Imorgon är det 1:a december och nedräkningen till årets största dag – Julafton – börjar, så även här hos Bagerskan! I år är julkalendern fylld till bredden med massor av härliga tävlingar, en för varje dag ända fram till den 23:e december!
Varje dag presenteras en ny tävling, alla med bak-relaterade vinster som pepparkaksformar, tårtspadar, torkad frukt m.m. Några är långa men de flesta är en-dags-tävlingar, det gäller alltså att vara uppdaterad och besöka Bagerskan varje dag om man inte vill missa något!
För att inte missa något rekommenderar jag er att följa Bagerskan via Bloglovin och Facebook!
God jul!
Kram Karin
.
tisdag 30 november 2010
Bagerskans julkalender
måndag 29 november 2010
Bloggtävling: Vem gör Sveriges snyggaste pepparkaka?
Dags att blinga julen!
Advent är lika med pepparkakor – och det är klart att man ska dekorera dem också. Nu vill vi se din allra roligaste, glittrigaste och överpyntade pepparkaka! Vinnaren får en exklusiv stekpanna från Iittala och Mariah Careys nya julskiva.
Reglerna är enkla: Baka din snyggaste pepparkaka och pynta den precis som du vill, bara pyntet är ätbart: Strössel, godis, ätbart pyssel, andra kakor... Formen på pepparkakan är självklart också viktig – kreativitet belönas!
Fotografera sedan pepparkakan och lägg upp på din blogg.
Vinnaren får en exklusiv stekpanna från Iittala (fungerar även för induktionshäll). Plats 1-3 belönas också med glitterdrottningen Mariah Careys nya julskiva Merry Christmas II You.
4 saker att tänka på:
Du behöver inte publicera något recept på pepparkaksdegen, men berätta gärna hur du gjorde själva pepparkakan, och hur du pyntat den.
Extrapoäng för snygga bilder ges!
Skicka permalänken till inlägget (inte länk till din bloggs startsida) till info@tasteline.com med ämnet "Pepparkaka".
Lägg in en länk till den här tävlingssidan i ditt inlägg:
http://www.tasteline.com/pepparkakstavling
En rolig tävling, men varför måste vinsten vara så tråkig?!?
Kram Karin
En tomtemaskin
Idag bakade jag och Christoffer både grahamsbullar och schwarzwaldtårtebottnar men allt gick i en sådan rasande fart att jag inte hann fota. Vi var minst sagt effektiva vi! *ler*
Däremot hann jag fota lite när jag lekte med skolans tomtemaskin, en rolig leksak!
Allt eftersom vi prövade oss fram så utvecklades tomtarna, först fick dom helt vita ansikten och skägg, sen bara vitt skägg resten rött och mot slutet hade dom hudfärgat ansiktet, vitt skägg och röda kläder. Det enda som saknas är ögonen, en röd näsa och det vita lurviga på mössan. *ler*
Vad tycker ni? Fina va…?
Kram Karin
söndag 28 november 2010
Snowballs
När jag bakade tårta förra helgen fick jag över både tårtbotten och vit chokladmousse och vad passar då bättre än att göra cakeballs att lägga i frysen. Idag tog jag upp dom och toppade dom i vit choklad, dock så ville inte chokladen som jag. Just vit choklad är känslig att smälta och blir gärna fort tjock, ett tips är att blanda i lite kokosfett vilket gör chokladen mer rinnig!
Jag har fått några påsar med Odense´s chokladknappar som finns i både vit, ljus- och mörk choklad. Dom små knapparna, som precis ser ut som små knappar, smälter fort och smidigt.
Då chokladen bråkade för mig spädde jag ut den med lite grädde och fick en liten sats ganasch som jag doppade bollarna i. Sen rullade jag dop i en blandning av kokos och snöflingor från Dr. Oetker.
Måste säga att jag blev ganska nöjd, inte super, men ändå klart godkänt. Önskar att den vita chokladen kunde vara vitare… Men smakmässigt blev dom riktigt riktigt goda, dom gick åt i en rasande fart här hemma när vi hade lite adventsmys.
Något jag är sugen på att prova är cakeballs med smak av saffran och vitchoklad, kanske kan man använda detta receptet? Eller varför inte baka en saffranskaka och blanda ner vit chokladmousse i kaksmulorna? Klart värt att prova!
Nej, nu ska jag titta på Cake Boss på tv!
Fuskbakar…
Ja ibland får man faktiskt fuska tycker jag! Dels så bakar jag så det står härliga till tre dagar i veckan i skolan och sen att göra en egen pepparkaksdeg blir oftast en minst sagt STOR deg, och att baka så många pepparkakor med småbarn är inte riktigt så kul som det kan låta… Ungarna tycker det kul att baka en plåt eller två och sen står man där och gör pepparkakor till förbannelse… *ler* Det känns som att degen aldrig tar slut!
Nej ibland måste man få fuska, men inte med vilken deg som helst utan den ska vara utan tillsatser, färgämnen och annat skräp. Så nära hembakat som möjligt! Därför gillar jag Skogaholms pepparkaksdeg, den innehåller inga direkta tillsatser utan man känner igen (nästan) alla ingredienser. Tyvärr innehåller den ju inte riktigt smör men man kan inte få allt här i världen! *ler*
Jag ser fram emot att få dekorera pepparkakorna, det är nästan det roligaste!
Speciellt prinsesskronan, snöflingan och isbjörnen!
