Idag hade jag tillsammans med Studieförbundet/Vuxenskolan presskonferens inför bland annat min bak-kurser som jag håller i höst. Vet dock inte om man direkt ska kalla det för presskonferens – ser bara ett långt bord med viktiga människor framför ett hav av journalister, och så var det väl inte riktigt idag… *ler*
Nej, de två journalisterna som kom, kom med en timmes mellanrum men vad gör det när man har trevligt sällskap och får bjuda på god tårta!?
För att få journalisterna på min sida så bjöd jag dom på en regnbågsliknande tårta gjord på saftiga vaniljbottnar, fylld med mangos-smörkräm och täckt med gräddsmörkräm smaksatt med persika – ett recept jag hittat hos Tårtspecialisten. Alla recept kommer i ett senare inlägg.
Maria från Studieförbundet/Vuxenskolan är inte speciellt förtjust i tårta men efter att ha smakat en bit av min tårta var hon alldeles lyrisk.
- Detta är den godaste tårta jag någonsin ätit!
Kan man få ett bättre betyg än så? Tror inte det… *glad*
Själv var jag riktigt nöjd med spritsningen. Jag stod vid spisen under fläktlampans sken igår kväll och testa olika sprits-tekniker tills jag äntligen fann den rätta. Och jag blev så nöjd att jag var tvungen att ropa ner maken från sovrummet för att visa upp mitt konstnärliga mästerverk! Är man stolt över något måste man ju få skryta lite…!
Nej, dags för sängen. Denna veckan är fullspäckad med jobb inför helgens bröllopstårta, många saker som måste ordnas innan allt är klart. Njut av bilderna så länge så ses vi snart igen!
Kram & god natt till er alla, Karin
.
tisdag 28 augusti 2012
Ljuvlig regnbågstårta
tisdag 21 augusti 2012
Upp-piggande isglass
Härom dagen var det olidligt varmt och barnen tjatade om glass… Jag såg då fruktskålen med päron och kom på en genial tanke om att göra egen Piggelin-glass. Både läskande o gott! Jag har alltid trott att Piggelin smakar just päron men tydligen har jag i alla år haft fel då den enligt GB smakar tuttifrutti…!
Då jag gillar att experimentera så har jag dessvärre lite svårt att ge er ett exakt recept då jag gjorde lite på känn, men på ett ungefär så gjorde jag så här:
Upp-piggande isglass
Ca 2-3 st glassar
2 päron, skalade o tärnade
3 dl vatten
4 msk socker, låter det mycket så börja med hälften, smaka av efter ha päronen kokat mjuka och ha i ev lite mer socker.
Koka de skalade o tärnade päronen i vatten tills de är mjuka nog att mosa med gaffel. Det går olika fort beroende på hur hårda päron du har. Hårdheten påverkar även sötman i glassen, ju mjukare päron desto sötare frukt!
När päronbitarna är mjuka så allt stå och dra, ju längre desto mer smak. Sila av och häll upp i glass-formar. För att få fram den gul-gröna nyansen hade jag i lite lite pastafärg, men det går lika bra med en droppe gul och en droppe grön hushållsfärg.
Låt stå i frysen några timmar, sen är det bara att njuta…!
Glassens skrovlighet beror på fruktrester från päronen, silar man med ett melittafilter eller saftduk så får man en slätare yta.
Glassen fick helt klart godkänt av dottern och så även av mig. Detta kommer jag definitivt göra om igen!
Kram Karin
lördag 18 augusti 2012
Läxläsning
På tisdag är sommarlovet slut och det är dags för barnen att börja skola o dagis igen. Linnéa avancerar upp till 2:a klass och Sebastian börjar allmän förskola eller dagis som jag envist kallar det.
Och med vardagens trygga lunk så kommer läxor, fritidsaktiviteter, föräldramöten, födelsedagskalas, utvecklingssamtal… Jag gissar att hösten kommer blir ganska intensiv, precis som vanligt. Och vad jag har saknat det…!
Med vardag och skola kommer läxläsning som ett brev på posten och för att orka så måste man ju vara full-laddad med energi. Vad passar då inte bättre än en knaprigt god kaka och ett glas mjölk?
(Kanske inte den mest näringsrika mellanmålet men ibland får man unna sig något gott)
Jag bakade efter ett tidigare använt recept - Chocolate chip cookies, med använt mjukt smör istället för smält. Vispade socker o smör pösigt och hade sedan i äggen, tvärt om mot receptet, men det gick precis lika bra!
Jag hade en liten påse med chokladlinser som jag även hällde ner i smeten, kakorna blir lite mer färgglada vilket passar bra en vanlig trist vardag.
Välkommen vardagens alla härliga & enformiga rutiner!
måndag 13 augusti 2012
Super Mario bros
Denna färgglada skapelse fick Axel & Hampus mumsa i sig på sitt 5-års kalas. Deras stora nöje i livet är att spela Super Mario bros och vad passar då inte bättre än just en sån tårta?
Hoppar man upp under ett frågetecken får manen stjärna, här får man flera!
När jag googlade efter inspiration slog mig tanken att Super Mario-spelet har ändrats en hel del sen jag spelade när jag var liten. Men jag tror ändå att killarna kommer känna igen sig, eller vad tror ni?
Tårtan är gjord på ljusa bottnar, fylld med Dumle-mousse och rårörda hallon, täckt med MMF. Mums!
Bröderna Mario o Luigi är båda på väg upp ur två rör, beredda på nya äventyr…!
När jag ser på tårtan kan jag inte sluta nynna på musiken Super Mario… “Du du du duduludu…” Svårt att beskriva den med ord, lyssna här istället!
onsdag 8 augusti 2012
Jag älskar färg!
Något som piggar upp mig och som gör mig glad är färg. Gärna härligt knalliga färger som rött, orange, rosa, men även gul, grönt och blått. Min kära mor har dille på blått och ironiskt nog har jag istället för att anamma hennes älsklingsfärg gått över till den röda sidan. Vet inte riktigt varför men färg gör mig lyckigare…!
Tanken bakom dessa bilder är egentligen inte så mycket sakerna i sig som alla vackra färger. Jag plockade ihop så många färgglada saker jag kunde hitta här hemma och gjorde ett collage/stilleben av det hela. Trots att jag bara valde sakerna utefter dess färg så speglar dom mig som person. Cool men ändå lagom barnslig, godisälskande bagerskan! *ler*
Jag fyllde ju år i lördags och orkade inte riktigt ställa mig att baka en vacker och god tårta, istället blev det en smarrigt enkel siraps-kladdkaka. Jag bytte helt enkelt bara ut sockret mot sirap och den fick en ljuv smak av kola…
Sirapskladdkaka
12-16 port
2 1/2 dl ljus sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Nonstop
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop sirap och ägg. Knäck i två ägg. Blanda mjöl, kakao o vaniljsocker och rör ner det i smeten så att allt blir väl blandat. Häll till sist i det smälta smöret och rör om väl.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min. När kakan är nästan klar, så ta ut kakan och tryck försiktigt dit nonstopen och ställ in kakan i ugnen igen. På detta sätt minskar du risken att nonstopen sjunker ner i smeten och försvinner.
Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.
Sommarlovets slut närmar sig med stormsteg, knappa två veckor kvar sen kommer vardagen som ett brev på posten. Trots allt ganska skönt även om det har varit mysigt att vara hemma med barnen i nästan två månader. Men jag tror vi alla kommer uppskatta vardagens lunk med både skola och dagis. Jag ser fram emot att få lite egentid och kunna lägga lite mer tid o energi på bloggen som behöver all kärlek och omsorg som den kan få!
Något som dock nästan är färdigt är vårt kök! Hipp hipp hurra! Vi har “bara” lite färg och tapeter kvar, elektrikern ska dra lite sladdar och snickaren ska spika några spikar. Planen på att få det klart snabb gick i stöpet ganska fort men jag är så sjukt nöjd med vårt kök att det inte spelar någon roll längre… Vi har fått vårt drömkök och det är det viktigaste! Jag lovar att visa upp det när det är färdigt, dröjer dock ett litet tag till, men den som väntar på något gott…
Många kramar till er alla, Karin
PS. Ni har väl inte missat att jakten på Årets matblogg är igång igen!?
Nominera din favorit-blogg här! Senast den 13 augusti.