torsdag 24 januari 2013
Snowy cupcakes
Vintriga mandel & choklad cupcakes
Detta grymt goda och enkla recept funkar även för de som äter enligt LCHF, bara byt ut sockret mot Stevia så sänks antalet kolhydrater drastiskt.
2 ägg
1 dl socker eller stevia
2 dl mandelmjöl
1 dl kakao
150 g smör
100 g choklad
1 krm salt
1 tsk bakpulver
Smält ägg och choklad tillsammans, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de övriga ingredienserna och rör ner i äggblandningen, häll till sist i det smälta chokladsmöret. Rör om ordentligt och fyll cupcakesformar till trekvart. Jag valde att ha smeten direkt i denna plåtformen men smörjde först med smör. Baka av i 175 grader i ca 8 minuter, känn efter med sticka, de ska vara lagom kladdiga.
Jag har dekorerat mina gosaker med en klick vispad grädde och en snöflinga av marsipan. Enkelt, gott o vackert. Dessa små cupcakes verkligen smälter i munnen och är försvinnande goda. Rekommenderas verkligen! Vill man kan man göra en stor kaka av det hela, blir lite som en mandel o choklad kladdkaka. I ett tidigare inlägg skrev jag om ätbart glitter och ätbart glitter. Här ser ni exempel på ätbart glitter som ger glittrigt bajs, alltså det glitter som inte tas upp av kroppen utan som går rakt igenom systemet. Detta vackra glitter är tyvärr inte godkänt som livsmedel inom EU och bör därför inte förtäras. Åkar man däremot till USA så är det plötsligt helt okej, så var man gör som de själva vill. Själv väljer jag för säkerhetsskull att dekorera detaljer jag medvetet kan ta bort, som dessa snöflingor. De är fina att titta på men bör inte ätas. Riktigt tråkigt men så är läget för tillfället. Förhoppningsvis är det någon som i detta nu jobbar så att svetten lackar för att kunna framställa ätbart glitter som detta. *hållertummarnapåattdomlyckas*
Jag har även penslat några av snöflingorna med ätbar pärlemorspulverfärg, det ger ett härligt vintrigt intryck. För att få glittret att fastna penslade jag delar av snöflingorna med lite äggvita. Pärlemorsfärgen fäster dock utan större problem, bara att pensla på med en ren pensel.
Låt snöflingorna torka nån timme innan du dekorerar cupcaksen med dom annars så tappar dom formen och sjunker ihop som vissna blommor. Låt dom heller inte sitta för länge på grädden innan servering, även det påverkar deras form.
För att få snöflingorna att fastna på tallriken så droppa bara lite vatten på baksidan så fastnar de, ett annorlunda sätt att dekorera vid dukning!
Nej nu kallar sängen på mig. Njut av bilderna så hörs vi snart igen!
Kram & god natt Karin
onsdag 23 januari 2013
Intervju i IcaKuriren
Förra året blev jag kontaktad av en frilansjournalist som skriver för IcaKuriren och undrade om hon fick göra en intervju med mig. Alltid lika kul! Och efter lång väntan så kom äntligen tidningen tidigare i år och här kan ni läsa den lilla intervjun. Dessvärre har hon missuppfattat det hela gällande årets matblogg 2010, det var ju Kaffekokarkokboken som vann! Men men, så kan det bli ibland...
Kram Karin
tisdag 22 januari 2013
Glamouressan Kornelia
För några veckor sedan fick jag ett mail från en Linda, en mamma i min föräldragruppsbokcirkel – vi är ett gäng tjejer som läser och diskuterar böcker om barnmat, uppfostran m.m. fikar, snackar skit och har det mysigt ihop. Hennes lilla dotter Kornelia skulle snart fylla 4 år och det ville dom fira med en härligt tjejig tårta. Och vad passar då inte bättre än just en prinsesstårta, något som börjar bli mitt signum. Nästan tappat räkningen vilken i ordningen denna tårtan är, men strunt samma, det är en härlig tårta som går att variera i (nästan) oändlighet!
Kornelia är som alla andra tjejer, hon älskar rosa, glitter och glamour. Viktiga beståndsdelar i vilken tjejs liv, fråga vilken kvinna som helst, man blir aldrig för gammal för rosa och glitter! Så självklart skulle även prinsessan ha glitter o glamour, hon kom att bli en riktigt glamouressa!
Här ovan ser ni hur jag gjorde spetsen till underkjolen, enkelt, vacker och lite annorlunda.
Jag använde mig av en Balltool som tillsammans med en liten skumgummimatta under marsipanen ger fina former.
Det finns ätbart glitter och så finns det ätbart glitter. Ätbart innebär inte alltid att kroppen bearbetar eller tar upp den produkt du äter, utan det finns ätbart glitter i den bemärkelsen att det går att äta utan att skada kroppen och att det kommer ut helt igen. Glittrigt bajs med andra ord. Detta är dock godkänt i USA men inte inom EU.
Då denna inte tårtan var till mig själv så kändes det tryggast att använda ätbart glitter, alltså glitter som kroppen förbränner och blir till vanligt bajs.
Detta glitter från Wiltons och köpt hos Kakburken är som små små glansigt färgade flingor, inte lik häftiga som det icke ätbart ätbara glittret men jag fick ändå till en härligt glitter & glamour känsla!
Det var mycket enkelt att dekorera tårtan, pensla ut äggvita där du vill ha glitter, strössla rikligt med glitter och skaka av på ett bakplåtspapper. Nackdelen med glittret och annat glitter även det är att det fastnar överallt. Och då menar jag verkligen överallt. Se till att torka av alla ytor, kaveln, händerna m.m. innan du byter färg eller ska leka vidare med annan färgad marsipan annars kan det bli tråkigheter.
Nu är det äntligen dags för lite bilder. Titta och njut!
Tårtan är gjord av chokladbotten, fylld med chokladmousse och hallonkompott, täckt med chokladsmörkräm och marsipan. Dekorerad med ätbart glitter och sockerpärlor. Allt på tårtan är ätbart utom pinnen som håller upp flickans kropp.
När jag levererade tårtan till Kornelias mamma fick jag den underbart härliga kommentaren “men gud vad fin, den är ju för vacker för att ätas upp, går den inte att spara?” Med dom orden känner jag att jag lyckats uppfylla hennes förväntningarna och lite till… Jag åkte därifrån med ett fånigt litet leende av lycka på läpparna som satt kvar ett bra tag. Att göra vänner glada med tårtan ger en berusande kick!
Än en gång, grattis Kornelia på födelsedagen!
Kram Karin
fredag 18 januari 2013
En liten fråga
Hej, du där som följer min blogg hur länge har du gjort det och hur tycker du den har utvecklats?
Vad är bra & dåligt. Vad är onödigt och vad saknar du?
Allting som kan hjälpa mig att göra detta till en bättre blogg.
Kram Karin
söndag 6 januari 2013
Polkagriskladdisar
Sent i fredags innan läggdags fick jag baksug och gjorde en gammal klassiker i ny tappning – Eksta kladdkaka. En grymt god kladdkaka som passar både dom som gillar riktigt rinnande kladdigt kletig kladdkaka (ät den nästan direkt) och för oss, som mig själv, gillar kladdkaka åt det segare hållet, gärna kylskåpskall (får tålmodigt vänta helst ett helt dygn innan vi får njuta)
Och för att göra det extra gott strödde jag krossade polkagrisar över smeten innan jag bakade av. Vill man kan man självklart blanda ner krosset i smeten, eller varför inte droppa i några droppar pepparmints-essense för lite extra mintig smak!
Eksta kladdkaka
100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
3/4 siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta smöret och rör om. Mät upp mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och rör om så att kakaon blir klimpfri. Blanda med äggen och häll kaksmeten i en smord och bröad kakform. Grädda i 175 grader ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med 20 cm diameter eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter. Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.
Kakan stelnar efter ca 2 – 3 timmar i kylen.
Istället för en traditionell rund kladdkaka valde jag att göra små rektangulära portionsbitar i en silikonform från Ninas mat, hur enkelt som helst. En sats kladdkaka får lagom plats i de små formarna. Låt kakan stelna ordentligt i kylen och tryck försiktigt ut dom ur formen.
Lite fakta om silikonformen: Rymmer 70 ml x 9. Mått 30 x 17,5 cm. Formarna är 8 x 3 cm / 3 cm djupa. 100% platinum silikon. Klarar -60° - +220° grader. Tål ugn, mikrovågsugn, frys och kan diskas i diskmaskin. 10 års garanti.
Bilderna på den grymt goda kladdkakan blev lite mer juliga än beräknat med tanke på att julen sedan länge är över. Men trots det är jag ändå riktigt nöjd med resultatet. Ni fick ju en föraning igår då jag visade hur det kan gå till här hemma vid fotografering. Och här är resultatet, se och njut. Varför inte baka egna polkagriskladdisar?
Kram Karin
lördag 5 januari 2013
Behind the scenes…
Vackra bilder i all ära men jag tänkte det kunde vara kul att visa hur det ser ut när jag fotar mina bakverk här hemma. Först leker jag med olika props & rekvisita för att få fram en grovskiss av bilden innan jag bestämmer mig och ställer fram själva bakverken. Till rekvisita kan du faktiskt använda precis vad som helst, porslin, godis, inslagspapper, dekorationer, tyg, leksaker…
Som bakgrund använder jag ibland ett litet vitt bord som jag ställer på kant. Lite enklare och betydligt lättare är annars att köpa stora enfärgade pappersark i närmsta bokhandel, de ger en ren och snygg bakgrund. Köp även hem några mönstrade så får du mer liv i bilderna. Eller använd tyg av olika slag som enfärgat lakan eller en fin duk.
Ta vara på dagsljuset och fotografera mitt på dagen då det är som ljusast. En egen fotostudio med proffsiga lampor är trevligt men kan kosta en slant. Det billiga alternativet är som sagt dagsljus. Försök att undvika gassande solsken då det skapar hårda skuggor, skärma av med tex stora pappersark. Undvik även blixt om det är möjligt, det ger platta och hårda bilder om man inte har möjlighet att använda professionell blixt med ljus från olika håll. Fotografera bakverket/en på lite avstånd så att det runt om pappersarket syns, som jag gjort nedan. Bilderna beskär du sedan enkelt i datorn, jag använder mig av gratis-programmet Picasa.
Jag använder en vanlig simpel digitalkamera, men drömmer om en digital systemkamera. Det blir dock helt okej bilder med min kamera som jag har idag. Mitt tips är att fota med macro (blom-symbolen) så får du skarpa närbilder. Jag rekommenderar även att ta massor med bilder, gärna onödigt många så hittar man alltid några fina. Ta både helhetsbilder och detaljbilder. Ta närbilder där bakgrunden blir suddig genom att fokusera nära bakverket och backa sedan ut så att du får med bakgrunden, den blir då automatisk suddig.
Ett sista tips är att leka med kameran, pröva olika inställningar och fotografera från olika vinklar. Fördelen med dagens digitala värld att man kan ta hur många bilder som helst utan att behöva betala för dyr framkallning. Jag är långt ifrån ett proffs men tycker det är roligt att fotografera och det man tycker är kul blir oftast bra så släpp loss experiment-lusten och fotografera mera!
Kram Karin
PS. Jag vill gärna vidareutveckla mig och lära mig mer om fotografering, vet du om någon bra kurs så säg gärna till!
torsdag 3 januari 2013
The past, the present and the future
Dåtid
Bloggen är idag 1336 dagar gammal och jag har under den tiden hunnit skriva 1131 inlägg, nästan ett om dagen! Jag har haft besökare från USA, Storbritannien, Danmark, Kina, Nederländerna och Ryssland. Till och med besökare från avlägsna länder som Porto Rico, Oman och Equador har hittat hit. Totalt har 445586 personer besök min lilla blogg, inget jag direkt räknade med när jag startade den för 3,5 år sen. Minst sagt stolt!
Det mest populära inlägget av alla är det om utbildningar – vilka olika utbildningar det finns om man vill jobba inom bageri och konditori. Det inlägget som varit mest poppis under 2012 är den ljuvligt goda och enkla chokladmousse-tårtan. Inte så förvånande, enkelt och gott är det bästa!
Och sist men inte minst så hamnade min lilla blogg i topp tre i korningen av Årets matblogg 2010, otroligt, fantastiskt och helt underbart!
Nutid
Efter snart 4 års bloggande står jag nu i valet och kvalet om jag ska fortsätta eller lägga ner. Ett svårt val med blandade känslor. Att blogga ska vara kul utan krav eller press på att prestera, utan att slå knut på mig själv eller att känna att familjen får vänta. Det ska vara roligt och lustfyllt att blogga och baka. Under det senaste året har listan över saker jag vill och önskar göra krockat med tiden som tre småbarn tar. Och de få timmar då jag har tid över är jag antingen för trött eller har fullt upp med annat att göra. Jag har helt enkelt inte haft möjlighet att lägga ner den kärlek och omsorg jag så gärna velat på varken blogg eller bakverk vilket har märkts på antalet besökare. Från otroliga 5-600 besökare om dagen har det sjunkit till 2-300, tråkigt men förståeligt. Bak- & matbloggsvärlden har exploderat i antal bloggar! Någonstans har jag läst att det finns minst 3000 st mat- & bakbloggar i Sverige, otroligt många. Och för att synas i mängden måste man stå ut, lägga tid och energi på både layout, fotografi och bakverk. Att driva en populär blogg är helt enkelt ett heltidsarbete, det tar tid från nära och kära.
