sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 10 februari 2011

Bagerskan svarar…

Hur många dagar innan tårtan ska ätas kan man göra den?
När jag ska baka en tårta så brukar jag lägga upp det så här om tex. tårtan ska ätas på lördagen.
Torsdag – baka tårtbotten och göra fyllningar. Tårtbotten blir alltid bäst om den får vila ett dygn i kylen.
Fredag – fyllning och täckning av tårtan med marsipan eller liknande. Om man är rädd att tex bär-fyllningen ska läcka eller att marsipanen ska svettas kan man klä den samma dag som den ska serveras.
Lördag – sista dekoreringen. Om tårtan har mycket dekorering kan man ägna en dag åt det alternativt under torsdagen eller fredagen.

Vilka smaker går bäst ihop?
Svår fråga men jag gillar följande kombinationer
- Citronmousse, färska hallon och täckt med marsipan, dom gifter sig otroligt bra med varandra!
- Nästan all choklad och färska hallon, hallonen bryter av det söta med sin syrlighet.
- Vit choklad o hallon, mums!
- Jordgubbar o rabarber är gott ihop


Vilken utbildning gick du?
Just nu går jag en förberedande yrkesvux-utbildning där jag läser in gymnasiekompetens för att kunna söka vidare till den “riktig” Konditor-utbildningen.
Jag är även utbildad Informatör och Entreprenör. I gymnasiet gick jag Samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning.

Visste du vad du ville bli eller hoppade du på bara för kul?
Mvh Anna

Jag har alltid velat jobba med något kreativt. Efter gymnasiet var jag ganska fast inställd på att jag ville jobba inom reklamvärlden, helst med information, marknadsföring o kommunikation. Det var därför jag utbildade mig till först Informatör och sen Entreprenör. Men efter några år som arbetslös (det är en svår marknad att få jobb inom) så har har mitt fritidsintresse att baka växt sig allt större. Och utefter att bloggen växte så har intresset för bakning växt även så. Jag ville ha en bred grund att stå på för att kunna vidareutveckla mitt intresse och i framtiden kunna jobba med detta på heltid.

Har du nån gång gjort praliner? Har du några bra recept på fyllningar till praliner?
Mvh Emma
Än så länge har jag bara experimenterat och för det mesta misslyckats med mina pralin-försök här hemma i köket, men det är helt klart något jag skulle vilja lära mig! Förhoppningsvis så kommer vi få pröva på att göra praliner i skolan och då kommer jag självklart berätta om allt jag lärt mig! Håll utkik i bloggen!



Vad är det viktigaste att tänka på när man gör en våningstårta?
Hur gör man en vånings tårta på tre våningar som står uppe på varandra?
Anna & Sabina
Jag slog ihop era fråga då de handlar om samma ämne.
När man ska göra en våningstårta oavsett hur många våningar är det viktigt att ha en stabil tårta, ju fastare desto bättre. Skälet till detta är om du ska göra en våningstårta där tårtorna ska stå på varandra, risken finns då att du trycker till den undre tårtan när du ska lägga på den övre. Stor risk vid tex fluffig prinsesstårta!
För att kunna stapla tårtorna på varandra, gör man 2 – 3 tårtor, eller fler beroende på hur hög tårta man vill ha. Man kan göra alla tårtorna olika stora (pyramid) eller lika stora som ett torn, överkurs är att göra en sk. tipsy cake där varje våning lutar, det kräver dock mer för-arbete.
Varje tårta placeras på en tårtrondell/bricka av papp, precis så stor som tårtan. Brickan syns alltså inte utan man ser bara tårtan.
På alla tårtor utom den översta mäter man ut ungefär var den övre tårtans kanter kommer vara och inom den ytan sätter man flera avklippta sugrör eller liknande pinnar. Det är viktigt att de är jämns med den undre tårtan, utan att vara för korta eller för långa, det påverkar lutningen på tårtan. Sätt sugrören med jämna mellanrum, ca 3 – 4 cm ifrån varandra. Sugrören måste vara rakt nersatta annars ger dom ingen stadga. Sugrören tas bort när man ska äta ifrån den tårtan, man börjar alltså från toppen och äter sig igenom respektive tårta. Det behövs en stadigare ställning om man vill kunna äta från alla våningarna samtidigt!
Antingen monterar man ihop våningarna innan leverans och dekorerar med blommor o liknande samt döljer skavanker med tex spritsad smörkräm. Nackdelen är dock att tårtan är tung och otymplig att leverera. Ett annat sätt är att montera på plats, betydligt enklare men lite krångligare med spritsning av smörkräm etc.

Har du några bra sidor som du kan rekommendera till modellering av SP/marsipan? tutorials, typ blommor, disneyfigurer osv? Tack för en skoj blogg =9 brukar ju kika in...nu är det dags för mig och födelsedagstårta igen och detta året gör jag egen SP =) Har du även nåt bra recept på SP? har några stycken, men tänkte hålla ögonen öppna på fler =)
Dorpan
Här kommer några länkar till hur man modellerar i sugarpaste/marsipan, ett tips är annars att googla på sugarpaste eller fondant + tutorial. Det finns även många lärorika filmer på youtube! http://www.cupcake-decorating-ideas.com/sugarpaste-modelling.html

http://sugarteachers.blogspot.com/

http://www.wonderhowto.com/topic/sugar-paste-models/

http://ideasaloft.com/index.php?key=sugarpaste

http://www.cakebycath.com/search/label/Tutorial


En annan bra sida fullspäckad med inspiration och idéer är
Cakecentral, man måste visserligen vara medlem men det är enkelt att registrera sig och där finns massor att lära sig!
Tyvärr har jag aldrig prövat på att göra egen SP (sugarpaste) men känner att det vore kul att pröva på!



Hej Karin!
Måste säga att du är en otrolig inspirationskälla för mig, stort Tack för det!
Jag bakar själv en hel del, cupcakes framförallt- och undrar därför vilken variant av cupcakes som är din favorit?
Mvh Therese
En svår fråga men jag är svag för choklad, nötter och körsbär så kanske en kombination av det… Eller något fräscht och fruktigt. Jag gillar det mesta, tyvärr…


Vad tycker du bäst om att baka? =)
Sara
Det är inte alltid själva bakande som är det roliga utan dekoreringen av bakverket, den slutgiltiga touchen på slutet. Tex spritsa frosting på kakor o tårta, täcka o dekorera en tårta, göra småkakor… Är jag på rätt humör kan jag hålla på hur länge som helst!


Hej,
Har du något bra recept på semlor och bagels?
Jag älskar att läsa din blogg!
Recept på goda Bagels hittar du här:
http://www.bagerskan.se/2011/02/bagels-inget-man-stressar-fram.html
Semlor får jag dessvärre återkomma med, det är ju semmeldagen snart!

Hej. Jag undrar om det går lika bra att göra sockerblommor i MMF som i SP och FP. Är MMF lätt att arbeta med och få ett bra resultat?
Minna
Jag har aldrig arbetat med FP men som jag förstår så ska den torka ganska fort och bli hård. Rätta mig om jag har fel! MMF är precis som SP tycker jag, det stelnar efter någon timme i luften. Värre är dock med marsipan som tar riktigt lång tid på sig för att torka och bli stelt!
Jag tycker att MMF kan vara smidigare än SP då det innehåller gelatin, vilket kan göra det enklare att täcka en tårta. Det har även del fördelen att man inte behöver fodra med smörkräm eller pensla med smör/olja innan man lägger den på en tårta täckt med grädde. Gelatinet i MMF gör att den inte svettas på samma sätt som marsipan gör i direkt kontakt med grädde.



