Överbliven kolasås tillsammans med lite valnötter kan enkelt bli en god nöt-paj. Lite som Pecan pie fast med valnötter istället. Nötterna är väldigt snarlika varandra i utseendet men pekan-nötter är lite mer sötare i smaken och valnötter mer åt det beska.
Valnöt & kola-paj
ca 3,5 dl vetemjöl
125 g kallt, tärnat smör
2 – 3 msk kallt vatten
1 msk vaniljsocker
Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och smör, häll i lite vatten i taget tills du får en fast deg. Platta till degen och lägg den mellan två bakplåtspapper och kavla ut den lagom tunt, ca ½ cm tjock. Dra av det översta lagret bakplåtspapper och flytta över den utkavlade degen till pajformen, tryck ut den lite och skär till kanterna.
Täck pajskalet med ett ark bakplåtspapper och bred ut ett jämnt lager med risgryn eller torkade bönor ovanpå. Grädda i 15 minuter, ta bort papper o ris/bönor och grädda i ytterligare 15 min eller tills pajskalet fått lite färg. Låt kallna.
Koka antingen egen kolasås (1½ grädde, 1½sirap och 1½ socker, koka ihop till en lagom tjock kolasås) eller gör enligt följande:
Blanda ihop till en jämn smet:
3 ägg
50 g smör, smält och avsvalnat
1 3/4 dl farinsocker
1 3/4 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Lägg 200 g valnötter (eller pekan-nötter) i pajskalet och häll över valfri kola-blandning, baka av i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter eller tills fyllningen stelnat.
Låt svalna och servera gärna med en kula vaniljglass eller lite vispad grädde.
Knaprigt sött & gott!
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar