I fredags fortsatte vi med att göra moussetårtor, det är ju både enkelt och gott! Och så ser dom så lyxiga ut…!
Då både jag och Bekhal älskar valnötter och choklad så var vi nästan tvungna att pröva just detta receptet. Jag har inte smakat tårtan än men det stå en halv tårta i vår kyl som vi ska mumsa på senare idag. Längtar!
Chokladmoussetårta på knäckig valnötsbotten
12 – 14 bitar
Botten
200 g valnötter
125 g smör
Rosta och grovhacka valnötterna i ugnen, ta bara någon minut. Smält smöret och blanda med nötterna. Häll i en rund bakform med löstagbara kanter, ca 22 i diameter och tryck till nötblandningen. Låt stå i kylen medans du gör chokladmoussen.
Chokladmousse
250 g mjölkchoklad
250 mörk choklad
175 g rumstempererat smör
2½ dl strösocker
6 ägg
1 msk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
Smält all choklad i mikron eller över vattenbad. Vispa det mjuka smöret med socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 2 minuter.
Vispa ner den smälta chokladen, vaniljsocker och grädde i äggsmeten och vispa i 2 minuter.
Ta ut formen ur kylen och bre på moussen, låt stå i kylen i minst 3 timmar. Lossa kakan ur formen och skär ev bort överflödigt stelnat smör. Flytta tårtan till ett fat, garnera med bär, grädde o choklad.
Här ovan till vänster ser ni den plastfilmen jag nämnde i tidigare inlägg. Perfekt att klippa till en lagom längd, sätta längst kanten i bakformen och sen fylla med moussen. Då får man en rak och fin kant! Ett annat tips är att spritsa ut moussen med en stor rund tyll, då blir kanten jämnare och man slipper risken med luftbubblor som inte ser vackert ut.
Som chokladälskare säger jag bara, mums!
Kram Karin
Vilken vacker tårta dessutom, jag tror jag sparar den knäckiga valnötsbotten för framtida bruk.
SvaraRaderaMMMMM choklad.
SvaraRaderaLåter himla got och de ser verkligen tjusiga ut
SvaraRaderaVackert och det ser gott ut =)
SvaraRaderakan man frysa moussetårtor?
SvaraRaderawow vad gott de ser ut!
SvaraRaderaSmaskens! Det där ska jag försöka mig på, ser ju tokgott ut! :)
SvaraRaderahmm det står bara vispgrädde men nu när jag gör den och inte får den att se ut som din så inser jag att du kanske menade vispad grädde?
SvaraRaderaNåja jag kanske kan rädda den - hoppas jag... :)
Vet du om man kan köpa sån plast någonstans?
SvaraRaderaSkulle vara grymt bra att ha hemma.
Tack för en trevlig blogg!