torsdag 27 januari 2011

Nötiga bröd

I måndags bakade jag och min kära klasskamrat Anna tillsammans, vi fick i uppgift att baka ett valfritt matbröd och valfria småkakor. Till matbröd valde vi att göra Filipin / Nötbröd – ett surdegsliknande bröd med hela hasselnötter!

Filipin/Nötbröd

500 g ljummet vatten
50 g jäst
1,5 dl brun sirap
20 g fibrex
50 g margarin
12 g salt
15 g surdegspulver
100 g hasselnötter
250 g grovt grahamsmjöl
250 rågsikt (hälften rågmjöl/hälften vetemjöl)
450 g vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och blanda i alla ingredienserna. Blanda ihop till en jämn deg och låt vila i 15 minuter innan du delar upp degen i 500 g bitar. Rundriv degen till stora runda bollar och låt jäsa i ca 30 minuter. Skär ett rakt snitt över ytan och baka av med en ingångstemperatur på 200 grader med lite ånga (ställ in en ugnsfastform med vatten en stund) och sänk sedan temperaturen till 180 grader. Låt bröden baka i ca 35 minuter eller tills temperatur på bröden är mellan 96 – 98 grader, då är de färdiga!

Kram Karin

DSC05533 DSC05532 DSC05541 DSC05542 DSC05545 Inte riktigt färdigt än...! Vackra och gyllenbruna!

1 kommentar: