganska pösigt i en separat skål.
Tillsätt 130 g philadelphiaost/cream cheese. Vispa.
3 äggvitor - Vispas hårt i en egen skål.
4 digestivekex - Smulas i botten på en form med löstagbara kanter.
Blanda skål 1 och 2 (grädde + cream cheese)
Vänd ner skål 3 (äggvitor). Häll i smeten i formen. Ställ i frysen.
Garnera med 4 st passionsfrukter vid servering.
Kram Jenni
2. Annas glutenfria vårbakelse
Mitt absoluta favvo-vårbakelse-recept är enklast möjliga o en klar tradition i min familj till påsk. Det funkar väl bra som vår-bakelse?
Man gör en rulltårta, gärna utan vetemjöl med potatismjöl så även min lillasyster Susanne som är glutenintollerant också kan äta. Fyller den med jordgubbssylt. Skär ganska tjocka skivor av rulltårtan ca 4 cm. Vispa grädde, inte för hårt. Lägg varje rulltårtebit på ett fat, klicka på en rejäl klick grädde o sen en konserverad persikohalva
ovanpå. Supergott o lätt!!!
Stort grattis Jenni!!
De två som är med och tävlar är dessa:
1. Jenni's cheesecake med passionsfrukt
Här är mitt favoritrecept på en liten "vår-tårta" som är så frisk och härlig.
3 dl grädde & 1 tsk vaniljsocker - Vispas ganska hårt i en skål.
3 äggulor & 2 dl socker
Vispas ganska pösigt i en separat skål.
Tillsätt 130 g philadelphiaost/cream cheese. Vispa.
3 äggvitor - Vispas hårt i en egen skål.
4 digestivekex - Smulas i botten på en form med löstagbara kanter.
Blanda skål 1 och 2 (grädde + cream cheese)
Vänd ner skål 3 (äggvitor). Häll i smeten i formen. Ställ i frysen.
Garnera med 4 st passionsfrukter vid servering.
Kram Jenni
2. Annas glutenfria vårbakelse
Mitt absoluta favvo-vårbakelse-recept är enklast möjliga o en klar tradition i min familj till påsk. Det funkar väl bra som vår-bakelse?
Man gör en rulltårta, gärna utan vetemjöl med potatismjöl så även min lillasyster Susanne som är glutenintollerant också kan äta. Fyller den med jordgubbssylt. Skär ganska tjocka skivor av rulltårtan ca 4 cm. Vispa grädde, inte för hårt. Lägg varje rulltårtebit på ett fat, klicka på en rejäl klick grädde o sen en konserverad persikohalva
Kram Anna
För att göra det hela rättvist som möjligt så har jag lottat fram en vinnaren med hjälp av random.org;
För att göra det hela rättvist som möjligt så har jag lottat fram en vinnaren med hjälp av random.org;
Stort grattis Jenni!!
söndag 28 mars 2010
Ingen tårta...
...men söt ändå! Det här är födelsedagspresenten till dotterns dagiskompis Alma som fyllde 6 år, en söt liten godis-kaktus fylld med sötsaker. På krukan har Linnéa skrivit Almas namn i guldfärg så efter att "kaktusen" är uppäten kan hon använda krukan till riktiga blommor. En rolig och lite annorlunda present!
Kram Karin
Kram Karin
fredag 26 mars 2010
För att så många som möjligt ska kunna delta i tävlingen om Sveriges Nationaldagstårta har Arla förlängt tävlingen med en vecka till den 5 april. Skönt, då slipper jag känna mig så stressad över att hinna i helgen! Jag är dock otroligt nyfiken på allas bidrag, tänk om vi alla har gjort likadant...? *ler* Sannolikheten är liten, men man vet aldrig...
Kram Karin
Kram Karin
onsdag 24 mars 2010
Tävling!
Jag tävlar om muffinsplåt
från Tindra - bosättningsaffären hos Bagerskan.
Var med och tävla här du också!
Reglerna är enkla och alla kan vara med!
Tävlingsreglerna
- Besök Tindra - bosättningsaffären och anmäl dig till deras nyhetsbrev!
- Länka om min tävling i din blogg med text o bild till både Tindra - bosättningsaffären och Bagerskan.
Se till att länkarna fungerar!
- Kommentera detta inlägg med ditt namn och länk till din blogg.
- För er som inte har någon blogg, gör som ovan men maila istället 5 vänner om tävlingen och kommentera detta inlägg samt anmäl dig till Tindra´s nyhetsbrev. Glöm inte att ange din email-adress.
Tävlingen avslutas tisdagen den 7 april klockan 24:00!
En lycklig person vinner och presenteras den 8 april.
Lycka till allihopa!
Kram Karin
I brevlådan
Igår fick jag ett litet paket från Dr. Oetker med information om deras tävling Miss Cupcake 2010
- en tävling där man tävlar i att dekorera den finaste cupcaken. I vinstpotten ligger en resa för två till New York, vore inte helt fel att vinna! Du kan skicka in dina bidrag fram till den 6 juni så än finns det chans att delta!
Med i paketet fanns även ett litet paket med Chokladhjärtan och ett paket med Chokladlöv, fina små dekorationer att dekorera tårtor och cupcakes med!
Nu ska jag bara funderar ut några fina cupcakes att baka och dekorera så att jag har chansen att vinna resan till New York. Jag vill så gärna visa min man en av världens häftigaste storstäder!
Kram Karin
tisdag 23 mars 2010
Snart 20.000 besökare!
söndag 21 mars 2010
Ros-tårta
Igår fick jag ju ett stort paket från Formodesign och en av de många formarna var en silikonform i form av en ros. Då mitt tryffel/pralin-försökt totalt havererat (chokladen fastnade i formen...) ville jag hitta på något annat gott att göra. Det är ju länge sen jag sist gjorde någon tårta och med denna form fick jag leka lite... *ler*
Jag bakade två chokladkakor (en liten o en stor) av några överblivna chokladkakor här hemma, och den blev riktigt god måste jag säga. Fick högt betyg av både make o dotter!
Nötchokladkaka
2 ägg
1½ dl socker
200g smör
100g mjölkchoklad
100g nötchoklad
3 msk cane syrup
2 dl mjöl
2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
Vispa ägg o socker vitt och pösigt. Smält smör i en kastrull och chokladen över ett vattenbad, häll i sirapen i chokladen, rör om och ner i smöret. Blanda de torra varorna. Häll ner chokladsmeten i äggröran. Rör ner de torra varorna i smeten och fyll formen till 3/4. Då detta var ett experiment är jag osäker på hur länge den bör vara i ugnen, men minst ca 1 timme iallafall i 175 grader.
När kakan är klar låt den stå tills den svalnat, jag var för snabb och kakan fastnade i formen tyvärr. Så låt den hellre stå ett tag för att få till den fina formen!
När kakan svalnat täckte jag den med rosa glasyr, ju mer trögflytande (mindre vätska) desto enklare att arbeta och täcka kakan är det! Ca 1 dl florsocker till 1 msk vatten/citronjuice, ev mindre!
Jag dekorerade kakan med gröna blad av hemmagjord MMF. Tror jag slagit rekord i minsta satsen MMF: hela 1½ marsmallows + 1 dl florsocker räckte lagom till mina gröna blad! *ler*
Vad tycker ni om min fina ros?
Kram Karin
Kakformen kommer från
Jag bakade två chokladkakor (en liten o en stor) av några överblivna chokladkakor här hemma, och den blev riktigt god måste jag säga. Fick högt betyg av både make o dotter!
Nötchokladkaka
2 ägg
1½ dl socker
200g smör
100g mjölkchoklad
100g nötchoklad
3 msk cane syrup
2 dl mjöl
2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
Vispa ägg o socker vitt och pösigt. Smält smör i en kastrull och chokladen över ett vattenbad, häll i sirapen i chokladen, rör om och ner i smöret. Blanda de torra varorna. Häll ner chokladsmeten i äggröran. Rör ner de torra varorna i smeten och fyll formen till 3/4. Då detta var ett experiment är jag osäker på hur länge den bör vara i ugnen, men minst ca 1 timme iallafall i 175 grader.
När kakan är klar låt den stå tills den svalnat, jag var för snabb och kakan fastnade i formen tyvärr. Så låt den hellre stå ett tag för att få till den fina formen!
När kakan svalnat täckte jag den med rosa glasyr, ju mer trögflytande (mindre vätska) desto enklare att arbeta och täcka kakan är det! Ca 1 dl florsocker till 1 msk vatten/citronjuice, ev mindre!
Jag dekorerade kakan med gröna blad av hemmagjord MMF. Tror jag slagit rekord i minsta satsen MMF: hela 1½ marsmallows + 1 dl florsocker räckte lagom till mina gröna blad! *ler*
Vad tycker ni om min fina ros?
Kram Karin
Kakformen kommer från
lördag 20 mars 2010
Ett paket från Formodesign!
Avin till ett mycket efterlängtat paket låg plötsligt i brevlådan och idag hade jag äntligen tid att hämta ut det. Paketet kom från Formodesign - ett företag med inriktning på Inredning, Prylar och Detaljer. Hos dom hittar du massor av fint till köket men även resterande del av huset. Rekommenderas varmt!
Gissa om jag blev både glad o förvånad när jag öppnade pakete! Jag visste att jag skulle få några silikonformar men aldrig så här mycket!!
Stort tack Katarina!!
Här ska bakas....!
Kram Karin
Gissa om jag blev både glad o förvånad när jag öppnade pakete! Jag visste att jag skulle få några silikonformar men aldrig så här mycket!!
Stort tack Katarina!!
Här ska bakas....!
Kram Karin
fredag 19 mars 2010
Misslyckad tryffel
Det blev inte riktigt som jag ville utan istället precis som jag anat, tryffeln är som tjock kräm = helt omöjlig att rulla bollar av! Dock så är jag inte den som ger sig i första taget utan har nu efter lite funderande o surfande på nätet kommit på en annan idé att använda "tryffeln" till. Jag ska fortsätta mitt experimenterande under dagen, håll tummarna att det lyckas bättre denna gången...! *ler*
Kram Karin
Kram Karin
torsdag 18 mars 2010
Cloetta good
Härom dagen fick jag ett litet paket med posten från Cloetta med deras nya choklad Cloetta good - en rättvisemärkt choklad. God på mer än ett sett! *ler*
Chokladkakorna i Cloetta good-serien är certifierade av Rättvisemärkt och bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
Cloetttas rättvisemärkta choklad finns i 4 smaker:
Cashewnötter & Tranbär
Mintcrisp
Mjölkchoklad
Hasselnötter
Min favorit av de fyra är Chashewnötter & Tranbär: fräsch, god och lite annorlunda!
Vilken är din?
Kram Karin
Årets hemmakonditor
Jag vill så klart också vara med och tävla i Årets hemmakonditor som jag skrivit om tidigare, så experimenteras det här hemma. I skrivande stund står experimentet på kylning i kylskåpet, det ska bli spännande att se om mitt försök till att göra tryffel blir som jag tänkt mig. Det gick dock åt lite mer sylt än jag trodde för att det skulle ta smak, så i värsta fall blir allt helt misslyckat! Men det är bara att avvakta och se, jag berättar när jag vet mer!
Kram Karin
Kram Karin
måndag 15 mars 2010
Internationella Pi-dagen
Pi-dagen är en dag tillägnad talet π som inträffar 14 mars varje år. Det är inte någon officiell högtid, men firas ändå av enskilda personer och i en del länder även på vissa skolor, och uppmärksammas av till exempel Google. Denna dag kallas för pi-dagen eftersom den i amerikanskt datumformat skrivs 3/14 och kommer från att pi kan approximeras till 3,14. Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.
Denna dag firas, bland annat på museet ifråga, med pajer och pizzor på grund av att dessa innehåller pi (på engelska (pie) låter pi likadant som ordet för paj) och för att båda dessa maträtter är cirkelformade. Pi representerar ju förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter.
Källa: Wikipedia.org
Av en ren slump bakade jag paj just igår (Pi-dagen), det blev rabarberpaj med vaniljglass. Så gott!
Då min svärmor är glutenintolerant bakade jag två pajer:
Smulpaj med cornflakes
Allt är ca-mått då jag brukar göra smul-degen utan recept
ca125 gram smör
ca 3 dl vetemjöl
1-2 dl socker
1-2 dl cornflakes
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, cornflakes, socker o smöret med fingrarna i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!
Smulpaj med havregryn
ca125 gram smör
ca 3 dl havregryn
1-2 dl socker
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, socker o smöret med fingrarna i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!
Servera pajen med vaniljglass, så mycket godare än vaniljsås när det gäller just rabarber!
Kram Karin
söndag 14 mars 2010
Du vet väl...
lördag 13 mars 2010
Syltkakor
Barnen och jag var ensamma hemma idag (maken kollade på hockey) och då lillkillen sov tog jag och dottern chansen att baka lite. Och efter dagens bakande anar jag en liten bagerska i henne med, det ligger väl i släkten! *ler*
Vi gjorde det enkelt för oss och bakade syltkakor.
200 g smör
3/4 1 dl strösocker
1 1 äggula
1 tsk vaniljsocker
4 1/2-5 4 1/2-5 dl vetemjöl
lingonsylt
Den kletiga degen fastnar ibland på kaveln, bara att skrapa av och fortsätta bakandet!
Jag lever efter devisen "man får göra det bästa av det man har" och det stämmer verkligen här! Hittade inget annat som gjorde bättre "hål" än nässprayen så den fick hjälpa till i bakandet. Självklart är den tvättad och sanerad innan användning!
Klicka ut lite sylt på varje kaka, vi valde lingonsylt av sentimentala skäl men det funkar säkerligen lika bra med hallon/jordgubbe eller varför inte någon god gelé!
Redo för ugnen, ca 200 grader i 5 - 10 minuter beroende på hur tjocka kakor ni gjort.
Visst blev dom fina!?!
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak!
Kram Karin
Vi gjorde det enkelt för oss och bakade syltkakor.
200 g smör
3/4 1 dl strösocker
1 1 äggula
1 tsk vaniljsocker
4 1/2-5 4 1/2-5 dl vetemjöl
lingonsylt
Härlig geggigt!
Rör ihop rumsvarmt smör och socker, rör ner äggulan.
Blanda i resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Rör ihop rumsvarmt smör och socker, rör ner äggulan.
Blanda i resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Istället för att göra på det vanliga sättet (rullar små bollar och trycka ner till)
så valde jag att kavla ut degen och trycka ut små blommor.
så valde jag att kavla ut degen och trycka ut små blommor.
Den kletiga degen fastnar ibland på kaveln, bara att skrapa av och fortsätta bakandet!
Jag lever efter devisen "man får göra det bästa av det man har" och det stämmer verkligen här! Hittade inget annat som gjorde bättre "hål" än nässprayen så den fick hjälpa till i bakandet. Självklart är den tvättad och sanerad innan användning!
Klicka ut lite sylt på varje kaka, vi valde lingonsylt av sentimentala skäl men det funkar säkerligen lika bra med hallon/jordgubbe eller varför inte någon god gelé!
Redo för ugnen, ca 200 grader i 5 - 10 minuter beroende på hur tjocka kakor ni gjort.
Visst blev dom fina!?!
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak!
Kram Karin
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)