måndag 31 oktober 2011

Apelsinkladdkaka med chokladganache

Igår provade jag äntligen min idé med att göra en kladdkaka på apelsin, kan man inte släppa en knasig idé så får man baka den istället. Istället för kakao så använde jag marsankräm-pulver (den kallrörda varianten) vilket ger kakan en god smak av vanilj.

Ett tips när man ska baka en kaka med apelsin är att riva skalet med ett rivjärn, allra helst ett riktigt zest-järn. Ett zest-järn är betydligt vassare än ett vanligt rivjärn och gör arbetet till en dans! Klart värt pengarna! Jag har inget zest-järn i min ägo än men hittade ett mellanting i vår Ica-butik med vassa små “raspar” att riva av skalet.
Riv inte för djupt på apelsinerna så du får med det vita i skalet, det ger en besk smak vilket inte är så kul!
När du rivit klart apelsinerna så samla ihop skalet i en liten hög och häll på ca 1 msk socker per apelsin, det kan behövas mer. Hacka sen ihop allting med en vass kniv tills du får en pure-liknande gegga. Denna gegga gör att apelsinsmaken lättare sprider sig i kakan och ger en bättre/större/godare apelsinsmak.

DSC08330 DSC08331 DSC08335 DSC08336 DSC08337 DSC08338

Apelsinkladdkaka

100 g smör
2 dl florsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 dl marsankräm-pulver
rivet skal från 2 apelsiner
saft från 1 apelsin

Smält smöret och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll på det smälta smöret, rör om. Det kommer bli som en kakdeg, men ingen panik, häll i äggen och rör om igen. Häll i apelsinskals-geggan och pressa i lite av saften från en 1 apelsin tills smeten fått önskad smak.
Bred ut smeten i en springform och baka av i ca 15 – 20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

DSC08339 DSC08340 DSC08342

Ett till tips gällande springformen från Ninas mat!
Ta ut kakan även om den inte känns helt klar, värmen från porslinsfatet gör att kakan fortsätter bakas när du tagit ut den ur ugnen. Tar du ut kakan när den är perfekt klar så finns risken att den blir torrare än beräknat pga av porslinsfatet!

För att piffa till kladdkakan lite gjorde jag en chokladganache som jag täckte kakan med. Grymt god men alldeles för lite choklad till mängden grädde, vilket gjorde att ganachen aldrig stelnade… *suck* Man lär sig av sina misstag, och receptet nedan är nu ändrat till de rätta måtten.

DSC08343 DSC08344 DSC08345

Chokladganache

1,5 dl grädde
200 g finhackad choklad
½ dl sirap

Värm grädden och blanda samman med hackad choklad och sirap. Rör tills allt smält samman och häll över kladdkakan, låt stå i kylen i minst en timme tills ganachen stelnat.

Trots misstaget med ganachen blev kakan grymt god, dock svår att få loss från fatet den bakades på varvid uppläggningen inte blev den snyggaste. Ingen fröjd för ögat kanske men en dans för smaklökarna!

Kram Karin

DSC08353 DSC08348DSC08351 DSC08347 DSC08352

PS. Glöm inte att rösta på Bagerskan i utmärkelsen Årets Bak- och Dessert bloggspris, (högra kolumnen). Mer information hittar ni här!

torsdag 27 oktober 2011

Körsbär ♥ Choklad = Kärlek!

DSC08311 

Kladdkaka med körsbär och choklad

100 g smör
3 ägg 
2 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 krm salt
2 dl körsbär
2 dl Chocolate chips
½ dl körsbärs-sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker, blanda ner det smälta smöret. Blanda kakao, mjöl o salt i en skål, och häll ner i smeten.
Rör försiktigt ner Chocolate chips, körsbären och körsbärs-sirapen och blanda om.
Häll smeten i en springform och baka kladdkakan i nedre delen av ugnen i ca 15 - 20 minuter. Lossa kakan från formen och låt den svalna. Njut med glass eller varför lite inlagda körsbär.

Jag har använt mig av inlagda körsbär som jag hittat på den utländska avdelningen i vår lokala Konsum-butik. Där finns många roliga och lite annorlunda produkter att leka med! Drömmen är dock självklart att lägga in egenplockade körsbär, men vi saknar tyvärr ett körsbärsträd i trädgården!
Chocolate chipsen bibehåller sin fasthet och ger en härlig knaprighet i den kladdigt sega kladdkakan. Har jag haft valnötter hemma tror jag det varit riktigt gott att ha i tillsammans med chokladen och körsbären!

I helgen ska jag baka ytterligare en kladdkaka, men denna gången med apelsin, ett spännande experiment! Recept och bilder kommer så klart här i bloggen!

