måndag 31 maj 2010

Och vinnaren är...

i tävlingen om 2 baguettplåtar och en silikonkavel är:


Stort grattis!!

Kram Karin

Share/Bookmark

Mors dags rosor

Visst är det frustrerande att ha en idé om en rolig sak man vill göra, man ser framför sig hur man kommer gå tillväga och kan inte släppa idén ur huvudet utan vill hem och pröva nu, NU! Och sen när man väl står där, med alla ingredienser inhandlade och redo o beredd så blir det inte alls som man hade tänkt sig... 
Just så var det igår när jag kommit fram till den (enligt mig själv såklart) geniala idén att forma cakepops (små kakbitar på pinne) som rosor. Jag visste precis hur jag skulle göra men när jag väl stod där så motarbetade hela universum mig, smeten/degen (söndersmulade muffins/kakor blandat med Philadelfiaost till en lagom tjock konsistens) bara smulade och ville inte alls formas efter mina önskemål. Och när jag väl fått ordning på formen så trilskades den vita smälta chokladen med mig... *suck* En lärdom är i alla fall att man inte kan blanda hushållsfärg med smält choklad, då stelnar chokladen till en kletig massa! *ler*
Trots allt är jag ganska nöjd även om rosorna inte riktigt blev som jag hade tänkt mig, kanske vågar jag mig på att göra dom igen någon annan dag...

Ni som gör cakepops lite oftare än jag själv, brukar degen smula eller kan man få den smidig och samarbetsvillig? Alla tips är välkomna!

Kramar Karin







Share/Bookmark

En ros till mor


Share/Bookmark

Måndag morgon

Klockan är tidigt och jag ska snart åka till praktiken. *gäsp* Jag ligger lite efter här på bloggen, dels tävlingen med Bagaren & Kocken där en vinnare ska koras och så har jag inte hunnit med att lägga upp bilderna på Mors dags-experimentet jag gjorde igår. Inte helt lyckat men ett kul försök! *ler*

Nej, dags att göra i ordning sig!
Hoppas ni får en härligt skön vecka, kram Karin

Share/Bookmark

söndag 30 maj 2010

Glädjande nyheter!



I fredags låg det ett brev i brevlådan från Kristianstads Spirit of Food
angående utbildningen jag har sökt till i höst.
Brevet meddelade att min hemkommun åtar sig att
stå för kostnaderna för min utbildning och att jag nu
får vara med och konkurrera om platserna till utbildningen.

Spännande och lite nervöst!

Jag är nu ett steg närmare att utbilda mig till konditor!

Kram Karin

Share/Bookmark

fredag 28 maj 2010

Praktikdag - 18

Äntligen fredag!
Idag har det nästan varit trångt i bageriet med två praktikanter, Barbro, Malin och på slutet även Johanna. Trångt men trevligt! Emma och jag har bakat tårtor så det skvalar om det, såpass mycket att vår vanlig fika blev en hel timme sen. Men det gör ingenting för det är så kul att baka och dekorera.!
Här nere ser ni Emma arbeta på två Passionsfruktstårtor, i full koncentration!



Själv fick jag idag fria händer och genomförde en idé som jag har haft ett tag; en tigertårta! *ler*
Visst blev det läckert med gul marsipan och chokladstrecken över!?!



Tårtan är fylld med chokladmousse och blodapelsinsmousse,  
täckt med chokladmousse och marsipan.
Så här efteråt borde jag haft bananmousse istället,
den ser ju mer ut att smaka banan än apelsin.


Istället för en ros valde jag att göra ett tass-avtryck
i choklad för att förtydliga att det är just en tigertårta!


Nej, dags för helg med familjen!
Hoppas ni får en skön helg med mycket sol!

Kram Karin
Share/Bookmark

Endast två vinnare

Tyvärr, eller snarare tur för dom, så var det bara två deltagare i tävlingen om de tre inbjudaningarna till Bloggsvar. De som vann är Maddesmums och Makeupartisten. Stort grattis!!
Som krav för att delta var uppgiften att berätta om 2 saker du gillar och 2 saker du inte gillar här på bloggen, och här är deras svar:

Plus
  1. Dina steg för steg beskrivningar
  2. Att du lägger upp recept på allt
  3. Att din header är otroligt snygg och tilltalande!
  4. Att du alltid har fina bilder i dina inlägg.

    Tack för alla fina kommentarer!!
Minus
  1.  Innehålls Menyn, lite rörig ibland! Rensad!
  2.  Inte så mycket mer att säga som minus, skulle i så fall vara att sidan ibland tar mycket långtid att ladda upp! Tagit bort många onödiga tillägg i sidomenyerna så nu borde den gå snabbare att ladda.
  3. Att inläggsrubrikerna är så små, man ser dom nästan som inläggstext. Vet jag inte riktigt hur jag ändrar på tyvärr...
  4. Att dag+datum+år är så stort skrivet, det kan misstas för rubriker. Som ovan, vet inte hur jag ändrar på det, de är sammankopplade med rubrikerna i sidomenyerna.
Stort grattis igen! Ge mig era email-adresser på kommer inbjudan med mailen!

Kram Karin

Share/Bookmark

torsdag 27 maj 2010

Praktikdag - 17

Godagens! Redan torsdag, dagarna verkligen flyger förbi, eller som Malin och Barbro säger, en vecka består bara av måndag och fredag. Så sant, så sant!
Trots gårdagens avsaknad av uppgifter att göra har det varit fullt upp idag! Jag har bakat massor med kakor i olika former. Här nedan ser ni mig markera kak-längderna inför uppskärning av kakor med en otroligt smart manick. Osäker på vad den används till egentligen men den passar helt klart till kakbaket! Berätta gärna om ni vet!



Närbild på manicken.


Något misslyckade maränger som skulle varit stora och pluffigt gröna med smak av päron.

Idag har jag även bakat knäckebröd, en uppgift likt chokladbollar som liksom aldrig tar slut. Man tar en bit deg och kör den i kavelmaskinen, trycker ut rundlar och ett hål i mitten, tar bort överflödig deg (typ hälften), penslar och doppar i frön. Om och om igen. Två steg framåt och ett tillbaka. Ett riktigt terapiarbete! *ler*

Kram Karin

Share/Bookmark

onsdag 26 maj 2010

Praktikdag - 16

Man ska inte baka degar med sötningsmedel tidigt på morgonen. När vetedegen var mer eller mindre klar kommer Malin och fråga om jag hade i sötningsmedel istället för socker. Nej, just det... *djup suck* Som 'straff' för mitt eget slarv fick jag snällt ställa mig och göra vanliga vetebullar istället. Ingen större kris så men att göra vetebullar är inte riktigt min grej, men å andra sidan, övar jag inte kommer jag aldrig bli bra på det!

Förtydligande: Självklart bakar vi med riktigt socker, men till de med diabetes erbjuder vi bullar med sötningsmedel istället!

Det börjar märkas att vi numera är en fler än vanligt, här går saker och ting undan med en sån fart att vi blev klara för dagen betydligt tidigare än vanligt. Med en full frys och caféet fullmatat med bakverk fick vi gå över till att städa istället, något som behövs ibland.

Kram Karin

Ps. Jag råkade göra våran praktikant äldre än var hon egentligen är, hon går i första ring (eller vad det heter nu för tiden) och inte i 2:an.





Share/Bookmark

Praktikdag - 15

En ganska lugn dag som gått i kakbakandets tecken; kolasnittar, chokladbröd och kringlor! Det är ju mycket prat om vad jag gör men jag har ju inte visat hur själva bageriet (utsidan alltså) ser ut! Här ser ni det röda lilla huset med dörren in till där vi bakar och står i om dagarna, den gamla skylten från förr Emmabagarn sitter kvar än, en söt och pittoresk detalj.


Då bageriet ligger i en egen byggnad måste man alltså gå ut och upp för en brant trapp för att leverera godsakerna till caféet. Inte så stor utmaning så här på sommaren men på vintern då det är mörkt, halt och snöigt, hua... Då skulle inte jag vilja bär en full-lastad plåt med tårtor och kakor!
Jag befarar varje gång jag bär upp en full plåt att detta är gången då jag kommer snubbla och tappat allt på marken. Än så länge har bara ett par chokladbollar rymt från min plåt, men lite spill får man räkna med! *ler*


Här nedan ser ni lite bilder från mitt kringelbakande.






Många kramar Karin

Share/Bookmark

tisdag 25 maj 2010

De 5 andra...

1. Fenix
2. Egensinnig/Nadja
3. Marina
4. Kim
5. Fluffan

Grattis, ge mig era email-adresser så kommer en inbjudan inom kort!

Kram Karin

Share/Bookmark

Svar på en fråga...

Hej! Tack för en jätterolig blogg!

En liten fråga bara; Du verkar ju jobba en hel del med MFF. Hur långt i förväg kan man göra den om man ska dekorera en tårta? Klarar den några dagar? Och hur ska den förvaras?

Mvh Bella


Hej Bella!

Kul att du gillar min blogg, alltid lika kul att höra!
MMF (marsmallowsfondant) håller ganska länge, upp till några veckor om man förvarar den tätslutet och mörkt. Det som kan hända är att den börjar torka och bli hård, och smula sönder lättare. Ibland kan man rädda en en klump som torkat genom några sekunder i mikron + mycket kärlek och knådning.
Har MMF:en börjat torka kan man enkelt skära bort de torra delarna och använda den som vanligt. Känns degen torr kan man blanda i lite olja eller kokosfett och knåda den mjuk.
Jag vet inte exakt hur länge MMF klarar sig, bäst är gå på luktsinnet, börjar den lukta illa är det dags att göra en ny sats!
Jag förvarar min MMF väl inslagen i plast/frys-påsar eller plastfolie, sug gärna ur luften ur påsen då det torkar degen. Låt den ligga mörkt, gärna i skafferiet eller liknande skåp.

Hoppas du fått svar på din fråga, vill du veta mer eller undrar något annat, fråga gärna igen!

Kram Karin

Share/Bookmark

måndag 24 maj 2010

Praktikdag - 14

Tredje veckan som praktikant och jag börjar känna mig som hemma, något som märktes och helt klart kändes när vi idag fick ytterligare en praktikant. Emma från Nybro som går i 2:an Livsmedelsprogrammet inriktning Bageri och konditori. Från att vara tafatt och inte veta vad jag ska göra så är det nu jag som kan visa hur saker och ting fungerar, känns kul!
Emma är en trevlig tjej och ska praktisera hos oss i 2 veckor, jag har redan bombarderat henne med frågor om vad dom lär sig i gymnasiet. Stackarn... *ler*

Något som slagit mig under min tid som praktikant och mina utfrågningar är hur ovanligt det är att konditorier o utbildningar använder Sugarpaste, eller ens vet enkla saker som att fodra marsipanen innan man lägger den på grädden. När jag frågar ser dom ut som frågetecken och verkar aldrig ha hört talas om det. Skumt! Men jag antar att Sugarpaste och allt där till fortfarande är ett ganska nytt fenomen från USA och inte har landat hos alla än. Lite konstigt egentligen då SP är något som passar de flesta allergikerna till skillnad från marsipan som inte nötallergiker kan äta!



Idag har jag bland annat gjort Hallongrottor eller sk. syltkakor, det blev över 150 stycken!





Denna goda kaka (?) har inget namn utan går under benämningen 'Vit marsipan',
fylld med nöt-tryffel, såå god!

Kram Karin

Share/Bookmark

En ny chans!


Jag har fått 5 nya inbjudningar till Baka.se!

Vill du också ha möjligheten att påverka denna nya baksajt, bidra med 5 recept + bild och få en goodie-bag på köpet? Då gäller det att skynda! De första fem som kommentera detta inlägg få en inbjudan till baka.se, sen gäller det att skicka in sina recept innan den 31 maj. Så skynda skynda! *ler*

Kramar Karin


Share/Bookmark

Grattis!

Här är vinnarna i tävlingen om ett presentkort hos Min müsli.
Maila mig din adress så kommer kortet med posten!

Kram Karin

Share/Bookmark

söndag 23 maj 2010

De 5 första...


  1. Lotta R.
  2. Annelie
  3. Fam. Bohman
  4. Ulrika
  5.  Malin
Grattis, ge mig era email-adresser så kommer en inbjudan inom kort!

Kram Karin
    Share/Bookmark

Baka.se

Som jag skrev för länge sen så fick jag möjligheten att förhandstitta på den nya bak-sajten Baka.se. Om jag då även bidrog med fem recept så fick jag en goodie-bag på köpet, inte illa! Härom dagen fick jag en avi med posten och är paketets innehåll:


En söt liten tygväska



Paketet var fullt med roliga och praktiska saker från Dr.Oetker

En burk Bikarbonat
En burk Bakpulver
En burk Gelatinpulver
Ett paket med dekorationsglasyr
En vaniljstång
En burk Violdekoration
En flaska Mandelarom
En burk Solgult strössel med smak av citrus
En burk blått strössel
och en burk gult strössel!

Stort tack Baka.se
Vill ni också ha möjligheten att påverka denna nya baksajt, bidra med 5 recept + bild och få en goodie-bag på köpet?
Då gäller det att skynda! De första fem som kommentera detta inlägg få en inbjudan till baka.se, sen gäller det att skicka in sina recept innan den 30 maj. Så skynda skynda! *ler*

Kramar Karin


Share/Bookmark

Och vinnaren är...


Share/Bookmark

Sista chansen!


Idag är sista chansen att delta i tävlingen om att vinna ett presentkort hos Saltå - Min Müsli!
Imorgon presenterar jag två vinnare!

Kram Karin



Share/Bookmark

lördag 22 maj 2010

En ny variant

Jag testade för några dagar sedan en silikonform jag fått från FikaMera och nu har jag gjort en ny variant. Denna gången färgade jag muffins-smeten innan jag fyllde formen, först den gula pricken i mitten. Jag lät den stå i frysen en stund för att stelna så att den inte blandas ihop med färgen till bladen. Efter det fyllde jag på med rosa smet till bladen och sist ofärgad smet till resterande del av bakelsen. Måste säga att jag blev förvånat nöjd, min test-bakelse blev ju jättefin!! Eller vad tycker ni?

Kram Karin



Tårtbrickan kommer från




Share/Bookmark