Kram Karin
Uppdatering
Jag blev dock rejält besviken efter att ha besökt Skogaholms hemsida, ingredienserna på pepparkaksdegen på deras hemsida stämmer inte överens med ingredienserna på degen. Jag har mailat dom och frågat över vilket som är rätt!
Återkommer när jag fått svar!
Sweet Raspberry truffles
I fredags fick vi alla göra olika sorter julgodis, jag fick pröva på hallontryffel. Jättegott men ack så lång tid den tar att göra, inget man slänger ihop på en kvart tyvärr, men klart värt allt arbete!
Hallontryffel
ca 30 – 40 st
125 g hallon
½ dl koncentrerad hallonsaft
1 dl grädde
3 msk strösocker
250 g mörk choklad
Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull. Låt småkoka på svag värme i 15 minuter.
Sila blandningen så att alla frön försvinner och låt den koka ihop utan lock tills endast ½ dl återstår. Detta tar en stund och under tiden kan du hacka chokladen och ställa upp tryffelformarna.
Akta så att du inte bränner vid hallonsåsen genom att det kokar för hårt, har det hänt? Om du hinner se det i tid så häll försiktigt över såsen i en ren kastrull och undvik de brända parterna, har du tur så slipper du den brända smaken. Annars är det bara att börja om igen…
Tillsätt den hackade chokladen och rör om tills chokladen har smält, ha svag värme på spisplattan. Det är inte säkert att all choklad smälter utan att smeten ser kornig ut, detta påverkar dock inte slutresultatet!
Ta kastrullen från värmen och fyll formarna nästan ända upp till kanten, dekorera med strössel eller riven choklad.
Försvinnande gott!
Kram Karin
lördag 27 november 2010
A small misstake...
Tydligen har jag lyckas glömma i:et i Rammstein, tur nog inget man märker vi första anblick, men ändå. Inte kul men ett misstag som kan hända även den bästa.
In English
Apparently I've forgotten a letter on the cake, an Chilean lady informed me at Facebook.The Rammstein misses an I. A boring misstake, but it can happen even to the best.
Stort tack för informationen!
Many thanks for the information!
Muchas gracias para obtener información!
Karin
The Rammstein cake
Här är dagens födelsedagstårta till Axel som idag har sitt födelsedags-party (säger man så när man fyller 17 år?) med sina polare. Detta är som en större variant av den Rammstein-tårtan jag gjorde förra helgen. Denna gången betydligt större, denna är ca 25 * 25 cm stor, nästan 10 cm hög och blytung. *ler*
Efter önskemål från födelsedagsbarnet är den fylld med skivade jordgubbar och massor med vit chokladmousse.
Måste säga att jag är riktigt jäkla nöjd med denna tårta, och familjen både Ohh:ade och Ahh:ade när jag lämnade över den till dom i dag. Härligt att man kan glädja andra med tårta! *ler*
Många kramar Karin
In English
This is my second Rammstein-cake, I made a smaler one last weekend.
The cake is filled strawberries and vanilla mousse.
Please leave a comment if you like it!
Best regards, Karin
torsdag 25 november 2010
Christmas tree decorated gingerbread cupcakes
Prövade mig på en engelsk rubrik för omväxling skull, vem vet, kanske genererar det i engelska/amerikanska läsare?!? Det vore inte helt fel! *ler*
Här kommer lite fler bilder på de muffinsen som vi bakade igår + recept såklart!
Pepparkaksmuffins
250 g smör
2 dl mjölk
550 g socker
250 g ägg
400 g mjöl
1 msk bakpulver
75 g kokkrämspulver (marsan)
1 msk pepparkakskryddor
Värm smör o mjölk varm, ej koka. Blanda ägg och socker lätt, ej vitt å pösigt.. Blanda alla torra ingredienser och sikta genom en sil. Tillsätt de torra ingrediensena i äggröran och samtidigt sakta strila i den uppvärmda blandningen. Rör till en slät konsistens. För bästa resultat låt smeten mogna i kylen över natten.
Fyll muffinsformar till 3/4-delar och sätt in i en 220 grader varm ugn, sänk sedan genast till 190 grader. Låt bakas i ca 15 minuter tills muffinsen inte kladdar, ev längre om du gör stora muffins.
Glasyr
100 g philadelphiaost
100 g osaltat rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rör samman alla ingredienser till en slät kräm och bre eller spritsa den på muffinsen, dekorera med marsipan eller sockerpärlor. Ett tips gällande julgranen är att använda små sockerpärlor att dekorera julgranen med, mindre pilljobb då!
Gott!
Idag hade vi brandövning på den lokala brandstationen här i Kristianstad, dock så blev jag något försenad tack vare all härlig snö som kommer som en överraskning varje år. Snö i år igen?!? En resa som vanligtvis går på mindre än 2 timmar tog idag över 3 timmar, härligt! Jag förstår att det finns bilister som tycker det är läskigt med snömoddiga vägar men att ligga i 50 på motorvägen känns ibland som en överdrift när vägen ändå är renskrapad. Gissar att det var en stackare med sommardäck… Aj, aj, inte bra!
Väl framme i Kristianstad var jag en timme sen till brandutbildningen men lärde mig ändå en hel del. Tex så bör man dammsuga bakom kylskåpet minst 1 gång per år, något jag aldrig gjort…! Har ni?
Vi fick även öva i att släcka en brinnande docka med en filt och släcka en brand med en pulversläckare, roligt! Att brandmannen dessutom var söt gjorde inte saken sämre, jag är svag för män i uniformer. *ler*
I övrigt så har jag fullt upp med planeringen av en hemlis, mer om det nästa vecka!
Kram Karin