Kram Karin

PS. Glöm inte att rösta på Bagerskan i utmärkelsen Årets Bak- och Dessert bloggspris, (högra kolumnen). Mer information hittar ni här!

DSC08315 DSC08319DSC08316

måndag 24 oktober 2011

Vid oväntat besök!

I söndags så fick vi plötsligt och lite oväntat besök från mina svärföräldrar som gärna vill se den lilla guldklimpen, deras trettonde barnbarn! Jag hann precis duscha medans min kära mor snabbt slängde ihop denna grymt goda Tupp-kaka. Trots namnet, de få ingredienserna och det enkla o snabba tillvägagångssättet så smakar den som en underbar marängliknande kladdkaka. Rekommenderas verkligen vid oväntat besök!

DSC08297

Tuppkaka

2 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
50 gram smält smör
1 dl mandel, hyvlad eller grovhackad

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en form, cirka 22 cm i diameter.
Blanda samman smält smör, ägg, socker och vetemjöl i en bunke. Det ska inte vispas, bara röras så att allt blandas väl. Bred ut smeten i en ugnsfast form/springform och baka av i ca 5 minuter medan du hackar mandeln. Strö över den grovhackade mandel alternativt mandelflarn och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter tills kakan fått fin gyllene färg.

DSC08302 DSC08300 DSC08305
Vackra blommor! Liljor från mor och rosor från svärföräldrarna. I mitten ligger vår lilla guldklimp på sin första promenad i det soliga höstvädret tillsammans med några vackra blåklockor.

Kram Karin

PS. Glöm inte att rösta på Bagerskan i utmärkelsen Årets Bak- och Dessert bloggspris, mer information hittar ni här!

torsdag 20 oktober 2011

Stort tack för all uppvaktning!

Jag och lilla Alice mår alldeles utmärkt och imorgon planerar vi att äntligen åka hem till make och saknade barn, numera storasyskon. Vi är oerhört glada och rörda över alla fina kommentarer vi fått, både här på bloggen och på facebook. Ni är ett gäng underbara bloggläsare!

Jag hoppas inom kort vara tillbaka i köket och baka något gott för att fira vår dotters födelse, men tar än så länge en dag i taget och bara njuter av vårt nya tillskott i familjen.

Många varma kramar till er alla!

Kram Karin


PS. Glöm inte att rösta på Bagerskan i
utmärkelsen Årets Bak- och Dessert bloggspris, mer information hittar ni här!

DSC08244 DSC08242DSC08262

tisdag 18 oktober 2011

Nu är hon här, lilla Alice!



Två förväntansfulla föräldrar

Född den 18 oktober kl. 08:49, väger 3404g, 50,5 cm lång och alldeles perfekt!

Kram Karin

måndag 17 oktober 2011

Nu kan ni rösta!

logo-matbloggspriset

Ikväll har röstningen till Matbloggspriset 2011 äntligen börjat, man kan rösta på Årets Matblogg och Årets Dessert- och Bakblogg.

Fram till den 6/11 klockan 00.00 så kan man rösta fram sin favoritblogg. Man kan ge en röst till den Matblogg man vill se vinna, samt en röst till den Dessert- och bakblogg man vill skall vinna.

Den 7 november klockan 18.00 så presenteras vinnaren och kontaktas av Matbloggspriset. Samtidigt så visas topp 10 av bloggarna tillsammans med hur många röster de har fått i varje kategori. Vinnaren i varje kategori är sedan automatiskt inbjuden till Mitt Kök och Matbloggsprisutdelningen den 10 november kl 12.00 i Stockholm.

Så gör nu er medborgliga plikt som bloggläsare och rösta fram just er favorit! Må bästa Mat respektive Dessert/Bakblogg vinna!

Här röstar ni!


Kram Karin

söndag 16 oktober 2011

Spott and Tell – Kungsörnens cupcakes, del 2

Idag var det dags för Linnéas efterlängtade kalas och dekorering av cupcaksen, och enligt beskrivningen så var det bara att ta påse nr 2 och blanda med 50 g rumsvarmt smör och 2 tsk vatten. Däremot är det enklare att köra smöret mjukt/mjukare med vispen och blanda i pulvret delvis än att enligt Kungsörnens beskrivningen - blanda allt i en skål och vispa. Risken är då stor att allt pulver flyger åt både höger och vänster… *ler*

DSC08146 DSC08147 DSC08148 DSC08149

Jag anade innan jag började att de generöst dekorerade cupcaksen på bilden inte hade något med innehållet att göra. Och tyvärr fick jag rätt! Trots min snåla spritsning så räckte inte frostingen till alla cupcakes utan precis till det antalet jag behövde, 8 stycken istället för 10 stycken per sats. Dåligt!

Självklart var jag tvungen att provsmaka, så jag tog en bit av en odekorerad och kluttade på lite frosting. Smaken av jordgubbe var tydlig och söt, artificiell men helt okej. Klart godkänt för ett barnkalas men kanske inte för någon finsmakare.

DSC08152 DSC08155 DSC08154 DSC08153

Något Kungsörnen däremot var generösa med var det söta strösslet, små färgglada, mjuka sockerkulor. Bara att strö över de frostade cupcaksen…
Blir det strössel över går de utmärkt att spara i en liten burk till nästa gång du blir sugen på att baka!

DSC08160 DSC08161

Då cupcaksen var till dotterns och hennes klasskamrat Melwins födelsedagskalas dekorerade jag några med deras namn. Enkelt snyggt och färggrant!
Barnen på kalaset var mycket imponerade även om inte alla gillade frostingen, men ibland kan det till och med bli för sött även för barn.

DSC08157 DSC08158 DSC08156

Så, vad tycker jag då efter att ha provbakat Kungsörnens Cupcakes Strawberry Surprise?

Positivt
- supenkelt tillvägagångssätt att baka!
- otroligt snabbt sätt att få fram något gott till fikat
- söta och saftigt goda cupcakes
- gulligt strössel

Negativt
- alldeles för lång och krånglig innehållsförteckning men för många kemiska genvägar
- dålig information om antal cupcakes per paket
- för liten sats frosting för att kunna släppa loss i dekoreringen
- frostingen torkar och smular väldigt lätt, går sönder bara man tar i den.

Utvärdering
Jodå, för att vara ett såpass enkelt sätt att baka så är jag nöjd med resultatet, mycket enklare kan det faktiskt inte bli. Då får man köpa cupcaksen färdiga att ta hem! Kan man läsa kan man baka dessa cupcakes!
Cupcaksen blir saftiga och goda med smak av vanilj, och dekoreringen var enkel att göra och använda. Ett plus hade varit om de hade lagt till en engångs-sprits då inte alla har det hemma. En rolig leksak man kan göra mycket fint med!

Jag rekommenderar detta kitt till de som sällan sätter sin fot i köket, de som vill baka med barnen eller till de som inte orkar krångla utan vill ha något gott fort gjort. Det har varit kul att testa men för min del så föredrar jag att baka från grunden med rena ingredienser utan allt för många tillsatser och E-nummer.

Kram Karin

Spott and tell – Kungsörnens cupcakes Strawberry Surprise

DSC08138

I lördags var det äntligen dags för att provbaka Kungsörnens Cupcakes Strawberry Surprise – ett kitt med allt man behöver för att baka cupcakes. Paketet innehåller två påsar, en till själva muffisen och en till frostingen, formar och strössel.

Jag brukar sällan använda liknande färdigmixer men tycker de är en bra lösning för de som inte kan, orkar eller vill göra allt från grunden. Ett säkert kort när man vill göra något gott. Dock så blir man inte lika sugen när man läser innehållsförteckningen… Personligen föredrar jag att baka hemma då man slipper många kemiska genvägar och E-nummer.

Innehållsdeklaration

Kakmix: Socker, vetemjöl, veg. fett, glukossirap, heläggspulver, förtjockningsmedel E420, vetestärkelse, skummjölkspulver, arom (smör, vanilj och citron), salt, bakpulver (E450, E500), vanilj, emulgeringsmedel E322.

Frosting: Socker, arom (jordgubb), färgämne E162.

Topping; Socker, crisp (rismjöl, vetemjöl, socker, malt, salt, veg. fett), kakaosmör, färgämne E120, E133, E160c och E141.

Arbetsbeskrivningen på paketet är enkelt och tydligt:
Blanda påse nr 1 med en dl vatten och rör ihop till en jämn smet. Då jag skulle ha cupcaksen till ett barnkalas så gjorde jag dubbel sats vilket funkade jättebra.

DSC08139 DSC08140 DSC08141 DSC08142

Något som irriterade mig när jag stod i butiken och funderade på hur många paket jag skulle behöva ha till kalaset var att det inte fanns någon information om hur MÅNGA cupcakes man får ut på ett paket. NU i efterhand så inser jag att det står i liten text på paketet hur många formar den innehåller, men jag tycker detta borde vara tydligare.

DSC08143 DSC08144 DSC08145 
Cupcaksen var verkligen superenkla att göra, bara blanda pulver o vatten, fylla formarna till ca 3/4-delar och in i ugnen i ca 15 – 20 minuter i 175 grader. Även om de stod i teflonformar så tycker jag att cupcakes-formarna behöll sin form och inte flöt ut.

Detta var del ett av testet, själva frosting och dekorering kommer i ett senare inlägg ikväll! Nu måste jag byta om inför barnkalaset…!

Kram Karin