Citronmuffins
12 st
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal från 1½ citron + deras saft
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker o vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret tillsammans med mjölken, låt svalna lite. Under tiden, riv citronerna med ett zest-järn/rivjärn. Samla ihop skalet i en hög på skärbräden, häll på lika mycket strösocker och hacka samman allt med en vass kniv till en puré-liknande konsistens.
Häll i den svala mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Tillsätt citron-purén + citronsaften.
Ställ 12 formar på en plåt eller i en muffinsplåt och fördela smeten. Grädda muffisen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Om du bakar dom i en muffinsplåt ta ur dom och låt dem svalna på galler eller liknande.
Citronmousse
Räcker till 12 cupcakes eller ett tårtlager
Saft av 3 citroner
1 och 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Koka upp citronsaft med socker, vaniljsocker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 minuter ur bladen och vispa ner dem i den varma citronlagen. Häll över citronlagen i en ren bunke och ställ den sedan i iskallt vatten och rör om med jämna mellanrum tills blandningen är helt kall. Vispa grädde och vänd ner citronblandningen. Häll upp i portionsformar eller låta moussen vara kvar i bunken. Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering, eller över natten.
Lakritsmousse
100 g Turkisk peppar
3 dl grädde
Lägg godiset i en påse och täck med en handduk, slå med en hammare tills du har gjort pulver av de hårda karamellerna. Värm grädden och lägg i lakritsen, låt de ligga i tills allt nästan smält, smaka av för säkerhets skull. Sila gräddblandningen
ner i en skål och låt stå i kylen över natten. Vispa upp som vanlig grädde, grymt gott!!
Jag färgade min med lite svarta pastafärg, dock inte helt nöjd. Det vore läckert om man fick till moussen riktigt kolsvart.
Spritsning
Något jag länge velat prova är den dubbla spritspåsen jag fått hem från Fika Mera, perfekt att spritsa när du vill ha två smaker/färger. Jag kunde dock inte hålla mig till bara två färger o smaker utan provade istället med tre spritsar: grädde, lakrits och citron. De tre spritspåsarna la jag sedan i en sprits tillsammans med en stjärnformad tyll. Viktigt att se till är att alla är lika långt nere i spritspåsen, annars finns risken att du bara får ut en färg!
Och visst blev det snyggt…!
Klart nöjd med spritsningen även om det inte blev exakt så som jag tänkt mig, men hur ofta blir det det? *ler* Detta kommer jag definitivt pröva på att göra igen, fler färger kanske… Rött o vitt till Alla hjärtans dag? Det är bara fantasin som hindrar mig…
Kram Karin
HEJ,
SvaraRaderaom jag bara bodde närmare dig, och kunde gå ngn av bakkurserna...
Vilka härliga muffins, de måste jag också testa att göra..
du är otrolig !!
// elisabeth i Vännäsby
Så läckra! Lakrits och citron är så gott tillsammans. Riktigt tjusigt med frostingen i olika färger på.
SvaraRaderaJa det blev riktigt snyggt. Jag gjorde en med turkos och rosa och dem bli oxå riktigt snygga. Du är en av mina favoritbloggare. Så jag har lagt dig i min inspirations-spalt på min cupcake´s blogg och hoppas att det är ok, annars är det bara att titta in och säga till. kram blomman
SvaraRaderahttp://cupcakeanddreamz.blogspot.com/
Urläckert!
SvaraRaderaMen Gud vilka snygga! :D Mumma!
SvaraRaderaHästar vad gott, skulle nog va gott med hallon lakrits ozå
SvaraRaderaHej Jessica!
RaderaJag har provat hallonlakrits till mina cupcakes, men det blir för starkt och för kryddigt. Det blir dock bättre smak av vanilj eller mjöl.
Kram Karin
äntligen någon som kommit på hur man ska göra, vi har bara försökt få ihop två smeter med kombon citron/lakrits detta blir vår nyårs fika tack
SvaraRadera