sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 20 november 2010

Ett kärleksfullt ymnighetshorn

Redan fredag, veckorna går verkligen fort! Idag har vi bakat Ymnighetshorn – ett danskt bakverk som fylls med tebröd, marsipanfigurer och annat gott. Degen görs av 500g mandelmassa och 50g äggvita som blandas till en jämn deg. Degen vägs och rullas sedan till olika stora delar, se pyramidbilden nedan. Varje del formas sen till en rundel och får en 45 gradig vinkel. Efter 30 minuters vila bakas de sedan av i ugnen i 230 grader i 8 - 10 minuter.
När rundlarna är avbakade och svala dekoreras de med kristyr och monteras sedan ihop med choklad och en skvätt vatten blandat, då tjocknar chokladen och stelnar fortare. När hornet är färdigmonterat så dekorerar man det efter tycke och smak, vi gjorde små tomtar och fyllde hornet med tebröd och julgotter.

Riktigt nöjd med min sura tomte som satt sig på baksidan av hornet, han är sur och vill inte vara med dom andra tomtarna. Han ser riktigt frusen ut efter all snö…! *ler*

Snart är julen här!

Kram Karin

IMG_8490 Äggvita o mandelmassa IMG_8493 Beräkningspyramid IMG_8510 IMG_8517IMG_8518 Annelie. IMG_8522 IMG_8523IMG_8525 En fallossymbol? IMG_8538 IMG_8528 IMG_8536 IMG_85391IMG_8540 IMG_8543 Brrr... IMG_8548

7 kommentarer:

  1. Vilken rolig kaka! En liten julig rutschkana :)

    SvaraRadera
  2. Oj wow! Vilken grej! Häftigt! Ser svårt ut!!! Var det gott!? :)

    SvaraRadera
  3. TårtOlga - Haha, ja precis...!

    Marinette - Tackar, vi är riktigt nöjda jag och Anna.

    Sandra - Det ser svårare ut än vad det egentligen är, lite klurigt att få den att hålla ihop.

    SvaraRadera
  4. Vilket roligt bakverk! Det här har jag aldrig sett förut :)

    SvaraRadera
  5. Jag är helt galet avundsjuk på allt läckert och roligt ni får göra på utbildningen ni går. Såååå lååååångt ifrån vad jag fick göra på min utbildning.

    Ymnighetshornet berättade vår danska lärare om för oss, men vi fick inte göra något tyvärr.

    Kram

    SvaraRadera
  6. Hej! Bra gjort! Jag gick konditorfackskolan i Uppsala i mitten på 80-talet och den fick vi göra när vi tog vårt gesällbrev. Kul att se att kunskapen går vidare. 👍

    SvaraRadera