sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 31 maj 2012

Och den vinnande motiveringen är…


“Min son ådrog sig en svår hjärnskada vid 4,5 v som en följd av en hjärninflammation. Då han fått så mycket mediciner via munnen litar han inte längre på att det man ger honom går att äta. Han äter enbart ur sin nappflaska som han haft sen han blev sjuk. Om jag hade en mixer skulle jag kunna mixa allt, frukter, bär, olika maträtter mm och kanske få i honom mer och kanske kunna prova olika konsistenser osv. Kanske få honom att äta mer vanlig mat även om det är i flytande form!!! Åh va jag vill vinna denna!!!


Stort grattis Regine Andersson!

Kram Karin

Sommarpaj!

PICT0011PICT0013 PICT0015

Somrig rabarber- & jordgubbspaj

1 liter jordgubbar (tinade eller färska)
6 – 8 rabarberstjälkar
2 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj gubbar och stjälkar innan du noppar jordgubbarna och skär av blasten på rabarbern. Halvera jordgubbarna och skär rabarbern i 3-4 cm stora bitar. lägg allt i en ugnsfast form. Strö över socker och låt stå under tiden som du blandar ihop smuldegen.


Smulpaj

150 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 dl cornflakes

Blanda allt i en bunke tills det bildar en grynig deg och strö över frukten.  Grädda pajen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg. Stick med en gaffel för att se att rabarbern mjuknat. Servera gärna med vaniljsås eller vispad grädde, jag tycker dock den är allra godast med vaniljglass till!

Kan det bli godare?

Kram Karin

PICT0022PICT0024

måndag 28 maj 2012

Plopp kärlek

plopphjärta4,8cm
Cloetta har många godbitar varav en är deras Plopp – choklad fylld med härlig toffee. Så här till sommaren har de kommit ut med en ny variant Plopp Kärlek. Det är choklad fylld med geléhallon och hallonbitar i vit tryffel.

Innan första smakprovet trodde jag den skulle vara sliskigt söt men kombinationen gelehallon och choklad är faktiskt godare än man kan tro. Och redan efter andra tuggan så funderade jag på att använda den som moussefyllning i en tårta, något jag tror skulle vara riktigt gott!

Har du en kär vän så varför inte ge hen en Plopp,
ge lite kärlek i sommar!
Kram Karin

PICT0028-001PICT0029 PICT0030

lördag 26 maj 2012

Recept på Lemon & Raspberry cake

PICT0019-001[4]

Låt er inte skrämmas av det långa receptet, det går faktiskt fortare än man kan tro att göra denna tårtan. Allt tack vara pajformar i aluminium, med dom kan man baka två bottnar på samma gång!

Rosa bottnar
Detta recept är till två pajformar i aluminium med diametern 22 cm.

6 ägg
7 dl socker
4 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
9 dl mjöl
3 tsk bakpulver
150 g färska/tinade hallon
lite rosa pastafärg/hushållsfärg

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält under tiden smöret,låt det svalna något och mät upp mjölken i ett glas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Mosa hallonen genom en sil så att du får hallonsaft utan kärnor i en skål. Häll det smälta smöret och hallonsaften i äggblandningen. Blanda sedan i mjölblandningen och mjölken lite i taget. Häll sist i lite färg till önskad kulör.
Ställ pajformarna på en plåt och fyll dom till 3/4-delar. Grädda bottnarna i 30 minuter, provstickan ska vara torr när dom är klara. Stjälp bottnarna ur formen och låt svalna under en handduk. 

Gula bottnar
Detta recept är till två pajformar i aluminium med diametern 22 cm.

6 ägg
7 dl socker
4 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
9 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 citroner
lite gul pastafärg/hushållsfärg

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält under tiden smöret,låt det svalna något och mät upp mjölken i ett glas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Tvätta av citronerna och riv skalet, dela dom sedan och pressa ur saften i en skål. Häll det smälta smöret och citronsaft + skal i äggblandningen. Blanda sedan i mjölblandningen och mjölken lite i taget. Häll sist i lite färg till önskad kulör.
Ställ pajformarna på en plåt och fyll dom till 3/4-delar. Grädda bottnarna i 30 minuter, provstickan ska vara torr när dom är klara. Stjälp bottnarna ur formen och låt svalna under en handduk. 

Passionsfruktssmörkräm
Detta recept är beräknat till att fylla två tårtor men smörkrämen bör räcka till att fylla och dekorera en tårta. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderar jag dig att använda måtten inom parantes. Det finns inget mer frustrerande än när smörkrämen tar slut innan tårtan är helt täckt!

200 g (300 g)rumsvarmt smör
ett paket (1½ paket) florsocker
7 – 8 (10 – 12 st) passionsfrukter

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Låt smörkrämen vispa på medan du undertiden delar passionsfrukterna. Ju längre en smörkräm vispas desto bättre blir den!
Gröp ur saft o kärnor i en sil och sila med hjälp av en sked igenom så mycket som möjligt i en skål. Gör så med alla frukter och häll saften i smörkrämen. Smaka av och ha i mer passionsfrukt om du vill ha starkare smak. Är smörkrämen väldigt rinnig så häll i lite mer florsocker tills du får en fin och fluffig konsistens.

Montering
Medan smörkrämen vispar så skär till bottnarna så att de är jämntjocka och fina. Du har nu valmöjligheten att dela bottnarna till två tunna eller behålla dom tjocka som dom är. Gör du dom tunnare får du fler ränder i din tårta…!
Lägg valfri färgad botten på ett tårtfat eller tårtbricka, bred på smörkräm. Jag tog ca ½ cm tjock och så här i efterhand skulle jag gärna tagit mer. Inte för att bottnarna är torra utan för att den var så god…! Tycker du dock att bottnarna känns torra kan du droppa lite saft eller sockerlag över dom innan du brer på smörkrämen.
Fortsätt att lägga smörkräm mellan varje botten tills tårtan är hopmonterad.

Bred på eller fyll en sprits med resterande smörkrämen på tårtan och spritsa ett fint mönster. Vill du istället täcka tårtan med vit chokladmousse har du receptet här:

Snabb o enkel chokladmousse
150 g vit choklad
2 ägg 
5 dl grädde

Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar, känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet. Låt chokladmoussen stå i kylen en stund för att stelna till lite, t.ex. under tiden du fyller tårtan med smörkräm.

Dekorera till sist med kanderade körsbär om du vill eller varför inte lite vackra blommor?

Kram Karin

måndag 21 maj 2012

Lemon & raspberry cake

PICT0002-002

Den vackra och goda tårtan är min födelsedagspresent till min kära svärmor Annemai som i helgen fyllde 61 år nej, jag menar 25… *ler'*
Jag har sett många regnbågstårtor och ville pröva att göra en egen variant, denna är istället endast tvåfärgad utefter dess smaker. Citron och hallon. Botten är inspirerad av Linda som driver bloggen Call me cupcake. Jag fick för några veckor sedan en utriven artikel om henne på posten från min kära mor som gillar att skicka bak-relaterade artiklar hon snubblar över ibland. Alltid kul att läsa om blogg-kollegor som det går bra för. Linda har ju nyligen släppt sin första bakbok, en dröm jag tror alla vi bak-bloggare har. 

Dessvärre har jag i skrivande stund inte artikeln framför mig men här nedan ser ni den in action. Kladdig och fin. Jag lovar att skriva ner receptet så fort jag hämtat hem artikeln från svärmor! Numera har jag ju en spis/ugn här hemma så nu kommer jag alla kommande tårtor bakas här i mitt egna kök istället! *glad*

PICT0003-001

Tårtan består av gula citronbottnar och rosa hallonbottnar, fylld med passionsfruktssmörkräm och täckt med vit chokladmousse. Så här i efterhand tror jag den faktiskt är godare om man klär in hela tårtan i smörkrämen istället för chokladmousse. Den vita chokladen gjorde det hela lite för sliskigt, om man inte älskar vit choklad vill säga…!

Passionsfruktssmörkräm
Detta recept är beräknat till att fylla två tårtor men smörkrämen bör räcka till att fylla och dekorera en tårta.

200 g rumsvarmt smör
ett paket florsocker
7 – 8 passionsfrukter

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Låt smörkrämen vispa på medan du undertiden delar passionsfrukterna. Ju längre en smörkräm vispas desto bättre blir den!
Gröp ur saft o kärnor i en sil och sila med hjälp av en sked igenom så mycket som möjligt i en skål. Gör så med alla frukter och häll saften i smörkrämen. Smaka av och ha i mer passionsfrukt om du vill ha starkare smak. Är smörkrämen väldigt rinnig så häll i lite mer florsocker tills du får en fin och fluffig konsistens.

Imorgon lägger jag upp en tävling i samarbete med Whiteaway.se – vinsten är något som är perfekt att ha till varma sommardagar…!

Kram Karin

PICT0004-002 PICT0012-002PICT0010-002PICT0019-001PICT0015-001 PICT0024-001PICT0026-001

söndag 20 maj 2012

Inspiration

PICT0014 flowercake21

Att inspireras är att det bästa jag vet. Att få idéer, tankar, bilder, mönster, figurer, färger som poppar upp tack vare allt vi har omkring oss. Jag får inspirationen från allt omkring mig, och då menar jag verkligen allt. Härom dagen blev jag inspirerad av en dalahäst! Ett annat underbart sätt att inspireras på är att läsa tidningar eller besöka bloggar och hemsidor. Internet har oändligt med material att använda sig av!

Vi är idag många bak- och matbloggar som alla inspireras till att göra storverk i köket. Alla vill vi utvecklas till att bli bättre och duktigare, pröva nya recept och göra grymt goda mästerverk. Vi testar varandras recept och inspireras av allas härligt vackra bilder!

Ibland inspirerar vi varandra såpass mycket att vi till o med härmar varandra, rent av kopierar rakt av. Och visst är det okej, ingen har ju copyright på hur tårtor ser ut. Men ibland kan det faktiskt slumpa sig så pass att två personer  råkar göra samma sorts tårta till utseendet samtidigt utan att ens veta om vad den andra gör. Och dessutom bloggar om det strax efter varandra!

Just detta hände mig och Ester med den vackra bloggen Esters hörna. Vi blev inspirerade av helt olika saker men bakade ändå nästintill identiska tårtor, ett ödets nyck. Jag förstår att ni läsare blir både förvirrade, irriterade o arga. Jag är både stolt och glad över mina beskyddande läsare men även om alla vill väl blir det ibland fel. Jag och Ester att dock rett ut alla frågetecken och är goda vänner. Inga sårade känslor eller ömma tår. Istället förordar vi båda länkkärlek – inspireras du av någon annans bloggs tårta/kaka/bakverk så skriv om det och lägg in en länk. Länka länka länka! Genom en länk får man chansen att lära känna en ny blogg med inspirerande bilder & recept, och vem gillar inte det!?

Skulle det dock dyka upp misstänkta kopior eller ännu värre direkta bild-stölder får ni mer än gärna säga till! Skicka ett mail så kontaktar jag vederbörande i lugn o ro, enklast för alla parter.

Många kramar till alla ni underbara läsare!!

Kram Karin

torsdag 17 maj 2012

Sunny sunflowers

PICT0003

Här kommer en enkel och tydlig beskrivning på hur man kan göra solrosor eller gerberas, dom är ju ganska snarlika. Solrosor har något större plutt i mitten än vad gerberas har…

PICT0010

Kavla marsipan/sugarpaste tunt, ca 2 – 3 mm tjockt

PICT0014 
Jag valde att använda två olika storlekar till samma blomma,
om man vill kan man lika väl använda två jämnstora.

PICT0015 PICT0016 
Tryck försiktigt till bladen med en Bullbulouse cone – ett konformat verktyg.

