fredag 24 juni 2011

Min utbildning–utvärdering

Utbildningen jag har gick hösten –10/våren -11 var en sk. yrkesvux där vi läser in gymnasiekompetensen för Livsmedelsprogrammet, detta för att ha möjlighet att kunna söka vidare till den riktiga YH -Konditor-utbildningen som endast finns i Kristianstad och Göteborg.
Det krävs inga förkunskaper alls även om det är bra om man har bakat lite + ev praktiserat, ju mer man vet desto lättare är det för en själv att ta in alla nya kunskaper.

Ansökningskrav
Du behöver inte ha varit arbetslös, inte något krav. Utbildningen godkänns först av din hemkommun som senare även står för kostnaden av själva utbildningen. Du skickar in din ansökan till kommunen som godkänner det hela, de skickar sedan ansökan vidare till skolan i Kristianstad som där de antar dig som elev.
Innan jag sökte så kollade jag med rektorn då jag dels har gymnasiekompetens (Samhällsvetenskaplig linje) och även gått två andra utbildningar, men enligt henne var det bara en fördel.

CSN
Utbildningen är som sagt gratis för dig som går den och som vanligt så har du möjlighet att söka studiebidrag och/eller studielån för att finansiera din egna ekonomi. Den som inte vill ta lån har möjlighet att jobba extra på eftermiddagarna/kvällarna då skolan sällan slutade senare än 16.00, detta kan dock komma att ändras.

Utbildningens innehåll
På denna utbildningen läste vi följande ämnen:
Bageri A & B
Konditori A & B
Arbetsmiljö o säkerhet
Hygienkunskap
Handel o Service
Praktik 6 veckor
Detta är ämnen som krävs för att kunna söka vidare till den riktiga YH-konditor-utbildningen.

Utbildningens upplägg
Tre dagar i veckan var vi i bageriet; måndag, onsdag o fredag. I bageriet hade vi den praktiska delen i kurserna Bageri och Konditori, dock ingen större särhållning på ämnena utan de flöt ihop då vi gjorde många olika moment under en dag.
De andra dagarna hade vi teori.

Positivt
- Många och långa dagar i bageriet, tre dagar i veckan.
- Extremt lärorikt under en kort period!
- Underbara klasskamrater som alla var där med samma stora intresse: bakning!
- Trots att vi inte hade någon riktig lärare i bland annat Bageri & Konditori utan en tjej som jobbat just som konditor lärde vi oss massor då hon hade tydlig insikt i vad vi bör lära oss för att kunna göra ett bra arbete ute i verkligheten.
- Vi har haft ett stor och bred variation i vad vi bakat, dels lärt oss de viktiga grunderna men även fått baka roliga o annorlunda recept.
- Möjligheten att få jobba i skolans butik där vi säljer alla godsaker vi bakar.

Kräver förbättringar
- Upplägget av lektionerna inte varit det bästa, de teoridagar vi hade (tisdagar o torsdagar) var extremt korta, bara 2 timmar om dagen. Mot slutet av utbildningen så förlängdes de till 4 timmar istället. 
- Längre utbildning totalt, 26 veckor inklusive praktik känns alldeles för kort för att hinna läsa in det 3-åriga Livsmedelsprogrammet.
- Tidigarelagd praktik, som det var nu hade vi endast en vecka innan det var dags för skolavslutningen, alternativ fler veckor efter praktik-perioden. Vid en längre utbildning skulle man kunna ha två praktikperioder.
- Bakdagar efter varandra saknades, detta underlättar om vi tex ska skålla eller sätta en surdeg.
- Så här i efterhand önskar jag att vi fokuserade mer på grunderna i början så att de sitter innan vi går över till mer avancerade bakverk, detta är dock upp till läraren att planera upp.
Allt detta har vi dock framfört till rektorn och de på VLC som är ansvariga för utbildningen. Förhoppningsvis kommer detta bli bättre nästa år!

Här är länken till yrkesvux i Kristianstad:
http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Utbildning/Vuxnas-larande/Vuxenutbildningen/Yrkesvux-nyhet/

Summa summarum
Trots vissa saker som behöver förbättras är jag riktigt nöjd med utbildningen och den stora erfarenhet jag fått. Jag känner nu att jag har fått en bredare grund att stå på men ändå blodad tand på att vilja lära mig mer. Det råder dock delade åsikter på vad vi kan kalla oss efter utbildningen. Att vi är bagare/bagerskor är klart men om vi kan kalla oss för konditorer beror på vem du frågar. Vissa säger Ja andra säger att Nej, det krävs ett gesäll-brev, vilket kan göras antingen på YH-utbildningen eller på sin arbetsplats.
Tanken på att söka vidare till den riktiga konditor-utbildningen har varit lockande men för tillfället lagt på hyllan då det tärt för mycket av mig o min familj att veckopendla. Men jag skulle gärna vilja lära mig mer för att bli ännu duktigare!

Kram Karin

DSC05430 DSC05431DSC05444 DSC05987

1 kommentar:

  1. Hej Karin! Jag heter Helena och läser motsvarande utbildning på Burgården i Göteborg. Det var kul att läsa om din utbildning, det verkar som uppläggen är väldigt olika på olika håll i landet. Jag har även kontakt med en tjej som läser i Västerås. På Burgården läser vi totalt 39 veckor i ett rasande tempo. Oftast har vi bageri eller konditori på förmiddagen 6-12:30, sedan teoretiska ämnen som livsmedelshygien och livsmedelskunskap på eftermiddagarna. Totalt har vi även 15 veckors praktik i tre olika perioder. Jag började i februari och är färdig i december och nu har vi ett kort sommarlov. Jag hade väldigt svårt att komma in på utbildningen eftersom jag var alldeles för högutbildad sedan innan och inte var arbetslös. Skönt att höra att det var annorlunda för er. Jag kom in som reserv veckan innan start och alla de mest engagerade eleverna har samma historia. Vad händer nu när du är färdig? Har du jobb eller skall du starta eget? Vi kanske ses på Yh-utbildningen ;) /Mvh Helena

    SvaraRadera