tisdag 28 september 2010

Thekakor del 2 + lite till…

Efter att degen blivit formad till små bollar plattade vi till dom och la dom på kavelbandet, en underbar maskin som gör det jobbiga kavlande åt dig! Efter två varv i maskinen var de platta och fina, ca 2 – 3 mm tjocka. Då dessa inte skulle bakas idag så la vi dom på iskalla plåtar och sen tillbaka in i frysen. På onsdag morgon ska vi baka av dom, fler bilder kommer då.

Här kommer lite efterlängtade recept…

Tillplattade bullar Ogräddade tekakor.

Vetedeg med honung

1 l ljummet vatten
130g jäst
2,25 dl vit sirap
1 dl honung
3 ägg
1 msk kardemumma
1 tsk salt
600 g smör
2 kg vetemjöl
100g torrmjölk

Blanda allt utom saltet, tillsätt när degen är ihop blandad. Kör i en degmaskin i ca 5 – 10 minuter tills degen är fast o fin, och lossnar från kanterna. Låt jäsa ca 15 minuter under handduk. Knåda igenom degen och dela upp den i mindre delar och baka ut i valfri form; kanelbullar, kransar, tekakor…

Glada bagare! Dags att rulla ihop degen IMG_7306 IMG_7305


Vill du få degen att fästa bättre när du rullar ihop den, 
smeta ut degen med fingret längs hela nederkanten…!



Ramons – lyxfyllning


250 g mandelmassa
200 g smör
280 g sirap
60 g kok marsankrämpulver
30 g vatten

Kör mandelmassan mjuk i matberedare, lägg i klickar av smöret och kör till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser till en jämn och slät smet.
Bre ut fyllningen på degen och tillsätt kanel, hackad mandelflarn, russin…

Vad gillar ni att fylla era vetedegar med?

IMG_7310 IMG_7313

Vi har klippt våra kransar och lagt de klippta bitarna om vartannat, blir riktigt fint!

IMG_7307 IMG_7311 IMG_7319 IMG_7314

1 kommentar: