sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 28 februari 2012

Prinsessan Estelle

För knappt en vecka sen fick kronprinsessan Viktoria och Daniel sin efterlängtade lilla dotter Estelle och detta inlägg är till hennes ära.
Här ser ni min version av lilla Estelle när hon är en busigt krypandes liten prinsessa. Finklädd för kalas, redo för sängen i sin fina pyjamas och en liten nakenfis i blöja med mammas pärlhalsband…

Bebisarna är gjorda av sugerpaste och dekorerade med pärlströssel. Utstickaren kommer från butiken Kakformar.se

Välkommen till världen!

Kram Karin

PICT0017PICT0030PICT0023PICT0034 PICT0028PICT0039PICT0035PICT0037

söndag 26 februari 2012

Frågor & Svar

Många skriver bra och lite klurig frågor till mig via Bloggresponse. En smart blogg-funktion där jag först trodde att man kunde sortera upp frågor och svar utefter olika kategorier, vilket tyvärr inte stämde. Tråkigt då många visar sig ställer samma sorts frågor.
Det är även många som beklagat sig över att jag sällan svarar på era frågor och jag förstår er irritation.  Ett av skälen till det är att de långa svar jag skrivit inte sparas när jag trycker på Svara utan då snällt får börja om igen. Jag funderar därför allvarligt på att ta bort den funktionen från bloggen!

Jag vill ändå trots allt bibehålla kontakten med er läsare och svarar gärna på alla era frågor, även om det ibland kan ta lite tid att skriva ihop bra och genomtänkta svar. Jag ska se om jag inte kan lösa detta med en permanent Fråga & Svar-sida här på bloggen istället där jag skriver ner alla frågor jag fått i olika kategorier. Detta kan dock ta lite tid innan allt är klart men den som väntar på något gott... *ler*

Kram Karin


Share/Bookmark

lördag 25 februari 2012

Vackra Mello-kakor!

PICT0031-1 

Förra året gjorde jag Melodifestival-inspirerade små kakor och jag kunde inte låta bli att baka något härligt färgglatt i år igen. Dessa är dock lite annorlunda men Melodifestivalens klassiska färger syns ändå tydligt.
Jag använde mig av samma kakdeg som till de söta fjärilarna jag skrev om tidigare i veckan. Och även dessa är täckta med lime-smörkräm och färgad sugarpaste.

Så här i efterhand ser jag att dessa kakor även passar in på Pride-temat och deras regnbågsfärger, jag kanske ska ta och baka liknande kakor till årets Pride-festival i sommar. *ler*

PICT0023 PICT0014PICT0035PICT0032-1

För vilken låt slår ditt hjärta ikväll?

Kram Karin

PICT0040-1

torsdag 23 februari 2012

Testing testing

Här nere i Småland har vi denna veckan sportlov och istället för att sitta hemma så begav jag och barnen oss upp till Stockholm för att hälsa på deras mormor och morfar. Vi har bland annat varit på teater, leksaksmuseum och gått på bio. Mysigt helt enkelt!
En extra rolig sak var att jag fick ärva min pappas Iphone då han skulle köpa en ny, gissa om att jag är glad! Så detta inlägg är mitt allra första från min nya lilla leksak och många fler kommer...!

Kram Karin

söndag 19 februari 2012

Beautiful butterfly-cookies

PICT0002 PICT0001

Jag fick denna härliga idé när jag googlade efter inspiration till våriga bakverk och inte kunnat släppa tanken på att göra dessa söta fjärilar. Måste erkänna att jag faktiskt blev ganska nöjd med resultatet!  Dom var inte speciellt svåra att göra heller, jag bakade vaniljkakor men utan bakpulver som jag sedan täckte med smörkräm smaksatt med lime-saft (gryyymt gott!) och sedan kavlad sugarpaste och sockerpärlor.

Nu kan våren komma!

Kram Karin

Ps. Imorgon åker jag o barnen till Stockholm så det blir lite tyst på bloggen i några dagar, men njut av fjärilarna så ses vi snart igen!


PICT0002-1PICT0005 PICT0008-1PICT0009PICT0015-1PICT0027 PICT0028-1PICT0016-1

lördag 18 februari 2012

Snygga siffer-formar!

PICT0008

När jag fick ett mail härom veckan från Coolstuff med frågan om jag ville testa en av deras nya bakformar i form av siffror tackade jag självklart ja. Jag är egentligen lite emot färdiga formar, tycker det går precis lika bra att skära till formen själv men ibland har man varken tid eller ork till det. Då passar dessa formar perfekt! En annan fördel med denna form är att den bakar mycket fortare än en vanlig rund springform, bra att tänka på när man har den i ugnen!

Bakformen behöver inte smörjas då kakan inte fastnar i formen utan låt den svalna en stund och sen är den lätt att få ut! Bakformarna finns i siffrorna 0-9, så alla sifferkombinationer kan göras. Den är gjord i 100% silikon och tål både mikrovågsugn, vanlig ugn och diskmaskin

Då Sebastian fyllde 3 år i år så valde jag såklart just en 3:a och då han älskar ballonger så dekorerade jag tårtan med just det. Enkelt och roligt.

Jag använde mig av tre-lika-recepet och tog då 5 ägg, blev alldeles lagom till den formen. Kakan lossnar lätt om man låter den svalna en stund. Det är lite kluriga att täcka den så jag fick lappa den på "insidan" av trean men den är inget som direkt syns. Ballongerna gjorde jag av sp som jag rullade till ovala bollar som jag sen plattade till. Under ballonger satte jag en liten klutt och snörena har jag målat dit med pastafärg utblandat i alkohol.

När jag hämtade Sebastian på dagis i onsdags berättade fröknarna att barnen älskade tårtan och alla ville ha en tårtbit med en ballong på. *ler*

Kram Karin

PICT0010 PICT0015 
PICT0013

onsdag 15 februari 2012

Ljuvligt god chokladmousse-tårta

PICT0029

Denna grymt goda moussetårta gjorde jag för några veckor sedan då jag hade ett Inredningsparty här hemma. Tanken var att göra tre olika mousse men den mörka choklad-moussen blev Stratecellio-mousse istället.

Chokladbotten 100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Låt svalna.

Chokladmousse
Detta recept räcker till ett lager mousse, vill du ha två olika lager gör du två satser mousse med olika choklad.
150 g choklad (vit, ljus eller mörk choklad)
2 ägg-gulor
3 dl grädde

Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar, känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet.

Bred på ett lager mousse i taget, låt stå i frysen ca 30 minuter innan du gör nästa mousse och brer på den. Låt tårtan stå i kylen i några timmar för att stelna ordentligt och låt sedan tina i kylen i 1 – 2 timmar eller ca 1 timme i rumstemperatur.
Sen är det bara att ta en tugga och njuta!

Kram Karin

PICT0030 PICT0031PICT0033PICT0034 PICT0036PICT0037

tisdag 14 februari 2012

Ett glas kärlek

PICT0003 

Denna mousse är lika god som enkel och är snabb att slänga ihop när sötsuget faller in. Varför inte bjuda din älskade eller en kär vän på detta ikväll på Alla hjärtans dag? En dag då vi bör ha alla våra nära och kära i åtanke.

Enkel Stratecellio-mousse

4 portioner

4 dl grädde
1 msk vaniljsocker
200 g choklad

Smält chokladen och låt svalna lite. Vispa under tiden grädden med vaniljsockret tills den nästan är färdig, alltså lite halvt rinnig. När chokladen börjat tjockna vispar du ner den i grädden, vispen kommer slå sönder chokladen till små små flisor. Fyll vackra glas med moussen och dekorera med strössel eller annat fint.

– kramar Karin

PICT0017 PICT0018PICT0013PICT0015 PICT0025PICT0020

söndag 12 februari 2012

Små söta ätbara chokladskålar

Vår älskade lilla bus-pojk Sebastian fyllde 3 år idag, tänk vad tiden går fort! Och istället för att baka en tårta så testade jag något jag länge varit sugen på att prova på; chokladskålar!
Dessa små imponerande och lyxiga chokladskålar är betydligt enklare att göra än vad dom ser ut. Det enda du behöver är smält choklad och ballonger.

Till 6 chokladskålar behövs det 6 ballonger och ca 300 g choklad. Vit, ljus eller mörk choklad, spelar ingen roll. Smält i mikro eller över vattenbad och låt stå att svalna en stund. Ju längre chokladen får stå desto tjockare/mer trögflytande blir den, vilket ger ett tjockare skal på skålen.

Blås upp ballongerna till hälften, ju större ballong desto större skål. Klicka en liten bit smält choklad på en bakplåtspapper. Doppa ballongen i chokladen och vrid den runt lite snett så att du få choklad runt om. Sätt ballongen på choklad-klicken och låt stå, fortsätt sedan likadant med de andra ballongerna.

PICT0026 PICT0028

Låt ballongerna stå minst 1 timme för att stelna ordentligt, har du bråttom kan du ställa dom i kylen eller utomhus nu när det är vinter, så stelnar chokladen fortare.
När chokladen stelnat så sticker du hål på ballongen med en nål eller liknande, hjälp ballongen loss från chokladen genom att försiktigt dra i den. Akta så att inte ballonger drar med sig skålens kanter när den sjunker ihop.

PICT0030 PICT0031

Visst blev det en vacker skål?

PICT0034

Skålarna är nu färdiga för att fyllas med glass, fruktsallad, mousse… Eller varför inte marängsviss?

Kram Karin

 PICT0058 PICT0049 PICT0057 PICT0052