sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 5 mars 2011

For all chocolate you lovers!

I fredags fortsatte vi med att göra moussetårtor, det är ju både enkelt och gott! Och så ser dom så lyxiga ut…!
Då både jag och Bekhal älskar valnötter och choklad så var vi nästan tvungna att pröva just detta receptet. Jag har inte smakat tårtan än men det stå en halv tårta i vår kyl som vi ska mumsa på senare idag. Längtar!


Chokladmoussetårta på knäckig valnötsbotten
12 – 14 bitar

Botten
200 g valnötter
125 g smör

Rosta och grovhacka valnötterna i ugnen, ta bara någon minut. Smält smöret och blanda med nötterna. Häll i en rund bakform med löstagbara kanter, ca 22 i diameter och tryck till nötblandningen. Låt stå i kylen medans du gör chokladmoussen.

Chokladmousse
250 g mjölkchoklad
250 mörk choklad
175 g rumstempererat smör
2½ dl strösocker
6 ägg
1 msk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde

Smält all choklad i mikron eller över vattenbad. Vispa det mjuka smöret med socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 2 minuter.
Vispa ner den smälta chokladen, vaniljsocker och grädde i äggsmeten och vispa i 2 minuter.
Ta ut formen ur kylen och bre på moussen, låt stå i kylen i minst 3 timmar. Lossa kakan ur formen och skär ev bort överflödigt stelnat smör. Flytta tårtan till ett fat, garnera med bär, grädde o choklad.

DSC06520 DSC06521DSC06522 DSC06523 DSC06524 DSC06525 DSC06526 DSC06527 DSC06530 DSC06528

Här ovan till vänster ser ni den plastfilmen jag nämnde i tidigare inlägg. Perfekt att klippa till en lagom längd, sätta längst kanten i bakformen och sen fylla med moussen. Då får man en rak och fin kant! Ett annat tips är att spritsa ut moussen med en stor rund tyll, då blir kanten jämnare och man slipper risken med luftbubblor som inte ser vackert ut.

Som chokladälskare säger jag bara, mums!

Kram Karin

DSC06541 DSC06542 DSC06547 DSC06548 DSC06549

9 kommentarer:

  1. Vilken vacker tårta dessutom, jag tror jag sparar den knäckiga valnötsbotten för framtida bruk.

    SvaraRadera
  2. Låter himla got och de ser verkligen tjusiga ut

    SvaraRadera
  3. Vackert och det ser gott ut =)

    SvaraRadera
  4. kan man frysa moussetårtor?

    SvaraRadera
  5. Smaskens! Det där ska jag försöka mig på, ser ju tokgott ut! :)

    SvaraRadera
  6. hmm det står bara vispgrädde men nu när jag gör den och inte får den att se ut som din så inser jag att du kanske menade vispad grädde?

    Nåja jag kanske kan rädda den - hoppas jag... :)

    SvaraRadera
  7. Vet du om man kan köpa sån plast någonstans?

    Skulle vara grymt bra att ha hemma.

    Tack för en trevlig blogg!

    SvaraRadera