sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 28 mars 2011

Ingen bra start på veckan...!

Inte nog med att man var tvungen att stiga upp en timme tidigare idag, allt tack vare sommartidsomställningen, så har jag även lyckats glömma både kameran och mitt separata tangentbort till min bärbara dator (tangentbordet är trasigt). Vi har idag även varit runt på två studiebesök i skåne, dels Glimek som bland annat tillverkar ugnar och jässkåp till bagerier och dels Kobia som är en stor leverantör av bakprodukter till bagerier o caféen. Inte det mest intressanta studiebesöken jag har varit på men ett trevlig avbrott från vardagen om inte annat.

Annars så rullar mitt liv sakta vidare, skönt att tävlingen med bakmaskinen är över och otroligt spännande att se vem som vinner. Jag tvivlar starkt på att jag kommer vinna då jag inte bakat såpass mycket som mina konkurenter har gjort, de har verkligen legat i!

På måndag är första dagen på min praktik på PM & Vänner i Växjö, jag ljuger inte om jag säger att jag är nervös inför det hela. Det ska bli otroligt kul och spännande!

Nej, snart loggas jag ut från datorn, man får bara låna den en timme om dagen här på bibblan, gäller att vara effektiv minst sagt!

STORT TACK för alla era underbara kommentarer, det värmer och gör mig jätteglad!!

Massor med kramar Karin

Share/Bookmark

söndag 27 mars 2011

Mormors klassiska kafferep

DSC06761 DSC06750 DSC06751

Idag avslutas tävlingen av “Det här trodde du aldrig om en bakmaskin” där uppdraget gick ut på att baka ett helt kafferep med hjälp av Philips bakmaskin. Under tre veckor har jag bakat och experimenterat med denna härliga maskin, den klarar av både det ena och det andra! Det har varit både roligt, experimentellt och lite stressigt. Att hinna baka sju sorters kakor, vetebröd och en tårta på tre veckor låter kanske inte så jobbigt men att fixa allt det samtidigt som jag veckopendlar till Kristianstad, pluggar och är gravid (otroligt trött o illamående) så är det ett under att jag hann med att göra allt. Minst sagt stolt över mig själv!

IMG_5930

Min kära mormor Karin tillsammans med min dotter Linnéa 


När jag planerade mitt kafferep hade jag min kära mormor Karin i tankarna och på allt gott hon har bakat under åren. Tyvärr är hon numera dement och bor på hem så jag får ta över arvet att baka alla härliga kakor istället.

På mitt kaffebord finns följande godsaker:

  • kanelbullar
  • regnbågskaka
  • radiokaka
  • uppåkrakakor
  • brysselkex
  • bondkakor
  • chokladkolasnittar (Tack Ellen för receptet!)
  • sirapssnittar
  • gräddtårta med jordgubbar

(recept på alla godsaker kommer i senare inlägg)

Jag är riktigt nöjd över mitt kafferep och stolt över vad jag åstadkommit! Jag ser med spänning fram emot vad mina konkurrenter i tävlingen har skapat för härliga kakbord. Må bästa bloggerska vinna!

Berätta gärna om vad ni tycker om mitt kafferep!

Kram Karin

DSC06758 DSC06760 DSC06767 DSC06768 DSC06755 DSC06771 
DSC06773 DSC06775 DSC06774 DSC06772 DSC06784 DSC06780 DSC06777  

lördag 26 mars 2011

Kak-maraton

Förra helgen hade jag ett kakbaks-maraton där jag bakade 4 olika sorters kakor inom loppet av bara några timmar, och allt med hjälp av Philips bakmaskin. Fördelen är att man slänger ihop en kakdeg (smet?) på nolltid, bara att kavla ut, göra kakor och schwish in i ugnen.

Idag fortsätter mitt bakande dock är det ganska trögstartat. Gårdagens bakning ville sig inte alls, för mycket mjöl i både vetedegen (omöjligt att kavla) och i sockerkakan (reste sig aldrig riktigt) så istället för att ligga ett steg före i dag var jag kvar på samma plats som tidigare. Suck.

Började morgonen idag med en vetedeg där vetemjölet inte riktigt räckte till utan jag fick ersätta den sista decilitern med rågmjöl, nyttigare om inte annat. Nu är bullarna bakade och vackert gyllenbruna, dock så står bakningen i pausläge då mjölet som sagt är slut. Funderar på att ta en paus och åka till IKEA med familjen när jag ändå måste handla mjöl, baka får jag göra i natt istället.

Nej, dags att ge den badande familjen handdukar!
Önskar er alla en skön helg och glöm inte att ställa om klockan i natt, en timme framåt!

Kram Karin

DSC06664 DSC06667 DSC06668 DSC06670 DSC06673 DSC06674

måndag 21 mars 2011

Alla rosknoppar blir inte vackra rosor…


I skolan idag tittade jag i en av de tidningar vår lärare tagit med och fastnade för dessa söta kakor, små ljuvliga rosor. Något jag var tvungen att pröva!
Kaksmeten blev lätt och smidigt att spritsa dock hade vi lite problem med att komma på hur dom spritsat rosorna på bilden. Jag använda mig av en stjärntyll men fick ändå inte till rosenknopparna som jag ville, tyvärr…

DSC06681 DSC06683DSC06682 DSC06679

Rosenknoppar

200 g smör/margarin
1 dl florsocker
2 msk vanillinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl

Gör så här:
Rör matfettet smidigt i en bunke. Tillsätt därefter alla torra ingredienser och rör alltsammans riktigt poröst.
Sprita ut kakorna på smorda plåtar. Beroende på plats så får det plats minst 25 kakor på varje plats.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12-15 minuter eller tills kakorna blivit svagt guldgula.
4. Låt dem svalna och smält under tiden lite choklad (100 g) i mikron.  Lägg ihop kakorna två och två med choklad eller smörkräm emellan.

Eller gör som jag en smörkräm av Philadelphiaost, florsocker och citron.

DSC06690 DSC06691

Det var med stor förhoppning och förväntan som jag ställde in den första plåten i ugnen, jag hoppades in i det sista att kakorna skulle få behålla sina fina kanter och rosblad. Dock var det med stor besvikelse som jag såg på när kakorna sakta men säkert sjönk ihop och blev alldeles platta… Jahapp. Istället för att deppa över misslyckandet var det bara att göra det bästa av saken och göra en variant av whoopisar, fast knapriga.
Dessvärre vet jag inte vad som gick fel, antagligen något med receptet då jag följde det till punkt o pricka. Men dom blev både goda och söta ändå!

Kram Karin

DSC06684 DSC06685DSC06692 DSC06693

tisdag 15 mars 2011

Härliga kryddor!


Fullskärmsinfångning 2011-03-15 195645.bmp
Spice Import Scandinavia är ett företag som specialiserat sig på import av Spice Islands välkända gourmetkryddor i premium kvalité. Kryddorna odlas på egna odlingar runt om i världen t.ex. Medelhavsländerna, Europa, Asien, USA och Madagaskar. Kvaliteterna kontrolleras regelbundet.
De har olika sorter salt o peppar, ekologiska kryddor, blandningar och örter och bäst av allt flera härliga bak-kryddor och aromer! Allt från Kanel, Malet citronskal till Apelsinblomvatten och Vaniljstång Bourbon. En del av de härliga kryddorna kan du köpa via Lyckas med mat men det går även bra att beställa genom att maila eller ringa till Spice Import Scandinavia. Spice Import Scandinavia kryddor finns även i utvalda butiker i landet, här är en lista, kanske finns de närmare dig än du tror?

Kram Karin

vanilextrakt_spice  vaniljsocker_spice

söndag 13 mars 2011

Betyg - Godkänt

Det började bra, tårtbotten blev perfekt, jag hade choklad och grädde hemma till den vita chokladmoussen. Så även hallon och marsipan, en perfekt början till denna spontana födelsedagstårta till min svägerska Bettan. Men nånstans vid smältningen av den vita chokladen gick allt fel, istället för att smälta chokladen i varm grädde så kan man gena genom att blanda i grädde i den smälta chokladen tills den är sval. Där tror jag allt gick fel, och trots livräddningsförsöken att kyla ner chokladgrädden så slutade det hela med en rejäl klick med chokladsmör. Djup suck.
Bara att sätta sig i bilen och köpa ny grädde och snabb-marsan, glasscreme är en supersnabb och enkel räddning ibland även dom den inte är lika kul som vit choklad mousse. Men men, man kan inte få allt…

Den lila-färgade marsipanen som jag hade hemma var helt oanvänd och inte ens öppnad men torr och tråkig, och trots att jag blandade i lite av den överblivna men fräscha lilla biten av vit marsipan så blev den mjölig och o-elastisk. Jag trodde att den skulle räcka att täcka tårtan, vilket den säkert hade gjort om den var med smidig men den la sig som en för kort duk på tårtan. Inte vackert. 
Det var till att öppna en ny marsipan, denna gången grön som jag kavlade till ett långt band att rädda kanterna med, inte världens snyggaste räddning men det funkade. Med den lilla lilla marsipanen jag hade över, snodde lite från dottern som också “bakade”, så fick jag till lite blommor och grönt.

