Maken ville bjuda några av sina arbetskamrater på Träffpunkten och ville att jag skulle hitta på något roligt. Och vad passar inte denna varma sommardag än en stor jordgubbe?
Dock så bröt jag jordgubbs-temat ganska omgående då jag fyllde tårtan med hallon och Lemon curd-grädde, men jag tror dom kommer tycka om den ändå. Jag byggde den lite som en prinsess-tårta med en förhöjning i mitten, översta tårtbotten skar jag i mindre tårtbitar och la på tårtan med en klick grädde i mitten, se bilden nedan. När marsipanen var lagd över så tryckte jag till med handen i skarvarna för att få fram bulligheten på jordgubben.
Jag skar ut en stor slarvig stjärna i grönt, dessvärre jobbar jag i marsipan vilket tar en evighet till att stelna i den formen jag önskar, men det blev fint ändå. Själva skaftet gjorde jag av grillpinne som jag klädde in i marsipan.
Måste erkänna att vid det här laget såg tårtan mer ut som en tomat än en jordgubbe, fint men inte riktigt det jag är ute efter..
Till de gula “prickarna” använde jag ett strössel – Citron crunch från B’s skafferi och sakta men säkert växte jordgubben fram. Dessvärre svettades tårtan på grund av den otroligt höga luftfuktigheten. Regnet hänger i luften och faller vilken sekund som helst. Jag önskar det fanns en lösning på hur man torkar den svettiga marsipanen, ett pulver man kunde pudra över tårtan och vips så var den matt och fin igen. Drömma går ju…
Jag tror dock makens arbetskamrater kommer bli nöjda med sin jordgubbs-tårta med hallon o citronsmak. Jag ser fram emot att få höra deras reaktioner, bra som dåliga!
Nej, nu är det dags att sova. Imorgon är det äntligen fredag, sista arbetsdagen denna veckan sen är det äntligen helg. Mycket efterlängtat!
Kram & god natt, Karin
torsdag 30 juni 2011
En jordgubbe storlek större
En jordgubbsfamilj!
Denna härliga jordgubbe hittade jag igår när jag skivade jordgubbar till en av många jordgubbstårtor vi gör på jobbet. Den ser mer ut som en klase jordgubbar än en enda jordgubbe vilket det egentligen är. Jag kunde inte låta bli att visa upp mitt lilla fynd och självklart fotografera den! Söt i dubbel bemärkelse!
När jag ändå har er på tråden skulle jag vilja framför ett STORT och HJÄRTLIGT TACK för alla snälla som röstade på mig i tidningen Hembakats tävling! Jag är otroligt glad och stolt övar alla era röster! Dessvärre var det tyvärr inte jag som vann utan vinnaren presenteras i nästa nummer av Hembakat den 23 augusti.
Än en gång STORT TACK!
Kram Karin
onsdag 29 juni 2011
En perfekt dag för glass!
Som kompensation för att deras trötta mamman inte orkade åka till sjön och bada så fick dom var sin hemmagjord päron-glass. Sist då jag gjorde glass fyllde jag två av de Push up Cake Pops som går att köpa hos B’skafferi. Dessa formar kan fyllas med precis vad som helst, allt från nån god mousse, tårtbotten o fyllning som en liten ätbar tårta eller som jag gjort – en liten pop-up glass!
Receptet på glassen hittar ni här!
Jag monterade enkelt ihop formarna och fyllde sen på med glassmet varvat med strössel, dock så blev det inte den snygga effekten jag hade tänkt mig men den blev fin ändå. Efter några timmar i frysen har glassen stelnat och är redo för att ätas, bara värm formen i handen så går det lätt att trycka upp glassen.
Barnen gillade glassen skarpt även om Linnéas trumpna min säger annat, men efter några tuggor var hon lika busig och glad som vanligt.
En glass gör varenda unge glad!
Kram Karin
söndag 26 juni 2011
Sommar-njutning!
Finns det något godare och somrigare än solmogna jordgubbar med grädde & mjölk? För mig är detta sommar i en skål av kärlek!
Kram Karin
lördag 25 juni 2011
Glad Midsommar!
Igår firade vi midsommarafton med våra kära grannar Dan & Sara och deras dotter Moa + ett gäng av deras härliga kompisar. Vi var beräknade till ca 17 vuxna + 7 barn så för att underlätta det hela hade vi ett stort knytkalas där alla bidrog med något ätbart. Jag och familjen stod så klart för själva tårtan, vad annars… För att det skulle räcka till alla tog jag i ordentligt och gjorde två stycken tårtor á 20 personer.
