torsdag 3 februari 2011

Bagels – inget man stressar fram!

Igår fick jag o Annelie äran att baka bagels, något av det godaste man kan äta i brödväg! Bara ordet bagels får mig att längta tillbaka till  Usa och staden New York – världens bästa stad! Finns det något mer amerikanskt än just en bagel med Philadelphiaost, prosciutto, rödlök, tomat… ?!? Det skulle vara donuts i sådana fall.

Hur som helst, tillbaka till receptet! Bagels är inget man bakar när man har bråttom, vet inte hur många timmar denna härliga brödbit tog att göra men det är helt klart mödan värt!

Bagels
ca 20

Steg 1
300 g vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl
30 g honung

Rör ihop alla ingredienser till en smet och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2
300 g vatten
25 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g matolja, vi använde olivolja
15 g havssalt

Blanda ihop alla ingredienser utom olja o salt med den första degen. Arbeta degen i en hushållsmaskin eller liknande i 10 minuter eller minst 20 minuter för hand. Tillsätt olja och salt och arbeta degen i ytterligare 10 minuter tills degen är seg och elastisk. Låt degen vila i bunken en timma.

Dela degen i 20 lika stora delar, rulla varje del till en ca 30 cm lång degbit och foga samman den till en ring. Se till att ändarna fäster ordentligt i varandra så att skarven inte lossnar o öppnar sig vid jäsning o gräddning. Lägg ringarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper och låt dom jäsa i 30 minuter.

DSC05974 DSC06003DSC06006 DSC06005DSC06008 DSC06009

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i 2 – 4 degringar i taget i vattnet och låt dom sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dom med hålslev och lägg dem på ett galler för att rinna av.

DSC06014 DSC06015DSC06016 DSC06017DSC06019 DSC06018DSC06020 DSC06021DSC06022 DSC06023

Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dom i sesam eller vallmofrön. Lägg dom på plåtar med bakplåtspapper och baka av i 15 – 20 eller tills de fått fin färg. Låt dom svalna på galler. Dela bageln, fyll med dina favoritpålägg och bara njut!

Kram Karin

DSC06024 DSC06025DSC06026

5 kommentarer:

  1. Vet du varför dom blir sådär knöggliga o fula efter man kokat dom? Mina var lika fina som era från början när dom jäst, men under kokningen blev dom skrynkliga -trååkigt! Tur det det döljs lite med "strösslet" iaf ;-) Underbart goda! Har nog aldrig ätit sånna förut, men bakade i somras o dom var så underbart sega i ytan bara helt perfekta! Jättegott!

    Kram Lotte

    SvaraRadera
  2. Mmm mumsigt! Det var längesedan jag bakade bagels, håller med om att det är tokgott. När jag bakade så gjorde man liksom en bulle som man sen gjorde hål i med ett finger. Då blev de rätt jämna och fina.

    SvaraRadera
  3. Gott! Detta fick vi också göra i skolan, men vi gjorde som en bulle av degbitarna och sedan satte vi fingret mitt i och gjorde stora hål i bullen, men man kan ju självklart göra på flera sätt, men det funkade hur fint som helst för oss :)

    SvaraRadera
  4. Va kul = ) Jag har inte bakat bagels sen resturang skolan..kanske skulle göra det igen, det är ju så gott = )

    SvaraRadera