Ja inget mästervärk men en helt okej tårta. Linnéa piffade till tårtan med sin hemmagjorda flamingo av glasspinnar o fjädrar (tyvärr ingen bild) innan serveringen. Under tiden då jag dekorerade tårtan hade jag många och långa diskussioner med henne om vattnets vara och icke vara på tårtan. “Flamingos gillar ju vatten…!” Vi möttes halvvägs och hon nöjde sig med att bara sätta dig sin flamingo, kanske man ska göra en flamingo-tårta till henne nästa gång hon fyller år… *ler*

Imorgon är det skola igen, dock så saknas både ork och motivation, ingen lust alls. Känns inte bra men jag antar att det har med tröttheten och illamåendet att göra och inget annat då jag trivs bra i klassen. Om bara några veckor så är det dags för praktik, något som ska bli otroligt spännande! Hoppas bara att jag är piggare och slipper illamåendet!

Önskar er en mysig söndagskväll!

Kram Karin


DSC06626 DSC06628 DSC06631 DSC06629 DSC06634 DSC06635

lördag 12 mars 2011

Ett smaskigt experiment!

Då jag är sällan hemma gäller det att ta tag i de få chanser jag har att baka med min nya leksak, därför provgjorde jag i dag vetedeg i bakmaskinen. Lite orolig över mängden ingredienser så halverade jag receptet, men nu i efterhand inser jag att man utan problem kan göra en normal stor deg, skönt att veta!

Vetebröd
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Värm mjölken och smält ner smöret, låt svalna till fingervarmt. Blanda i alla ingredienserna i maskinen och använda program 9. (knådning o jäsning). Hela programmet tar 1½ timme där du kan ta det lugnt och läsa en bra bok eller ta en promenad.

DSC06590 DSC06591 DSC06592 DSC06593 DSC06594 DSC06595 DSC06597 DSC06598

Den färdiga degen var bättre än jag trodde, riktigt luftig och fin med många tydliga glutentrådar! Jag och dottern delade på degen där jag äntligen tog chansen att prova en idé jag länge haft på lut sen jag fick hem den smaksatta marsipanen från B’s skafferi.

DSC06599 DSC06602 DSC06600 DSC06603

Vi kavlade ut vår deg och bredde på remonse (smörkräm – ½ smör, ½ strösocker), Linnéa strödde kanel på sin deg och jag kavlade ut min marsipan (hela paketet), la ut marsipanen på den smörade degen och bredde sen lite mer remonse på marsipanen för bättre fäste.

Innan jag kavlade ut marsipanen hade jag ett blindtest med dottern och maken för att se vad de tyckte om den smaksatta marsipanen och framför allt vad den smakade. Enhälligt svarade de: Jordgubbar! Hmm…? Jag tycker sötsyrliga smaken påminner betydligt mer om hallon än jordgubbar, men men… *ler*

Bullarna blev precis som jag tänkt mig när jag skar upp dom, rosarandiga och fina! Vi gjorde även stora kanelbullar och små minibullar.

DSC06596 DSC06601 DSC06604 DSC06605 DSC06607 DSC06608DSC06609 DSC06612 DSC06610 DSC06614 DSC06616

Doften i köket var ljuvlig när bullarna började bli klara i ugnen, en härlig blandning av hallon och nybakade bullar! Så här vackra blev bullarna efter ca 10 minuter i ugnen, de tappade formen lite och den mesta marsipanen hamnade i botten, men guuud vad goda dom var! Marsipanen har omvandlats till härligt seg hallonkola som smakar underbart! Dock så räcker en bulle mer än väl, jag kavlade marsipanen ca 3 –4 mm tjockt vilket i efterhand visade sig vara i tjockaste laget. Nästa gång ska den kavlas riktigt tunt!

Maken efterlyser marsipan med chokladsmak, det tror han kommer bli riktigt gott! Vi får se, kanske går det att lösa till nästa gång! *ler*

Kram Karin

DSC06619 DSC06625