.
tisdag 31 augusti 2010
Tävling på Facebook
Tävlingen är enkel, bara att Gilla Bagerskan och Gilla Ordning & Reda, samt kommentera här att man är med och tävlar. Tyvärr är inte denna tävlingen för alla utan för dom som är medlemmar på facebook, hoppas ni har överseende med det. Om inte annat så får ni bli medlemmar och följa mig där med! *ler*
Tävlingen avslutas den 10 september!
Lycka till, kram Karin
måndag 30 augusti 2010
Min utbildning!
Utbildningen som jag börjar den 13:e september (14 dagar kvar!) är i Kristianstad på Österänggymnaiset. Det är en yrkesvux där man läser in de delar av Hotell- o restaurangprogrammet som vi behöver kunna för att sedan söka vidare till den 'riktiga' Konditor-utbildningen, vanligtvis en KY-utbildning. Utbildningen är 26 veckor lång med start den 13 september och avslut den 20 maj 2011.
Jag ser med spänning fram emot skolstart, även om jag ibland undrar vad jag gett mig in på! *ler* Otroligt nyfiken över vilka de andra i klassen är, kanske någon man känner eller känner till? Vem vet...?! Samtidigt som det råder fullt kaos i huvudet över vad som behöver ordnas inför skolstarten, vad jag ska ta med mig ner till Kristianstad och hur ska min familj klara sig utan mig... Känner mig något splittrad! *ler*
Då utbildningen är i Kristianstad, ca 15 mil enkel väg, så ska jag under vardagarna bo hemma hos min mans farbror och komma hem på helgerna. Förhoppningsvis så kan jag komma hem även någon gång i veckan så att min barn inte glömmer bort sin kära mor. *ler* Ja, det ska bli en spännande höst med många nya upplevelser!
Kram Karin
Vad är yrkesvux?
Yrkesvux är en statlig extra satsning på yrkesinriktade kurser på gymnasial nivå inom den kommunala vuxenutbildningen (komvux). Syftet med satsningen är att motverka brist på yrkesutbildade personer.
Vem får delta i yrkesvux?
Satsningen riktar sig till de grupper som saknar gymnasieutbildning, eller har en gymnasial yrkesutbildning som behöver kompletteras. Det ska också vara möjligt för den som läst en studieförberedande utbildning att växla om och skaffa sig en gymnasial yrkesutbildning.
Om platserna inte räcker till alla behöriga sökande skall företräde ges till den som har svag ställning på arbetsmarknaden.
Du är behörig att studera inom Vuxenutbildningen från och med andra kalenderhalvåret (hösten) det år du fyller 20 år. Du som har ett slutbetyg från gymnasieskolan får börja studera även om du är under 20 år.
söndag 29 augusti 2010
Ny tävling!
I samarbete med Familjekontoret lottar jag nu ut en lite goodiebag innehållandes en liten anteckningsbok, en liten stans i form av ett hjärta, ett paket ljusgult krepp-papper, ett gult band och pins i form av hjärtan. Saker du kan använda både till scrapbooking och tårt-dekorering!
Reglerna är enkla och alla kan vara med!
Tävlingsreglerna
- Besök Familjekontoret och kolla runt i deras webb-butik.
- Anmäl dig till deras nyhetsbrev!
- Länka om tävlingen i din blogg med text o bild till både Familjekontoret och Bagerskan. Se till att länkarna fungerar!
- Kommentera detta inlägg med din favoritprodukt, ditt namn, email-adress och länk till din blogg.
- Ingen blogg? Gör som ovan men maila istället 5 vänner om tävlingen och kommentera detta inlägg, samt skicka en kopia till mig; karin@bagerskan.se. Glöm inte att ange din email-adress.
Tävlingen avslutas tisdagen den 10 september klockan 24:00!
En lycklig person vinner via lottdragning och presenteras den 11 september.
Lycka till!!
Kram Karin
Doptårta till Inez
För några veckor sen fick jag ett mail i inboxen från en gammal arbetskamrat med en förfrågan om en dop-tårta. Självklart ställde jag upp och idag var den stora dop-dagen! Önskemålet var en vit tårta med lila blommor. Dessvärre ser blommorna här ut att vara mörkblå men så är icke fallet, de är knalligt lila!
Då tårtan skulle räcka till 20 personer hade jag inte lagom stor form så det fick bli till att klippa och klistra! *ler* Här ser ni även hur olika två exakta recept kan bli, en till höger blev helt platt medans botten till vänster blev hög och fluffig.
