sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 29 september 2010

Ringblomssnittar

Vår lärare Tant Carina (ja, hon vill kallas så…) hade idag plockat med sig ringblommor från sin trädgård som vi fick äran att baka med. Kul att få baka lite annorlunda kakor!

Ikväll är jag trött men lovar att blogga mer imorgon!

Kram å god natt, Karin

Ägg... IMG_7348 IMG_7349 Socker.

Ringblomssnittar
ca 30 st

150 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
rivet skal av en citron
1 ägg
Kronblad från fyra ringblommor
Lite uppvispat ägg o pärlsocker till dekoration.

Blanda allt till en smidig deg, dela degen i två delar och rulla till två rullar, ca 3 – 4 cm i diameter.
Platta till med fingrarna, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 10 minuter, skär i bitar innan dom svalnat.

Ringblomma_001 Rivna citroner Degen blandas... ... färdig! Tillplattade Petter och Sara Theresa Inte bara jag som fotograferar... Kakorna är färdigbakade Mums! Gyllene o fin Delning pågår... Ringblomsblad Uppläggning... ...till affären!

Gräddade tekakor

IMG_7353 IMG_7352

Recept på tekakor finner du här!

Kram Karin

tisdag 28 september 2010

Garbo´s

Små guldiga kakformar Greta Garbo

I onsdags hann vi även med att baka syltgrottor med grön sylt kallade Garbos, troligen inspirerade av Garbos vackra gröna ögon. Vanligtvis använder man kiwi/krusbärssylt men då vi inte hade någon så färgade vi aprikossylten grön istället.

Garbo´s
ca 40 st

450 g smör
265 g socker
540 g vetemjöl
2 dl kok marsankrämspulver
3 tsk bakpuler

Blanda ihop degen och rulla små kulor som du lägger i små kakformar. Tryck till en liten grop och fyll med valfri sylt. Baka i ca 15 – 18 minuter i 175 grader.

Kul att få baka lite annorlunda kakor!
Imorgon ska vi baka rulltårta…!


Kram Karin

Redo för sylt. Syltfyllning... ...pågår! Fylld, redo för ugnen. Theresa jobbar hårt...! Färdiga!

Bagerskan bloggar…

IMG_7335 IMG_7341 IMG_7343 IMG_7345

Så här kan det se ut när jag bloggar, en kopp kaffe och två tangentbord… *ler* Funkar ganska bra, även om jag just nu inte har något annat val, vi har inte råd med någon ny datorn just nu…
Bagerskan.se är en blogspot-blog men jag gillar att blogga via programmet Windows Live Writer bättre. Man har möjligheten att göra betydligt snyggare layouter med det programmet, speciellt bild-möjligheterna…!

Tyvärr funkar inte Windows  Live Writer med Blogg.se eller Wordpress…!

Nej, nu ska jag ta en liten bloggpaus. Jag trött men oerhört glad över att det trådlösa Internet nu även funkar för mig här hemma hos min mans farbror! Kanske, kanske bloggar jag om de syltkakorna vi gjorde härom dagen…

Kram Karin

Thekakor del 2 + lite till…

Efter att degen blivit formad till små bollar plattade vi till dom och la dom på kavelbandet, en underbar maskin som gör det jobbiga kavlande åt dig! Efter två varv i maskinen var de platta och fina, ca 2 – 3 mm tjocka. Då dessa inte skulle bakas idag så la vi dom på iskalla plåtar och sen tillbaka in i frysen. På onsdag morgon ska vi baka av dom, fler bilder kommer då.

Här kommer lite efterlängtade recept…

Tillplattade bullar Ogräddade tekakor.

Vetedeg med honung

1 l ljummet vatten
130g jäst
2,25 dl vit sirap
1 dl honung
3 ägg
1 msk kardemumma
1 tsk salt
600 g smör
2 kg vetemjöl
100g torrmjölk

Blanda allt utom saltet, tillsätt när degen är ihop blandad. Kör i en degmaskin i ca 5 – 10 minuter tills degen är fast o fin, och lossnar från kanterna. Låt jäsa ca 15 minuter under handduk. Knåda igenom degen och dela upp den i mindre delar och baka ut i valfri form; kanelbullar, kransar, tekakor…

Glada bagare! Dags att rulla ihop degen IMG_7306 IMG_7305


Vill du få degen att fästa bättre när du rullar ihop den, 
smeta ut degen med fingret längs hela nederkanten…!



Ramons – lyxfyllning


250 g mandelmassa
200 g smör
280 g sirap
60 g kok marsankrämpulver
30 g vatten

Kör mandelmassan mjuk i matberedare, lägg i klickar av smöret och kör till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser till en jämn och slät smet.
Bre ut fyllningen på degen och tillsätt kanel, hackad mandelflarn, russin…

Vad gillar ni att fylla era vetedegar med?

IMG_7310 IMG_7313

Vi har klippt våra kransar och lagt de klippta bitarna om vartannat, blir riktigt fint!

IMG_7307 IMG_7311 IMG_7319 IMG_7314

Tekakor del 1

Äntligen är jag och min bärbara dator nu vänner, känns riktigt gott! Näste tekniska projekt är att fixa ett mobiltbredband (så jag inte behöver sitta här på bibblan) och ett par hörlurar (så jag kan lyssna på radio/spotify medan jag bloggar). En mus vore nog inte helt fel heller så slipper jag pilla på tangentbordet över huvudtaget…  “Någon” har nämligen hällt Cola på det riktiga tangentbordet så nu har jag ett vanligt inkopplat… Funkar finfint!

Nu kan jag även lägga in alla bilder i denna dator och med andra ord blogga med bilder när jag vill. Hurra!! Dessvärre glömde jag sladden till kameran i lägenheten men några hann jag ladda in igår iallafall. Så här kommer del 1 av 2 om tekakorna vi bakade igår!
Efter att ha blandat ihop allt utom salt och låtit maskinen köra ihop degen, så tillsatte vi saltet. Detta för att salt & jäst inte funkar bra ihop, saltet tar död på jästen, inte bra! (recept kommer snart, tålamod)
Problemet med våra skjutvågar är att man aldrig får någon exakt vikt på mjöl och annat vilket gör att degen inte blir riktigt som man önskar. Denna degen fick en hel del extra mjöl för att bli som den skulle vara…!

En mjölig hand. Runt, runt, runt...Anna - första saltbärare! Karins bilder 004

För att ta reda på om degen är klar kan man göra ett sk. glutentest/fönstertest. Man tar upp en bit deg och drar försiktigt tills den nästan går sönder. Kan du dra ut degen riktigt tunt så kan du se glutentrådarna och det visar att degen är färdigknådad! Efter det öser vi upp degen på bordet och låter den vila ca 15 min under några handdukar.

Glutentest Karins bilder 005 Snabbfika. Anna övar på att rundriva... Rundrivna bollar. Karins bilder 009

Efter en kort fikapaus delade o vägde vi upp degen i mindre delar, 2.5 kg bräck till tekakorna och 400g till kransar som vi sen skulle fläta. Varje del rundrev vi till runda bollar som fick vila ytterligare en stund under handduk innan vi jobbade vidare med dom. De stora bollarna kavlade vi sen ut och la på en bräckbricka som vi sen delade o rullade till små bollar i en bräckmaskin. Dessa små bollar kommer sen bli till tekakor, men mer om det i nästa del.

Nej, nu ska jag hem och ladda över bilderna på kameran. Kanske blir det fler inlägg i kväll om datorn är på humör vill säga… *ler*

Kram Karin