Framtid
Så, framtiden. Ja visst kan det kännas tungt att se nya duktiga bloggare starta nya fräscha bloggar, skapa underbara bakverk och vara med i både tidningar, radio och tv. Jag känner mig minst sagt gammal och omkörd. Men trots allt så kommer jag ge bloggandet en andra chans. Detta är något jag gärna vill jobba vidare med. Det vore en dröm att kunna baka, skriva och fotografera på heltid och dessutom tjäna pengar, hur detta ska gå till vet jag dock inte riktigt. Men lägger jag ner så kommer jag definitivt inte lyckas alls så jag stretar vidare ett tag till, skam den som ger sig… Men hur ska jag nå mina drömmars mål då? Ja inte genom att luta mig tillbaka och ta det lugnt iallafall.
Här är några punktar jag personligen ska jobba med:
- För varje tårta jag kommer göra så ska jag utmana och utveckla mig själv genom att göra dom bättre, finare och om möjligt godare. Detta genom att ta tid på mig och försöka stressa mindre, att skynda göra inget varken gott eller vackert!
- För att bli bättre på något behöver jag utbilda mig mer. Jag vill lära mig mer, få tips och idéer på hur jag kan göra saker och ting vackrare. Jag vill helt enkelt gå kurser i både bakning, dekorering och fotografering!
(Vet du någon bra kurs, särskild fotografering så säg gärna till!)
Det är inte bara jag som behöver förkovras och förbättras utan själv bloggen behöver ett ansiktslyft, här är några saker jag kommer vidareutveckla:
- Rensa i innehållsförteckningen! Den är alldeles för lång och rörig. Jag kommer dela upp den i mindre delar så att den blir mer lätthanterlig. Mycket av det som står i listan är ganska onödigt och kommer därmed tas bort.
- Ordning och reda på alla recept. Jag har sedan en tid jobbat med att göra en egen sida för alla recept där det går att finna recept utefter bakverk och ingredienser.
- Jag funderar även på att blogga både på engelska och svenska då en del av mina besökare är av utländsk härkomst och det även kan generera fler nya läsare.
Har du som läsare synpunkter på saker jag bör ändra, förbättra eller helt enkelt ta bort? Eller saknar du något ämne eller funktion? Skriv gärna en kommentar så ska jag göra mitt bästa med att lösa det.
Många kramar till er alla, Karin
onsdag 2 januari 2013
Prinsessan Nova
Novas stackars mamma gick tappert upp trots få timmars sömn efter ett festligt nyårsfirande och gav sin lilla flicka frukost på sängen, något hon tyvärr inte fått tidigare. Inte lätt att fylla år på nyårsdagen… Att hon sedan fick denna härliga tårta tror jag gjorde hennes födelsedag till den bästa hittills.
Nova har mörkblont hår, blåa ögon och med luggen på utväxt och halvlångt hår så känner jag mig ganska nöjd med prinsessans utseende, även om munnen blev lite i största laget…
Då Nova älskar rosa och lila blev dessa självklara färger på klänningen där hennes vita underkjol får sticka fram.
Då jag inte ville förstöra klänningen med text så gjorde jag en rundel av marsipan som jag ställde själva tårtan på, och på den så tryckte jag Novas namn och ålder. Jag använde mig av denna kakstämpel med minst sagt små bokstäver, det var otroligt pilligt och svårt att få till texten. Kräver definitivt övning!
Tårtan är gjord på chokladbotten och fylld med mjölkchoklad mousse & rårörda hallon, fodrad med chokladsmörkräm och dekorerad med marsipan. Allt på tårtan är ätbart utom pinnen som håller upp prinsessans kropp.
Än en gång, ett stort grattis Nova på din födelsedag!
Detta var årets första tårta och jag hoppas att jag får göra många fler för det är ju så otroligt roligt att få släppa loss kreativiteten, skapa och kreera. I veckan ska jag skriva ett inlägg om mina drömmar, förhoppningar och framtidsplaner med bloggen och min bakning. Jag vill mycket men får långt ifrån allt gjort, men detta året hoppas jag få igenom desto fler idéer!
God fortsättning på det nya året!
Kram Karin