För att underlätta själva bakningen köpte jag tårtbotten och marsipan på jobbet, så allt jag behövde göra var bara att lägga ihop tårtan och dekorera. Skönt! Jag hade en idé om att göra två midsommar-kransar men släppte den idéen då det hade inneburit väldigt mycket marsipan. Och midsommar för mig är jordgubbar så detta blev en enkel kompromiss!
Jag fyllde tårtan med skivade jordgubbar och superenkel lemon curd-mousse (bara blanda grädde o lemon curd) och täckte sidan på tårtan med marsipan. Att skära ut de enkla bladen tog betydligt längre tid än jag räknat med då det gick åt så många men fint blev det iallafall.
På toppen av tårtan spritsade jag vispad grädde för att senare dekoreras med jordgubbar, men det gjorde jag stunden innan det var dags att hugga in. Här nedan ser du lite blandade bilder från gårdagen, bland annat vår söta dotter Linnéa, den übergulliga hundvalpen Eragos, en snygg etikett, och så klart vår fina midsommarstång!
Efter en god sill-lunch, dekorering och uppsättning av midsommarstången och några roliga lekar så var det äntligen dags för tårta. Då midsommarfirandet var hos grannen valde jag att lämna tårtan hemma tills det var dags, så medan Sara kokade kaffe så smet jag hem och dekorerade klart tårtorna med massor av härliga jordgubbar. Mums!
Tårtan var mycket uppskattad och många undrade om jag hade gjort den själv… *ler*
Och trots att vi bara var ca 15 personer så gick nästan all tårta åt, ett helt klart gott betyg!
Vi hade en riktigt härlig midsommar-afton och jag vill tacka Dan & Sara för deras trevliga initiativ! Jag hoppas vi kan göra detta till en tradition – midsommarfirande i Medlen! Nästa år står vi för firandet…!
Jag önskar alla mina läsare en riktigt härligt Glad Midsommar!
Kram Karin
fredag 24 juni 2011
Min utbildning–utvärdering
Utbildningen jag har gick hösten –10/våren -11 var en sk. yrkesvux där vi läser in gymnasiekompetensen för Livsmedelsprogrammet, detta för att ha möjlighet att kunna söka vidare till den riktiga YH -Konditor-utbildningen som endast finns i Kristianstad och Göteborg.
Det krävs inga förkunskaper alls även om det är bra om man har bakat lite + ev praktiserat, ju mer man vet desto lättare är det för en själv att ta in alla nya kunskaper.
Ansökningskrav
Du behöver inte ha varit arbetslös, inte något krav. Utbildningen godkänns först av din hemkommun som senare även står för kostnaden av själva utbildningen. Du skickar in din ansökan till kommunen som godkänner det hela, de skickar sedan ansökan vidare till skolan i Kristianstad som där de antar dig som elev.
Innan jag sökte så kollade jag med rektorn då jag dels har gymnasiekompetens (Samhällsvetenskaplig linje) och även gått två andra utbildningar, men enligt henne var det bara en fördel.
CSN
Utbildningen är som sagt gratis för dig som går den och som vanligt så har du möjlighet att söka studiebidrag och/eller studielån för att finansiera din egna ekonomi. Den som inte vill ta lån har möjlighet att jobba extra på eftermiddagarna/kvällarna då skolan sällan slutade senare än 16.00, detta kan dock komma att ändras.
Utbildningens innehåll
På denna utbildningen läste vi följande ämnen:
Bageri A & B
Konditori A & B
Arbetsmiljö o säkerhet
Hygienkunskap
Handel o Service
Praktik 6 veckor
Detta är ämnen som krävs för att kunna söka vidare till den riktiga YH-konditor-utbildningen.
Utbildningens upplägg
Tre dagar i veckan var vi i bageriet; måndag, onsdag o fredag. I bageriet hade vi den praktiska delen i kurserna Bageri och Konditori, dock ingen större särhållning på ämnena utan de flöt ihop då vi gjorde många olika moment under en dag.
De andra dagarna hade vi teori.
Positivt
- Många och långa dagar i bageriet, tre dagar i veckan.
- Extremt lärorikt under en kort period!
- Underbara klasskamrater som alla var där med samma stora intresse: bakning!
- Trots att vi inte hade någon riktig lärare i bland annat Bageri & Konditori utan en tjej som jobbat just som konditor lärde vi oss massor då hon hade tydlig insikt i vad vi bör lära oss för att kunna göra ett bra arbete ute i verkligheten.
- Vi har haft ett stor och bred variation i vad vi bakat, dels lärt oss de viktiga grunderna men även fått baka roliga o annorlunda recept.
- Möjligheten att få jobba i skolans butik där vi säljer alla godsaker vi bakar.
