Till nästa helgs bröllopstårta ska det vara kanderade rosor som dekorering, sagt och gjort så fick jag plocka lite rosor hos en vän och idag så satte jag till verket. Betydligt pilligare än jag trodde men förhoppningsvis klart värt det!
Enligt Ica´s recept så behövdes det lätt vispad äggvita, socker och rosenblad, sen var det bara att sätta igång. Dock så valde jag att pensla rosbladen istället för att doppa dom i äggvita vilket gav ett jämnare lager med äggvita.
Att kandera rosblad är betydligt kladdigare än man kan tro, sockerkorn precis överallt! Jag testade även att kandera rosknoppar, riktigt vackert!
När alla bladen var penslade och sockrade så åkte dom i ugnen på ca 100 grader i ca 30 minuter och jag var minst sagt exalterad när jag skulle titta efter för att se hur dom såg ut. Jag blev dock som ni kanske förstår riktigt besviken…
Troliga fel som jag gjort…
- Inte vispat äggvitan tillräckligt hårt, efter lite googlande så framgår det att den ska vara mer hårt vispad än rörd.
- För hög värme i ugnen, nästa gång ska jag ha max 50 grader. Jag hittade även ett tips om att man ska lägga ett lager bakplåtspapper ovanpå rosorna innan de åker in i ugnen. Alternativt låta dom torka i fria luften.
Jäkligt tråkigt men det är bara att göra om och göra rätt! Man lär sig helt klart av sina tråkiga misstag…!
Kram Karin
För två sommrar sen så var jag jätteexalterad över att kandera rosenblad, fick samma resultat som du och gav upp.
SvaraRaderaNu är jag husägare med egna rosor på tomten, kanske dags för ett nytt försök!
Hoppas du får till det!
Nämen, så trist, men så sant som du säger, man lär sig förhoppningsvis av sina misstag! Ser med spänning fram emot hur det blir nästa gång!
SvaraRaderaTrist, men tur att du testat det i förväg. Skulle vara jobbigt om det hade varit samma dag som tårtorna skulle vara färdiga :)
SvaraRadera