lördag 20 november 2010

Julgotter

Här kommer tre recept på julgotter,
alla är busenkla att göra och försvinnande goda!

Ekollon
Färga mandelmassa grön och rulla små ekollon-liknande bollar. Smält choklad med vattenbad och doppa toppen på varje ekollon och sedan direkt ner i en skål med socker. Voila, klart!

Danska tebröd
200 g mandelmassa
1 äggvita
karamellfärg i grönt och rött

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och lägg allt i en skål.
Tillsätt äggvitan, lite i sänder, och arbeta massan kraftigt. Smeten ska vara en aningen lös så att den kan spritsas. Färga eventuellt smeten med lite karamellfärg.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa i valfri former o filurer direkt på en plåt med bakplåtspapper. Dekorera med nötter, russin och inlagda körsbär. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min.

Brända mandlar
Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut 200g mandlar i en form och rosta dem i cirka 10 minuter, när dom knäpper är dom klara. Låt svalna helt.
Ta en liten bit röd/rosa marsipan och klä in en mandel i taget, lägg i en skål med socker så att mandeln täcks. Gott!

Vilken är er favorit på julgottebordet?

Kram Karin

Jennelie o Patryzia IMG_8503 IMG_8505 IMG_8500 IMG_8495 IMG_8501 IMG_8508 IMG_8507

6 kommentarer:

  1. Åh vilka bra recept!

    Här gör vi samma godis varje år men hittar på ny smaksättning.

    Mandelmassa, whiskey o kaffe blandas o rullas till kulor som doppas i mörk choklad.
    Sedan gör vi en m gin o apelsinskal också.

    Årets smak blev päroncognac ( gudomlig!), förra året passerade hallon o hallonvodka!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Kan du inte bjuda på ett nötfritt julgotte-recept? :)

    SvaraRadera
  3. Sikke en masse fine ting du har gang i.

    Hyggehygge
    Marianne

    SvaraRadera
  4. Nadia - det där lät ju riktigt gott, måste jag komma ihåg! Mums!

    Annelie - jag ska se vad jag kan hitta på, men det borde inte vara så svårt...!

    Marianne - Stort tack!

    Sofie - Mmm, mums!

    Kram Karin

    SvaraRadera