Kräver förbättringar
- Upplägget av lektionerna inte varit det bästa, de teoridagar vi hade (tisdagar o torsdagar) var extremt korta, bara 2 timmar om dagen. Mot slutet av utbildningen så förlängdes de till 4 timmar istället.
- Längre utbildning totalt, 26 veckor inklusive praktik känns alldeles för kort för att hinna läsa in det 3-åriga Livsmedelsprogrammet.
- Tidigarelagd praktik, som det var nu hade vi endast en vecka innan det var dags för skolavslutningen, alternativ fler veckor efter praktik-perioden. Vid en längre utbildning skulle man kunna ha två praktikperioder.
- Bakdagar efter varandra saknades, detta underlättar om vi tex ska skålla eller sätta en surdeg.
- Så här i efterhand önskar jag att vi fokuserade mer på grunderna i början så att de sitter innan vi går över till mer avancerade bakverk, detta är dock upp till läraren att planera upp.
Allt detta har vi dock framfört till rektorn och de på VLC som är ansvariga för utbildningen. Förhoppningsvis kommer detta bli bättre nästa år!
Här är länken till yrkesvux i Kristianstad:
http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Utbildning/Vuxnas-larande/Vuxenutbildningen/Yrkesvux-nyhet/
Summa summarum
Trots vissa saker som behöver förbättras är jag riktigt nöjd med utbildningen och den stora erfarenhet jag fått. Jag känner nu att jag har fått en bredare grund att stå på men ändå blodad tand på att vilja lära mig mer. Det råder dock delade åsikter på vad vi kan kalla oss efter utbildningen. Att vi är bagare/bagerskor är klart men om vi kan kalla oss för konditorer beror på vem du frågar. Vissa säger Ja andra säger att Nej, det krävs ett gesäll-brev, vilket kan göras antingen på YH-utbildningen eller på sin arbetsplats.
Tanken på att söka vidare till den riktiga konditor-utbildningen har varit lockande men för tillfället lagt på hyllan då det tärt för mycket av mig o min familj att veckopendla. Men jag skulle gärna vilja lära mig mer för att bli ännu duktigare!
Kram Karin
tisdag 21 juni 2011
God grön glass
I helgen fick jag för mig att göra glass igen, denna gången med gräddfil i smeten. Jag var sugen på en glass som jag har kära barndomsminnen till vars namn jag tyvärr har glömt, men den var liten, fyrkantig och smakade päron. Inte Päronsplitt som har isglass-överdrag utan bara ren päronglass…
God glass
2 äggulor
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
Essense/smaksättning/färg
Rör äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden. Rör ner äggsmet, gräddfil och grädde. Häll smeten i en rund skål eller i glassformar. Frys glassen i minst 4 timmar.
Jag smaksatte glassen med päron-essens från Aromhuset som jag fått för länge sen. Aromhusets essenser används egentligen till att smaksätta kolsyrat vatten, men går helt klart att använda till många andra godsaker.
Deras essenser har en mycket god smak och är en otroligt dryga, en halv kork räcker till att smaksätta 1 liter vatten så jag kan göra många goda glassar!
Aromhusets flaskor finns i butiker där de säljer kolsyre-apparater som tex. WasserMaxx och SodaStream.
När det var dags att fylla glassformarna satte experimentlustan in och jag testade med att hälla olika sorters strössel i behållarna innan jag fyllde på med glasssmet. Dock så blev det svårt att få smeten att rinna ner överallt trots idogt skakande av behållaren. Jag har även gjort några utan strössel alls som jag tänkte dekorera innan förtäring.
En annan idé jag prövade var att smeta färg på insidan av glass-behållaren för att få fram en kamouflage-liknande effekt. Tanken med en kamouflage-färgad glass var kul ända tills det var dags att äta den, det blev grön glass över högt och lågt, men min son var lika glad för det. Jag tar hans min som ett klart godkänt! *ler*
Fler glass-bilder kommer i veckan!
Kram Karin
måndag 20 juni 2011
Bagerskans dotter
I helgen när jag gjorde Sommar-tårtan så blev det lite fylld tårtbotten över (det jag skar bort) och min älskade dotter ville gärna göra en egen tårta att bjuda sina vänner på. Jag hjälpte henne med att kavla marsipan och fodra den med grädde, själva dekoreringen fixade hon dock själv alldeles galant. Jag blev riktigt imponerad över hur fint hon dekorerade tårtan! Jag tror minsann hon blivit inspirerad av mina Nationaldagsbakelser…
Jag tror vi har en blivande liten bagerska i familjen…!
Kram Karin