onsdag 15 februari 2012

Ljuvligt god chokladmousse-tårta

PICT0029

Denna grymt goda moussetårta gjorde jag för några veckor sedan då jag hade ett Inredningsparty här hemma. Tanken var att göra tre olika mousse men den mörka choklad-moussen blev Stratecellio-mousse istället.

Chokladbotten 100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Låt svalna.

Chokladmousse
Detta recept räcker till ett lager mousse, vill du ha två olika lager gör du två satser mousse med olika choklad.
150 g choklad (vit, ljus eller mörk choklad)
2 ägg-gulor
3 dl grädde

Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar, känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet.

Bred på ett lager mousse i taget, låt stå i frysen ca 30 minuter innan du gör nästa mousse och brer på den. Låt tårtan stå i kylen i några timmar för att stelna ordentligt och låt sedan tina i kylen i 1 – 2 timmar eller ca 1 timme i rumstemperatur.
Sen är det bara att ta en tugga och njuta!

Kram Karin

PICT0030 PICT0031PICT0033PICT0034 PICT0036PICT0037

26 kommentarer:

  1. Ser helt ljuvligt god ut! Kan känna hur den bara smälter i munnen...mmm....

    SvaraRadera
  2. Men...bred på nästa mousse? Jag hittar bara recept på en! Fattar jag galet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står att du skall dubbla mousse receptet om du vill ha 2 lager mousse =)

      Radera
  3. Kickan:
    Det står att man kan välja att ha fler mousse bara byta chokladen

    SvaraRadera
  4. Vad söt den är :) Ser väldigt god ut. Jag har letat efter ett recept på en god chokladmousse-tårta och jag ska nog prova det här.

    SvaraRadera
  5. Mums den ser ju grymt god ut, måste ha en bit choklad NU!!

    SvaraRadera
  6. Åh den såg ju inte lite god ut. Den MÅSTE jag göra snart.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Oj! Den ser riktigt smarrig ut Karin! EN tugga!??? Jag skulle snarare kunna få i mig en hel tårta =)

    SvaraRadera
  9. Åh så gott det ser ut!!! Mmmm!

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Superfin tårta! Kan man frysa tårtan några dagar tror du?
    Vad bra med en så fast mousse utan gelatin!

    SvaraRadera
  11. Hej Karin! Ser jättrfin och god ut. En fråga: Använder du blockchoklad eller någon annan sort? Kram fr Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderar att man gör tårtan på god choklad typ Lindt eller Marabou!
      Kram Karin

      Radera
  12. hej! undrar om tårtan MÅSTE stå i frysen tills några timmar innan servering? eller går det bra att bara ha den i kylen?

    SvaraRadera
  13. Hej Karin!
    Hur har du tillverkat de röda hjärtan som dekoration?
    //Kristin

    SvaraRadera
  14. Ser ljuvlig ut :-) Kan man göra den i förväg o förvara i frysen? Skulle den bli lika god även om den får vara i frysen i ca 2v eller blir det för länge? Och hur många pers räcker en tårta till? Jättetacksam för svar, då jag funderar på att ha denna till min dotters dop.

    SvaraRadera
  15. Hej. Denna verkar helt underbart god!! Tänkte ha denna på ett dop, och vill gärna förbereda så mycket som möjligt. Går det att förvara denna i frysen i några dagar, och vad skulle du säga är max antal dagar??? Jättetacksam för svar. emma.franzen85@gmail.com // Emma

    SvaraRadera
  16. Jag är 11 år och jag älskar chokladmousse så det här var en tårta för mig. När jag gjorde tårtan så höll jag på att missa att man skulle ha i två ÄGGULOR i stället för hela äggen. Så om jag skulle ge dig ett tips så skulle jag skriva "äggulor" under ingredienser. Men annars blev kakan jättegod och jag vill gärna baka den igen, kanske ska jag nog prova med att ha i lite mindre socker nästa gång i botten. Tack för det goda receptet. PS du borde skriva en egen bok om olika efterrätter. :D

    SvaraRadera
  17. Det blir tredje gången jag gör denna nu, otroligt god!

    SvaraRadera
  18. Undrar också om det är blockchoklad man ska använda och om.den.måste stå i frysen? Tacksam.för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderar att man gör tårtan på god choklad typ Lindt eller Marabou!
      Kram Karin

      Radera
  19. Hej,
    Kan man göra tårtan en vecka innan och förvara den i frysen? Hur många räcker tårtan till?
    mvh
    EMMELIE

    SvaraRadera
  20. Hej Karin!
    Den här tårtan verkar ju helt fantastisk!
    Har bara en liten fråga; om man gör den dagen innan hur förvarar man den bäst? I kylen eller i frysen? Eller är det bäst att äta den samma dag?
    Superduper tacksam för svar!
    Mvh My

    SvaraRadera