Kola
Ljuvligt seg kola är underbart gott till jul och kan tillagas i alla möjliga smaker, som vanligt bara fantasin som stoppar dig!
Grundrecept, 60 st 100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov.
Vid 120-125°C är kolasmeten lagom kokt (ju högre temp desto fastare/hårdare kola). Tillsätt smaksättning och rör om. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Här är några förslag - choklad, tillsätt 4 msk kakao
- polka, tillsätt ca 1 påse krossade/hackade polkagrisar + några droppar pepparmintsolja
- mint, tillsätt några droppar pepparminsolja
- saltlakrits, tillsätt ca 1 påse krossad turkisk peppar
- saffran, tillsätt 1 påse saffran blandat med 1 msk vaniljsocker
- pepparkaka, tillsätt 1 msk pepparkakskryddor + 1 msk vaniljsocker
- citron/apelsin/lime, tillsätt rivet skal från 1-2 frukter + 1 msk vaniljsocker
- kardemumma, tillsätt 2 tsk stött kardemumma
- hallon/blåbär, tillsätt 225 g hallon/blåbär som först passeras genom en sil + 1 msk vaniljsocker
- vanilj, dela o skrapa ur en vaniljstång, lägg i skrap + stång och låt ligga i tills kolan är färdigkokad.
Knäck
För mig finns inget godare och mer juligt än den första knäcken, inget slår den smaken!
Grundrecept, 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel och/eller 2 msk ströbröd
2 msk smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 120-130°C, (ju högre temp desto fastare/hårdare knäck) ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Förnya knäcken med att byta ut mandeln mot något av följande:
- hackade jordnötter, pistagenötter, cashewnötter, pekannötter eller varför inte hasselnötter?
- hackade polkagrisar
- solrosfrön
- rivet citronskal
- krossad turkisk peppar
Bräck
Lika knaprigt god som Daim fast fullt med knapriga nötter! Varför inte strö lite flingsalt ovanpå, något jag själv tänkte prova…!
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
ca 4 dl blandade nötter, ev hackade
T.ex. hasselnötter, jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter, solrosfrön, sesamfrön…
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 150 - 160°C, då är smeten karamellfast eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv, eller bryt för hand. Förvara i kyl.
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar