Semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl av finaste slag.
Idag är det Semeldagen och då ska man njuta en semla eller två. Jag har faktiskt varit så duktig att jag inte tjuvätit utan dagens semla var faktiskt årets första, inte illa! Imorgon ska vi göra 300 semlor i skolan till en semelätar-tävling, känns lite tråkigt att göra fina semlor som bara ska mulas ner men man lär ju bli proffs på att spritsa grädden fint om inte annat!
Semlas historia
Semla, hetvägg, fastlagsbröd och fettisdagbulle - kärt barn har många namn. Det finns också mer än en förklaring till vad namnen kommer ifrån och varför man i dag äter semlor. Vilket namn man än använder så har det anknytning till fastetiden - de fyrtio dagar som föregick påsken och då en god kristen i likhet med Jesus i öknen skulle fasta.
Betydelsen av fasta och fastlag är lika olika varandra som frosseri och hunger. Fastlagen har sin förutsättning i fastan och den föregås genom en oskriven regel av fest. Innan de magra dagarna fulla av försakelse vill man ta ut svängarna ordentligt och ge sig hän i fest och glädje liksom god mat och dryck. Och vad passar bättre än att festa med en semla?
Varje år samlas den Svenska Semleakademin för att kora årets godaste semla. Av rättviseskäl bedöms bara dagsfärska semlor, som via tåg, flyg eller andra transportmedel anländer till Semleakademins säte i Göteborg en tisdag, senast kl 13.30. Detta gäller från och med första tisdagen efter Trettonhelgen t o m tisdagen före Fettisdagen.
Sammanträdet inleds med en bedömning av 8 olika egenskaper hos semlan, som betygsätts på en skala från 0-5. Varje ledamot har skyltar med siffror som visar helpoäng från 0-5 samt halvpoäng. När ordföranden räknat till 3 och yttrat ordet "Semla!" håller närvarande ledamöter samt inbjudna 'jästtyckare' samtidigt upp skyltarna för registrering av poängen.
Att poängen visas samtidigt eliminerar risken för att en tidigt röstande ledamot påverkar senare röstande ledamöters bedömning i någon riktning. För att göra varje semla full rättvisa testas också bara två semlor vid varje sammanträde. Dessutom äts semlan utan mjölk, för att göra bedömningen så likartad som möjligt från gång till annan.
Jag är klart nyfiken på hur man ska göra för att vara en av de som får äran att kora årets godaste Semla, någon som vet?
Kram Karin
Har inte en susning, men jag har mumsat i mig en winesemla idag, åå så gott det är! Gillar din blogg! kram på dig
SvaraRadera