torsdag 13 januari 2011

Tävlingsbidragen till Bagerskans nyårstävling!

Här kommer äntligen de 12 tävlingsbidragen i Bagerskans nyårstävling! Totalt är det 12 härligt smaskiga efterrätter och tårtor. Det kommer bli svårt för mig och Emily att kora tre vinnare, men skam den som ger sig!
Vi presenterar vinnarna inom kort!

Kram Karin
 


Bidrag nr 1

Carina Carling
KOLAPAJ !
Ca 15 bitar
Ugn 225°

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
1 msk kvarg
1 msk kallt vatten

Fyllning
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
1/2 dl socker
1 1/2 dl mörk sirap
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
125 g smör

Gör så här
Hacka samman mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och knåda till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, försök att göra kanterna så höga som möjligt eftersom de krymper lite under gräddningen. Nagga med gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 225° i 10 min. Ta ut och låt svalna.
Mät upp fyllningens alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Värm upp massan under omrörning och låt sedan koka i ca 12 min. Rör om då och då. Kontrollera att smeten är färdig genom att göra ett kulprov. Klicka sedan ner matfettet och rör smeten slät.
Häll smeten i pajskalet och låt vila i kyl i minst 2 timmar.
Servera med vaniljglass !

En enkel med super god favorit som vi gör när det vankas festligheter hemma hos oss.
Carina Carling
Bidrag nr 2

Rebecca Johannesson
Jordgubbs- och rabarberpaj

Pajskal
225 g smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
Fyllning
5 dl rabarber i bitar
1 l jordgubbar
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
Gör såhär
Blanda samtliga ingredienser till pajskalet och låt degen stå kallt en stund innan ni trycker ut den i en pajform.
Blanda samtliga ingredienser till fyllningen och låt dem stå och dra i ca en timme för riktigt god smak.
Häll fyllningen ovanpå degen i formen och grädda i ugnen på 200 grader i ca 35 min. Håll koll på pajen så att den inte blir bränd och lägg e v aluminium folie över sista tiden i ugnen.
Jag har valt att kyla ner min paj och sedan garnera den med 2 dl vispad vaniljsås, en halv liter färska jordgubbar och lite riven vit choklad !

Med en smak av sommaren som fanns kvar i frysen!
Rebecca Johannesson
Bidrag nr 3

Marina Petterson
Nyårstårta

Gör så här
1. Baka eller köp ljusa tårtbottnar.
2. Baka eller köp marängbotten.
Smält vit choklad över vattenbad. Pensla marängbotten med chokladen
och låt stelna i kylen.
3. Gör passionfruktsmousse.
4. Koka upp och mosa hallon, låt svalna.
5. Vispa chokladganachen. OBS! Denna måste förberedas minst 6h innan
tårtan ska fyllas!
6. Fyll tårtan enligt följande:
ljus botten – mosade hallon – passionfruktsmousse
marängbotten – vitchokladganache
ljus botten – mosade hallon – passionfruktsmousse
ljus botten
7. Spackla tårtan med hårt vispad grädde.
8. Täck tårtan med marsipan.
9. Dekorera enligt eget önskemål.
Jag färgade min marsipan ljust grå och sprayade den sen med silverspray
för att få en silvertårta. Skruvarna är sugarpaste som jag lindat och låtit
torka kring pinnar i olika storlekar.
RECEPT
Ljus tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatis mjöl
2½ tsk bakpulver
Vispa ägg & socker poröst.
Blanda ner resten snabbt & ordentligt.
Grädda i smörad & bröad form i ca 40-45 minuter i nedre delen, på 175 grader!
Vitchokladganache
3dl grädde
180gram vit choklad
Bryt chokladen i bitar och smält den i grädden. Den ska ej koka. Låt stå i kylskåp i 6h eller över natten. Vispa till önskad konsistens.
Passionsfruktsmousse
3 passerade passionsfrukter+ 2 msk florsocker
4 gelatinblad
300 g italiensk maräng
250 g kesella citrus
3 dl vispgrädde
1.Dela och gröp ur passionsfrukterna.
2.Passera bort kärnorna.
3.Blanda Fruktsaften med florsockret.
4.Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
5.Smält gelatinet med några matskedar passionsfruktsaften.
6.Häll sedan i resten av saften och vänd ner i marängen.
7.Vänd sedan ner kesellan och sist den lättvispade grädden.

Italiensk maräng
225 g socker
90 g vatten
150 g äggvita
25 g socker
1. Koka socker och vatten på hög värme till 121-124c.
2. Vispa under tiden äggvitan och socker till ett tjockt skum.
3. Häll den varma sockerlagen i äggvispet under kraftig vispning.
4. Vispa sedan marängen sval under långsam vispning.
Mosade hallon
300gram djupfrysta hallon
Koka upp och mosa hallonen.
Övrigt innehåll
3 dl grädde & en knivsudd bakpulver (vispas hårt till spackling)
100g vit choklad (smält över vattenbad för pensling av marängbotten)
500gram marsipan (att täcka tårtan med)
Exempelvis sugarpaste, pearldust, silverspray för dekorering
Jag är vanligtvis inte så förtjust i tårta, MEN den hör var gudomligt god!
Marina Petterson
Bidrag nr 4
Helena Söderström
Polkadröm 4 port
2 dl polkagris
2 dl vispgrädde
100g vit choklad
4 digestivekex
2½ dl kesella vanilj
1½msk limejuice
4 st små polkaskruvar
Krossa polkagrisarna grovt i en mortel. Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad el micro(men tänk på att vit choklad lätt bränner i micron)
Blanda den vispade grädden med kesellan, blanda i den smälta chokladen och till sist polkagriskrosset.
Krossa digestivekexen och lägg i botten på fyra glas. Fyll på med grädd-blandningen, låt stå kallt i minst 4-6 timmar.
Garnera med polkagrisskruvar och ev en limeskiva.

Ett god och glutenfri dessert!
Helena Söderström
Bidrag nr 5
Linnea Johansson
Crème Brûlèe 6 portioner:
4 dl vispgrädde 
1 dl mjölk
1 vaniljstång
2 dl socker+socker till kandering
6 äggulor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Häll mjölk, grädde o socker i en kastrull. Dela vaniljstången o skrapa ur fröna. Lägg i både fröna o stången i kastrullen. Värm tills den nästan kokar. Ta av den från plattan o vispa äggulorna fluffigt. Häll i dom i kastrullen under vispning. Häll i portionsskålar o ställ i en långpanna. Koka 1,5 l vatten. Ställ in långpannan längst ner i ugnen o häll i vattnet. Akta både brûlèen o dig själv. Låt stå i ugnen i en timme eller tills puddingen e "géleig". Min fick stå i en timme o 10 minuter. Ställ in dom i kylskåpet
Lägg ett lager socker på dom, inte för tjockt. Ta en gasbrännare o bränn sockret tills det e gyllenbrunt. Om du inte har en sån kan du bränna sockret på 250 grader "grill" tills sockret e gyllenbrunt.

En härligt god Crème Brûlèe!
Linnea Johansson
http://matobakglad.blogspot.com

Bidrag nr 6

Lisa Pernmark

Champagnetårta

Jag knäckte 3 ägg i ett glas, hällde på lika mycket mjöl i ett annat
och fyllde det sista glaset till samma höjd med socker. Sen hällde jag
i 1 tsk bakpulver i mjölglaset och 1tsk vaniljsocker i sockerglaset.

Blandade ägg och socker först och vispade det vitt och fluffigt.
Sen hällde jag i mjölet och vispade runt tills det blev en jämn smet.
Hällde smeten i en 15cm (vi bara 5st) hög, smord form och gräddade
botten i undre delen av ugnen i ca 40 min på 175grader - varmluftsugn.

Fyllning:

Tre dubbeldajm, två som jag smälte ner i 3dl varm grädde och den sista
dajmen krossade jag och blandade i grädden när den svalnat och blivit
vispad.

2 dl färska hallon.

smörkräm med O´bojsmak:
200g smör
400g florsocker
O´boj efter smak och tycke

Delade tårtbotten i 3 delar, det första och andra lagret fylldes på
samma sätt med dajmgrädde och sedan la jag hallon på. När sista lagret
var klart så la jag på locket och spacklade tårtan med smörkräm.

Därefter kavlade jag ut marsipan och täckte tårtan och krossade
bröstsocker som jag la runt flaskan som gjordes av marsipan.

En både god och vacker tårta!
Lisa
http://lisasbakverk.se/
Bidrag nr 7

Sandra Ulander
Jordnötskaka
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 burk jordnötssmör. (Vanlig glasburk, brukar var samma storlek på dom alla)
1 liter rice crispies
Choklad efter smak att smälta som överdrag till kakorna.
Ev. lite strössel för dekoration.
Värm allt utom flingorna i en kastrull tills smeten är väl blandad och mer eller mindre rinnande. Tag av från plattan och blanda i flingorna.
Fördela jämt över ett bakplåtspapper till en lagom tjockt/tunt kaka. (Kavla med fördel mellan två papper för ett jämnare resultat).
Smält choklad och bred över kakan. Strö ev lite strössel på om så önskas.
Låt svalna och skär till önskad storlek och form.
Förvaras svalt. Gärna i en tät burk mellan smör/bakpapper i kylen.

Testa gärna om du gillar krispiga kakor med smak av jordnöt. En klar favorit och ett måste till jul här hemma.
Sandra Ulander
http://smulander.blogspot.com/

2 kommentarer:

  1. Det kommer inte att bli lätt för dig och Emily. Vem är din kompis?
    Massa med läckra efterrätter!

    SvaraRadera
  2. Wow this is a great resource.. I’m enjoying it.. good article

    SvaraRadera