Curd är en sorts sylt som står helt för sig själv, varken likt marmelad eller gele utan mer åt det krämiga hållet. Ursprungligen kommer curd från england där man serverade curd bredda på mackor eller scones som ett alternativ till vanlig sylt. Förr i tiden gjorde man små satser med curd men idag kan vi göra betydligt större satser tack vare våra kylskåp.
Den traditionella curden är gjord på citron men det går utmärkt att byta ut citronen mot andra citrusfrukter som tex. lime eller grapefrukt. Man kan egentligen göra curd på vilken frukt eller bär man vill, bara fantasin som hindrar dig.
Jag gjorde en grymt god grapecurd till min dotters doptårta, och trots fruktens bittra smak blev curden riktigt god!
Grapecurd ca 4 dl färdig curd
100 gram smör
3 st ägg
2 dl socker
1,5 st grapefrukter
Vill du göra vanlig lemoncurd så byt ut grapefrukten mot 3 citroner, gärna ekologiska.
jag gjorde lemoncurd. Shit va gott de var!!
SvaraRaderammm spännande val,låter hur gott som helst
SvaraRaderaLåter jättesmarrigt. Vilket bra tips med grädden också, tack!
SvaraRaderaJag lär lätt testa det här någon dag eftersom jag älskar grapefrukt, tack för tipset :)
SvaraRaderaJa, olika sorters curd är gott! Grapecurd låter syrligt och gott!
SvaraRaderahur mycket skulle det va i citron? :)
SvaraRaderaJag måste ha gjort något fel, blev lika tjock som nyponssoppa :(
SvaraRaderaJätte fin blogg!
SvaraRaderaJag misslyckades dock med min curd, blev som tjockare nyponsoppa. Ska det vara så eller gjorde jag fel? :/