tisdag 4 maj 2010
Praktik - dag 2
Hej!
Dag 2 på praktiken var betydligt lugnare än gårdagen, det mesta var redan förberett och stod redo i jäs-skåpet för bakning. Jag fick även idag göra Budapest-bakelser och stubbar, dekorera winerbröden med glasyr och choklad, fylla snövit-bakelser med vaniljgrädde och doppa vaniljbullarna i socker. Enkelt men kul!
Jag fick även hjälpa till med att göra marängbottnar till Budapest-bakelserna, de är något som de gör varje dag och bottnarna var nästan slut. Dags att bunkra upp inför kommande veckan!
Receptet jag använde var ett tydligt tecken på att ett bageri inte är ett enmanshushåll! *ler*
Nötmarängbotten, ca 13 stora
3 liter äggvita ( förpackat i en stor tetraförpackning)
4,5 kg socker (ligger i stora 25kg säckar)
1,5 hackade hasselnötter (tur nog färdighackat i en stor kartong)
600g krämpulver
Äggvitan vispade vi upp med hjälp av en stor maskin med en enorm visp. När äggvitan var fast så hällde vi i sockret och monterade av "skålen" från maskinen, efter det blandade vi i hasselnötterna tillsammans med krämpulvret. När vi skulle blanda ihop allt letade jag efter en slev men fick reda på att det var bara att sätta ner händerna och röra om. Jag hade marängsmet nästan upp till armvecken! *ler* Mycket rolig och en härligt geggig upplevelse!
Det har varit skönt med en lugnare dag och Malin förklarade att just måndagar och fredagar är det som värst, då är det massor som ska göras. Det är även lugnare med tårtbeställningar i början av månaden och runt löning strömmar beställningarna in, det ser jag fram emot! *ler*
Nej, dags att börja med middagen!
Hoppas ni haft en skön början på veckan, kram Karin
Haha känner igen det där med geggig arm ! ;D Man har oftast nå smet kvar nånstans på armarna när man slutar för dagen ^^
SvaraRaderaDet är så roligt att följa dina dagar på praktiken!
SvaraRaderaÅret är 2010. Och du verkar helt paralyserad över att det finns 25 kg säckar med socker och äggvita på tetra. Då kan jag komma med något riktigt spännande: Det finns färdigt kokt ägg í cylinderform. Man skär bara upp i skivor så får man exakt lika stora skivor.. FRÄNT va?
SvaraRaderaHehe ja det var minsann inte bakning i samma utsträckning som hemma!
SvaraRaderaStort TACK för gratulationen till min förlovning!
Kramar Linda
Anonym - jo det där med ägg i cylinderform visste jag om, riktigt läbbigt! Inte så mycket paralyserad utan mer fascinerad, speciellt över just äggvita i tetra, inget man stöter på varje dag direkt... *ler*
SvaraRadera/Karin