söndag 6 november 2011

Vanilj & nypon, en grymt god kombo!

Kunde inte släppa denna idén så idag var jag tvungen att testa den, visserligen inte den första att göra den men en klart annorlunda kombination!

Vanilj-pannacotta med ett täcke av nypon
Räcker till 5 glas

5 dl grädde
½ dl socker
1 vaniljstång
3 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm under tiden grädden och skrapa ur vaniljstången, lägg i vaniljstång + skrap i grädden och låt koka upp. Låt småputtra under omrörning i någon minut. Ta av plattan låt svalna något, kokar grädden när du lägger i gelatinet finns risken att allt skär sig.
Krama försiktigt ur gelatinet, låt det mesta av vattnet vara kvar. Lägg ner i grädden och rör om. Häll upp grädden i serveringsglas, ca 1 dl per glas. Ställ i kylskåp för att stelna, tar ca 2 timmar.

DSC08371 DSC08373 DSC08374 DSC08376  DSC08381 

Nypon-gelé

Sockerlag på 2 dl vatten + 1 dl socker, eller 2 dl rent vatten beroende på hur sött du vill ha det.
4 msk nyponsoppepulver
3 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka sockerlagen i några minuter/ koka upp vattnet och vispa ner lite nyponsoppepulver i taget ut efter smak.
Krama försiktigt ur gelatinet, låt det mesta av vattnet vara kvar. Lägg ner i nyponsoppan och rör om. Häll upp nyponsoppan i serveringsglasen, ställ i kylskåp för att stelna, tar ca 1 timme.

Kombinationen vanilj-pannacotta med nypon-gelé gjort på sockerlag blev grymt god men väldigt söt och mäktig. Är man ingen gottegris som gillar söta efterrätter rekommenderar jag att göra nypon-gelén på vanligt vatten!

Inom kort presenteras vinnarna i Årets matblogg, spännande!

Kram Karin

DSC08383 DSC08382 DSC08385 DSC08384DSC08389

DSC08404 DSC08401 DSC08394 DSC08406

3 kommentarer:

  1. Åh läckert det ser ut, har letat efter kul saker att göra med nyponsopp pulver och bakning, så tack för receptet :D

    SvaraRadera
  2. Härligt höstigt och lite annorlunda :) Jag har aldrig tänkt på att man kan använda nypon, de låter gott.

    SvaraRadera