.
tisdag 30 augusti 2011
God men ganska mastig chokladtårta - recept
Detta är receptet på en grymt god men mäktig chokladtårta som jag läste om i senaste numret av tidningen Hembakat, dock gjort om receptet lite. *ler* Recepten nedan är för en tårta, fyllning och frosting går utmärkt att dubbla men tårtbotten bör göras en i taget.
Chokladtårtebotten ca 16 bitar
150 g rumsvarmt smör
250 g strösocker
1/2 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
6 rumsvarma ägg
250 g vetemjöl
200 g mörk choklad, gärna 70%
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och urskrapade frön från vaniljstången/vaniljsocker, luftigt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör ner vetemjölet. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron, vänd ner i smeten.
Kläm fast bakplåtspapper på botten av en springform, ev smörj kanterna. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter, kan gå fortare! Prova med en sticka om den är färdig, den ska inte vara kladdig utan genombakad som tårtbotten.
Låt kakan svalna och dela den sedan i tre bottnar.
En misslyckad men god Nougatchoklad-fyllning
2 st dubbelnougat
ca 2,5 dl grädde
0,4 dl kakao
1 dl florsocker
2 msk Bailys
Mjuka upp dubbelnougaten i mikron, kräver bara några sekunder och vispa sönder med elvisp/kitchen aid, häll på grädden och vispa till en fast mousse. Här nån stans misslyckades jag och hällde därför i ca ½ dl kakao och 2 dl florsocker + 4 msk Bailys. Smeten blir ganska rinnig men stelnar något efter en stund i kylen, blir dock grymt god.
Mitt misstag var att inte se till att hela nougaten var mjuk och alldeles för varmt, den fastnade på kanterna i bunken. *suck* Allra enklast är att smälta ner nougaten i grädden och låta stå kallt i några timmar/över natten och sedan vispa upp till en god mousse.
Montering Dela chokladtårtan i tre bottnar och bred på Nougatchoklad-fyllningen, är den rinnig så ingen fara, den stelnar i kylen! Dekorera tårtan med chokladfrostingen nedan, mums!
Chokladfrosting med turkisk yoghurt
170 g choklad
1 dl turkisk yoghurt
50 g smör
5 dl florsocker, ev mer till lagom tjock konsistens
Vispa smör, florsocker och turkisk yoghurt mjukt och fluffigt. Smält chokladen och häll ner den i smörblandningen. Fyll en sprits och dekorera din tårta!
Mycket chokladigare än så här kan det knappast bli, tårtan blir bara godare efter någon dag i kylen!
Kram Karin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
MMMMMMMMMMMMMums :-)
SvaraRaderaDen där så farligt god ut!!! Den måste jag definitivt testa framöver :D. Risken är väl att man äter upp hela på en gång! Vad duktig du är vännen!!!Kram :)
SvaraRaderaAlltså jösses - kan de blir godare än såhär? Den ser riktigt, riktigt lockande ut, jag vill bara slicka på datorskärmen ;)
SvaraRaderatänkte att du kanske skulle vilja tipsa om en ny startad sida på facebook där man kan sälja och köpa baksaker, tex deco saker till tårt bakning, cupcakes, cake pops osv.. ju fler dessto roligare. kanske du har nåt att sälja
SvaraRaderahttp://www.facebook.com/profile.php?id=100002079643642#!/pages/S%C3%A4ljes-bak-deco-saker/244949685543215
Ser helt underbar ut! Men jag undrar vilken storlek på formen receptet är skrivet för. Såg nånstans att du har en större springform när du bakar. Även i detta recept? Tror bestämt jag ska testa göra denna i helgen.
SvaraRaderamvh Ann-Christin
Wow!! Den där tårtan ser grymt smaskig ut, måste prova den snarast!! Röstade på din blogg på matbloggspriset, hoppas du vinner
SvaraRaderaHej, people. innan ni skall prova å testa tårtan, ska ni lägga 250 ml mjöl, inte 150 som den står på receptet( antingen hon skrivit fel,ellers vet hon inte vad hon skrev),ugnen skall vara på 200 grader. OBS! ingredienter skall vara rumstmpererade(smör+6 ägg).
SvaraRaderakock från Köpenhamn.