lördag 5 mars 2011

Ljuvlig hallonmousse-tårta

Trots illamående och trötthet så fortsätter ju livet och vi bakar i skolan, skönt nog så vet de flesta i klassen nu om min situation och förstår att jag inte är lika pigg som vanligt. Energin är ibland på samma nivå som om man varit sjuk i feber ett tag och precis blivit feberfri… Darrigt o skakigt, inte roligt!

Men nog om mig och mina krämpor, i onsdags bakade jag och Sara tillsammans. Bland annat gjorde vi denna ljuvligt underbara hallonmousse-tårta. Och trots många moment så är den ganska enkel att göra!

Hallonmoussetårta
10 – 12 personer

Botten
3 ägg
2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i den pösiga äggblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan den lossas från formen och får kalna på ett galler.

Hallonmousse
250 g tinade/färska hallon
4 gelatinblad
4 dl vaniljyoghurt
1½ dl florsocker
Rivet skal från en lime
2 dl vispgrädde

Passera hallonen genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda hallonpurén med yoghurt, florsocker och limeskal. Ta ca ½ dl hallonröra och värm i en kastrull, lägg i gelatinbladen och låt dom smälta. Låt svalna lite och blanda med resten av hallon- och yoghurtblandningen.
Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner hallonblandningen i grädden, inte tvärt om därav min knasiga min.

DSC06489[3] DSC06490[3]  DSC06492[3] DSC06491[3] DSC06493[5] DSC06494[3] DSC06495[3] DSC06496[3]

Montering
Dela chokladbotten i två tunna bottnar och diska sedan ner formen. Lägg ena botten i formen och fördela hälften av hallonmoussen ovanpå. Lägg på den andra tårtbotten och resten av moussen. Ställ tårtan i kylen i ca 4 timmar.
Lossa tårtan från formen och garnera med hallon, grädde och choklad.

Vi använde oss dels av plastfilm på rulle som gör att man får en jämna kant på tårtan. När vi delade tårtan så använde vi av oss en “uppdelare”, eller vad man ska kalla den för… Delaren markera bara ovanpå tårtan, ser får man skära ut bitarna för hand med en vass kniv. Doppa kniven i hett vatten mellan varje bit så blir det mindre kladd. Ett lätt sätt att få jämna och fina bitar!

Kram Karin

DSC06508 DSC06509 DSC06510 DSC06511 DSC06512 DSC06513 DSC06517 DSC06514

3 kommentarer:

  1. Det ser fantastiskt gott ut!

    Din blogg har snabbt blivit en av mina favoritbloggar.

    SvaraRadera
  2. Vad god tårtan ser ut ser ut! Gillar bitarna där man ser de olika lagren. :)

    SvaraRadera
  3. kanon med yoghurten i moussen det blir en helt annan karaktär. :)

    SvaraRadera