torsdag 22 december 2011

Tjugosjätte luckan – Kola, knäck 6 bräck

Här kommer tre grymt goda recept på julgodis med tips på massor av olika smaksättningar. Genom att byta ut en av ingredienserna kan man lätt förnya sitt favoritgodis och lyfta det till nya gastronomiska höjder! Prova t.ex. att koka knäck och kola på ljus eller mörk muscovadosocker, det ger en djupare smak av kola och lakrits.
2 utan skuggor
Kola

Ljuvligt seg kola är underbart gott till jul och kan tillagas i alla möjliga smaker, som vanligt bara fantasin som stoppar dig!

Grundrecept
,
60 st 100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov.
Vid 120-125°C är kolasmeten lagom kokt (ju högre temp desto fastare/hårdare kola). Tillsätt smaksättning och rör om. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.

Här är några förslag - choklad, tillsätt 4 msk kakao
- polka, tillsätt ca 1 påse krossade/hackade polkagrisar + några droppar pepparmintsolja
- mint, tillsätt några droppar pepparminsolja
- saltlakrits, tillsätt ca 1 påse krossad turkisk peppar
- saffran, tillsätt 1 påse saffran blandat med 1 msk vaniljsocker
- pepparkaka, tillsätt 1 msk pepparkakskryddor + 1 msk vaniljsocker
- citron/apelsin/lime, tillsätt rivet skal från 1-2 frukter + 1 msk vaniljsocker
- kardemumma, tillsätt 2 tsk stött kardemumma
- hallon/blåbär, tillsätt 225 g hallon/blåbär som först passeras genom en sil + 1 msk vaniljsocker
- vanilj, dela o skrapa ur en vaniljstång, lägg i skrap + stång och låt ligga i tills kolan är färdigkokad.

Knäck
För mig finns inget godare och mer juligt än den första knäcken, inget slår den smaken!

Grundrecept, 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel och/eller 2 msk ströbröd
2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 120-130°C, (ju högre temp desto fastare/hårdare knäck) ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Förnya knäcken med att byta ut mandeln mot något av följande:
- hackade jordnötter, pistagenötter, cashewnötter, pekannötter eller varför inte hasselnötter?
- hackade polkagrisar
- solrosfrön
- rivet citronskal
- krossad turkisk peppar

Bräck
Lika knaprigt god som Daim fast fullt med knapriga nötter! Varför inte strö lite flingsalt ovanpå, något jag själv tänkte prova…!

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
ca 4 dl blandade nötter, ev hackade
T.ex. hasselnötter, jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter, solrosfrön, sesamfrön…

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 150 - 160°C, då är smeten karamellfast eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv, eller bryt för hand. Förvara i kyl.
Kram Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar