Redan fredag, veckorna går verkligen fort! Idag har vi bakat Ymnighetshorn – ett danskt bakverk som fylls med tebröd, marsipanfigurer och annat gott. Degen görs av 500g mandelmassa och 50g äggvita som blandas till en jämn deg. Degen vägs och rullas sedan till olika stora delar, se pyramidbilden nedan. Varje del formas sen till en rundel och får en 45 gradig vinkel. Efter 30 minuters vila bakas de sedan av i ugnen i 230 grader i 8 - 10 minuter.
När rundlarna är avbakade och svala dekoreras de med kristyr och monteras sedan ihop med choklad och en skvätt vatten blandat, då tjocknar chokladen och stelnar fortare. När hornet är färdigmonterat så dekorerar man det efter tycke och smak, vi gjorde små tomtar och fyllde hornet med tebröd och julgotter.
Riktigt nöjd med min sura tomte som satt sig på baksidan av hornet, han är sur och vill inte vara med dom andra tomtarna. Han ser riktigt frusen ut efter all snö…! *ler*
Snart är julen här!
Kram Karin
.
lördag 20 november 2010
Ett kärleksfullt ymnighetshorn
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilken rolig kaka! En liten julig rutschkana :)
SvaraRaderaoj vad den blev fin.....
SvaraRaderaOj wow! Vilken grej! Häftigt! Ser svårt ut!!! Var det gott!? :)
SvaraRaderaTårtOlga - Haha, ja precis...!
SvaraRaderaMarinette - Tackar, vi är riktigt nöjda jag och Anna.
Sandra - Det ser svårare ut än vad det egentligen är, lite klurigt att få den att hålla ihop.
Vilket roligt bakverk! Det här har jag aldrig sett förut :)
SvaraRaderaJag är helt galet avundsjuk på allt läckert och roligt ni får göra på utbildningen ni går. Såååå lååååångt ifrån vad jag fick göra på min utbildning.
SvaraRaderaYmnighetshornet berättade vår danska lärare om för oss, men vi fick inte göra något tyvärr.
Kram
Hej! Bra gjort! Jag gick konditorfackskolan i Uppsala i mitten på 80-talet och den fick vi göra när vi tog vårt gesällbrev. Kul att se att kunskapen går vidare. 👍
SvaraRadera