Tidigare i höstas blev jag sugen på att göra något gott av svärmors päron och den där burken med Nutella som stod och lockade mig i kylen. Varför inte slänga ihop en god och superenkel paj?
Pajdeg
Denna deg räcker till en normalstor pajform (28 cm) eller två små aluminium-formar (16cm) 3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk strösocker
Blanda snabbt ingredienserna till pajdegen i matberedare och. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter eller i två mindre formar. Låt deg och form stå ca 1 tim i kylen.
Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen med en gaffel. Grädda den mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Pocherade päron
Till min paj räcker det med två päron men om du vill göra en stor paj eller två mindre så behöver du 4 kokta päron.
4 stora päron
1 liter vatten
1 dl socker (strösocker eller råsocker)
saften från 1/2 citron
1 delad vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
Skala och halvera päronen, ta bort kärnor och fnas. Blanda ihop lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg i päronhalvorna med snittytan neråt. Koka dem nätt och jämt mjuka på svag värme. Låt päronen kallna i lagen. Skär päronhalvorna i mindre klyftor när de kallnat.
Smält Nutella i mikron så får du lättare ur den ur burken + att den blir lättare att bre ut på pajskalet. Hur mycket som går åt är en smaksak, men minst halva burken iallafall…! Lägg på päronklyftorna i ett fint mönster och dekorera med smält choklad. Låt stå i kylen tills Nutellan stelnat, sen är det bara att njuta…!
Produkttest
Dekoreringspenna från Styleandstuff
Jag fick möjligheten att testa en dekoreringspenna och tog chansen att använda den för att skriva en fin text till Päron & Nutella-pajen. Den ser ju så simpel och lätthanterad ut att detta skulle inte bli några problem. Glad i hågen fyllde jag den med choklad i fel ända visar det sig så här i efterhand. Jag fyllde den med att dra ut den röda stången, hällde i chokladen med sked och det blev väldans kladdigt. Det går säkert betydligt enklare att “suga upp” chokladen genom att doppa den i den smälta chokladen och sakta dra upp den röda stången.
Dock gick inte själva skrivandet så bra som jag trodde, svårt att klämma ur chokladen + att chokladen stelnade på noll-tid i det lilla hålet. Jag han skriva några bokstäver sen försökte jag mikra pennan men utan vidare resultat. Bara att börja om, försöka diska ur pennan och fylla på mer smält choklad. Jag fick till slut ihop texten men det var inte enkelt och långt ifrån vackert.
Enligt dess beskrivning så går det att maskindiska pennan och då jag haft problem med att rengöra den tänkte jag att en sväng i maskinen skulle göra susen. Dessvärre inte. Pennan är väldigt svår att rengöra, kanske om man har en flaskborste av mindre slag…
Så, idén med pennan är god och med lite övning så kan man säkert få till vackra texter med den. Kanske fungerar den bättre med frukt- eller kolasås, eller om man har i kokosfett i chokladen. Jag har dock inte gett upp hoppet utan ska ge pennan en sista chans. Men som skolad konditor så känner jag att den klassiska pappers-struten är att föredra framför denna penna.
Kram Karin