PICT0017
PICT0019

Lägg två blommor ovanpå,
pensla lite vatten på den understa så den övre fäster ordentligt

PICT0021

Rulla till en lagom stor boll som du sedan plattar till,
provsätt den för att se så att den är lagom stor.

PICT0024

Tryck försiktigt den lilla plätten mot insidan på en sil så att du får ett taggigt mönster.

PICT0027

Pensla den mönstrade plutten med brun pulverfärg,
se till att färgen täcker ordentligt.
Pensla blommans mittendel med lite vatten
och placera försiktigt den brunfärgade plutten på plats.
Pensla lite brun pulverfärg runt plutten och ut på bladen.

Enkelt & vackert!

Kram Karin

PICT0035PICT0034

söndag 13 maj 2012

Enklare än man kan tro…!

PICT0009

Ja att göra denna vackra tårta var inte speciellt svårt men däremot lite pillig och tidskrävande. Men det är den helt klart värd för den blev så vacker när den var klar! Här nedan ser du hur du går till väga.

PICT0002 PICT0004

Steg 1 och 2

Färga marsipan/sugarpaste i liknande kulörer, ju närmare de är i färgen desto finare blir tårtan. Kavla ut pastan tunt, ca 2 – 3 mm tjockt.

PICT0005 PICT0006

Steg 3 och 4

Ta en rund utstickare, jag använde mig av en tyll som är helt slät i botten. Storleken på ringen spelar inte så stor roll, ju mindre “prickar” desto fler går åt och vice versa.
Tryck ut ett gäng så slipper du ha tårtan framme onödigt länge,  grädde gillar inte värme.

PICT0007

Steg 5

Börja sätta de mörkaste “prickarna” längs med tårtan, gärna lite vikta så att de gömmer tårtkanten. Sätt prickarna över varandra, lite som ett fisk-skinn runt om hela tårtan. Vid sista plutten får du försiktigt lyfta den allra första och pilla in den sista inunder. Jag har använt en färg per rad men man kan även använda en o samma färg på hela eller varför inte blanda färgerna helt o hållet runt om hela tårtan.

PICT0011

fredag 11 maj 2012

Hockey hockey hockey…

… det är August passion! Vad passar då inte bättre än just en hockey-tårta till hans konfirmation? Och eftersom han hejar på Tingsryd så blev det en Taif-tårta! På toppen har jag gjort deras logga och på sidorna sitter det hockey-klubbor och puckar.

Tårtan är fylld med choklad-mousse och rårörda hallon, täckt och dekorerad med marsipan.

Så vad säger ni alla som älskar Taif, blev den snygg?

Kram Karin

PICT0022PICT0034 PICT0035PICT0031PICT0028

tisdag 8 maj 2012

Bagerskan 3 år!!

PICT0008

Ja idag för exakt 3 år sedan skrev jag det allra första inlägget här på Bagerskan, inte det mest exalterande men än dock det första. Dessa tre år har verkligen gått fort, tycker faktiskt inte det var länge sen jag började men tiden går fort när man har roligt. Undrar lite nyfiket hur många tårtor och bakverk jag har lagt upp här på bloggen, måste vara ett gäng.

Upptagen med all tårtbakning i helgen hade jag ärligt talat nästan glömt min kära bloggs födelsedag, fy skäms på mig! Jag firar ändå här hemma med en liten bit av gårdagens tårta som jag bjöd på när jag höll föredrag för Emmaboda Rotary. Både föredraget och tårtan var mycket uppskattat. Några tog till o med två bitar av tårtan, bättre komplimang än så kan man nog inte få. *ler*

Riktigt nöjd med både färg och form, tycker den blev riktigt snygg! Den var inte speciellt svår att göra heller, jag lägger ut en beskrivning inom kort.

Så ett fyrfaldigt hurra till dig kära blogg, må du leva uti i hundrade år!

Kram Karin

PICT0011 PICT0012PICT0010PICT0014 PICT0015PICT0017