Tårtan är gjord på ljusa bottnar, fylld med laktosfri mjölkchokladsmousse och färska, mosade hallon. Täckt med laktosfri grädde och SP.
Vilken skillnad det är på marsipan och sugerpaste! Nu var det ett dag sen jag jobbade med SP och blev nästan chokad hur fort den torkar, efter redan fem minuter var de torra och fina! I jämförelse med marsipan som tar en halv evighet på sig att torka, bra att veta när man ska modellera!
Här nedan ser ni tårtan växa fram. De gröna krumelurerna kom jag på i sista stund och något jag är riktigt nöjd med, det ger tårtan mer liv än bara blommor! Även riktigt nöjd med den lilla rosetten som blev pricken över i:et.
Kram Karin
lördag 28 augusti 2010
En chokladigt chokladig chokladtårta!
Mer exakt ville han ha brownie, maräng, chokladmousse och kladdkaka men jag gjorde en enklare variant av hans önskemål och tog bort kladdkakan. *ler*
I botten har vi en chokladig Brownie, och då jag har en 26’ cm form så ökade jag receptet med hälften.
Brownie
För en 26' form
150g smör
150g choklad, gärna mörk
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält smör tillsammans med chokladen i en kastrull eller över vattenbad, låt svalna.
Rör ihop ägg och socker lätt, och tillsätt vetemjöl och bakpulver. Blanda ner chokladröran och rör till en jämn smet.
Klä en 26’ form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter. Kolla stickan, det ska vara lite småkladdig men inte smetig.
Nästa lager är en seg maräng. Låter kanske konstigt med salt, men det är saltet som gör marängen så där seg och härlig!
Marängbotten
3 st äggvitor
1,5 dl socker
en nypa salt
Sätt ugnen på 100 grader. Rita ut en cirkel på bakplåtspapper med hjälp av den springform som du gjort tårtbotten i.
Vispa äggvitorna å medelhastighet tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.
Lägg bakplåtspappret på en plåt och bred ut ett jämt lager av smeten inom cirkelns kant. Ha i ugnen ca 1 - 1,5 timmar tills ytan är krispig och insidan seg.
Och sist men inte minst, mjölkchokladmousse! Detta recept räcker till ett tjock lager mousse + spritsning. Dekorera med röda cocktailbär!
Mjölkchokladmousse
6 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad
Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i chokladbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!
Alla lovordade denna tårta och enligt födelsedagsbarnet var detta den godaste tårtan hittills! Ett gott betyg i dubbel bemärkelse! *ler*
Kram Karin
PS. Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak!
Små naggande goda
I fredags firade vi min svåger Jonatans 19:e födelsedag, minstingen i min mans familj. Då han önskat sig en chokladigt chokladig chokladtårta och tårtan innehöll mjöl så bakade jag små naggande goda cake pops på överbliven glutenfri tårtbotten. Dessa är smaksatta med Bittermandel-essens och doppade i mörk choklad. Mums!
Har man inget rent galler att sätta pralinerna på
funkar det utmärkt med ett rent diskställ! *ler*
Dekorationerna är redo för att dekorera de söta små cake popsen!
Dekorationerna är gjorda i marsipan och
formarna kommer ifrån Vestli house & Kalasform.
De söta cake popsen är redo att förtäras! Visst blev dom söta!
Svärmor hälsar att dom blev delikata och hon önskar sig en beställning till nästa vinjunta! Bara att ställa sig och baka…! *ler*
Kram Karin
fredag 27 augusti 2010
Söta små rosor!
Det finns olika sätt att göra rosor, det är ett av dom enklaste sätten. Kavla ut lagom tunt, ca 2 – 3 mm, rosa färgad marsipan, sugerpaste eller mmf. Skär till en ca 10 cm lång och 1 cm bred remsa.
Börja rulla ihop remsan i ena ändan och låt bli lägre och lägre så att en ros växer fram. Om pastan är torr kan du pensla lite vatten på för bättre fäste.
När rosen är lagom stor knipsar du av resterande del av remsan men finger eller kniv och tryck försiktigt fast i botten av rosen. Låt rosorna torka till lite på ett fat, och pensla bort överflödigt potatismjöl/florsocker/maizenamjöl. För bättre fäste så skär av en liten bit på botten av rosen, fäst med vatten eller äggvita.
Lycka till!
Kram Karin