Hej Karin!
Googlade efter ambrosiakaka och hittade din sida. Nu har jag en fundering, i ingredienserna har du skal och saft från en apelsin, men i beskrivningen nämner du inte dem. Ska de blandas med degen? Såg en sida till med samma recept som din men utan dem två. Jag ska baka kakan på fredag och vore väldigt tacksam om du kunde hjälpa mig. Ha det bra! Marisia
Nu har jag förtydliggjort receptet på Ambrosiakakan, en av mina favoriter all time!
Ambrosiakaka
150 g smör
3 st ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
rivet skal samt saft från en apelsin

Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk saft från en pressad apelsin
ca 50 g syltade apelsinskal

- Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp. Vispa ner bakpulver och vetemjöl. Rör ner det smälta avsvalnade smöret och rör/vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Om smöret inte är helt avsvalnat är det viktigt att du direkt häller smeten i formen och ställer in den i den varma ugnen eftersom bakpulvret jäsningseffekt sätts igång av värme.) Smaksätt smeten med rivet skal o saft från en apelsin till önskad apelsinsmak.
Häll smeten i en smord bröad rund form, ca 22 cm i diameter och grädda ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Lägg formen över kakan och/eller en bak-handduk och låt kallna.
- Gör glasyren: Blanda florsocker med saften. Bred ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal. Servera när glasyren stelnat. Njut!
Varför finns det inga recept på t.ex. surdegsbröd utan mest sötsaker??
Ulli
Helt enkelt för att jag bakar för lite surdegsbröd, tyvärr. Jag önskar att vi bakade mer surdegsbröd i skolan och det kommer vi säkert göra. Självklart kommer jag då skriva om hur man går till väga. Det lär även bli mer surdegsbröd i bloggen under min praktik då bageriet jag ska vara på nästan bakar enbart surdegsbröd!
Vill du läsa på mer om surdegsbröd rekommenderar jag bloggen Pain de Martin, en kille som är riktigt duktig på bröd i alla dess former!



Vilket lag håller du på?
Nicke
Jag är tyvärr så otroligt tråkig att jag inte hejar på sport, jag har därmed inget favoritlag eller favoritsport. Ibland kan jag tycka det är kul att titta på skridskoåkning men det är främst för att kolla in kläderna… *ler* Och ska jag heja på nån så hejar jag på den som vinner, diplomatiskt va?

Hej, hur får man siffrorna efter sina innehåll?Har du gjort din blogg själv. Hoppas att du kan hjälpa mig. Mvh Therese
Min blogg ligger på blogspot.com och jag har gjort allting själv utom just de fina loggorna under fliken Samarbetspartner som min kära vän Agnes hjälpt mig med.

Symbolerna under huvudrubriken har jag ritat själv och sedan scannat in i datorn, jag är inte bara bra på att baka tårtor utan även att rita o måla.
Gällande Innehållslistan så är det en Gadget på bloggen som heter Konfigurera etiketter och där kan man välja om man vill att antalet ska synad.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Stort tack för alla era härliga frågor!

Det var alla frågorna för denna gången, det har varit otroligt kul att svara på dom. Har ni följdfrågor eller bara vill veta mer så ställ dom gärna som en kommentar till detta inlägget. När jag fått tillräckligt många så sammanställer jag ett liknande inlägg som detta.
Kram Karin

3 kommentarer:

  1. Du e så duktig!!! Beundrar dej & sugen på gätt blir jag oxå varje gång jag kommer hit!

    SvaraRadera
  2. hihi, spritsa frosting på bagels? :D

    SvaraRadera
  3. hejsan!
    JAg älskar din blogg och oj va mycket men lär sej av att läsa bloggen!! =)
    Tack!

    JAg måste bara få säga en sak som jag tycker annorlunda mot dej. Du har skrivit:
    "Det har även del fördelen att man inte behöver fodra med smörkräm eller pensla med smör/olja innan man lägger den på en tårta täckt med grädde. Gelatinet i MMF gör att den inte svettas på samma sätt som marsipan gör i direkt kontakt med grädde."

    Vid flera tillfällen har jag täckt med MMF utan att fodra och då har den blivit "genomskinlig" :S Numer fodrar jag alltid bara för att vara på säkra sidan=) hehe.. gjorde en vit bröllopstårta i 3 våningar för 120 pers och fodrade inte. jag ville gråta vid leveransen... Men bruden var jättenöjd fast MMFen va genomskinlig:D

    Hoppas du inte tar illa upp av att jag skriver mina erfarenheter eller vad man ska säga:)
    Kram o tack för att du bloggar=)

    SvaraRadera