Snön yr runt knuten och kylan är långt under –15 grader. Himlen är krispigt blå, istapparna hänger från taket och det bildas stora moln när du andas. Det är vinter och landskapet ser som taget ur en saga. Kung Bore har verkligen Sverige i sitt grepp. Visst är det friskt att vara ute men desto skönare att komma in i värmen med rosiga kinder. Varför inte baka något gott att njuta framför den öppna spisens sprakande brasa?
Vintriga mandel & choklad cupcakes
Detta grymt goda och enkla recept funkar även för de som äter enligt LCHF, bara byt ut sockret mot Stevia så sänks antalet kolhydrater drastiskt.
2 ägg
1 dl socker eller stevia
2 dl mandelmjöl
1 dl kakao
150 g smör
100 g choklad
1 krm salt
1 tsk bakpulver
Smält ägg och choklad tillsammans, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de övriga ingredienserna och rör ner i äggblandningen, häll till sist i det smälta chokladsmöret. Rör om ordentligt och fyll cupcakesformar till trekvart. Jag valde att ha smeten direkt i denna plåtformen men smörjde först med smör. Baka av i 175 grader i ca 8 minuter, känn efter med sticka, de ska vara lagom kladdiga.
Jag har dekorerat mina gosaker med en klick vispad grädde och en snöflinga av marsipan. Enkelt, gott o vackert. Dessa små cupcakes verkligen smälter i munnen och är försvinnande goda. Rekommenderas verkligen! Vill man kan man göra en stor kaka av det hela, blir lite som en mandel o choklad kladdkaka. I ett tidigare inlägg skrev jag om ätbart glitter och ätbart glitter. Här ser ni exempel på ätbart glitter som ger glittrigt bajs, alltså det glitter som inte tas upp av kroppen utan som går rakt igenom systemet. Detta vackra glitter är tyvärr inte godkänt som livsmedel inom EU och bör därför inte förtäras. Åkar man däremot till USA så är det plötsligt helt okej, så var man gör som de själva vill. Själv väljer jag för säkerhetsskull att dekorera detaljer jag medvetet kan ta bort, som dessa snöflingor. De är fina att titta på men bör inte ätas. Riktigt tråkigt men så är läget för tillfället. Förhoppningsvis är det någon som i detta nu jobbar så att svetten lackar för att kunna framställa ätbart glitter som detta. *hållertummarnapåattdomlyckas*
Jag har även penslat några av snöflingorna med ätbar pärlemorspulverfärg, det ger ett härligt vintrigt intryck. För att få glittret att fastna penslade jag delar av snöflingorna med lite äggvita. Pärlemorsfärgen fäster dock utan större problem, bara att pensla på med en ren pensel.
Låt snöflingorna torka nån timme innan du dekorerar cupcaksen med dom annars så tappar dom formen och sjunker ihop som vissna blommor. Låt dom heller inte sitta för länge på grädden innan servering, även det påverkar deras form.
För att få snöflingorna att fastna på tallriken så droppa bara lite vatten på baksidan så fastnar de, ett annorlunda sätt att dekorera vid dukning!
Nej nu kallar sängen på mig. Njut av bilderna så hörs vi snart igen!
Kram & god natt Karin
vilka fina cupcakes! de passar ju verkligen perfekt en sådan här vinterdag:)
SvaraRaderaÅåå så fina! Och dem ser jätte smarriga ut :)
SvaraRaderaJa vad kan inte värma bättre i kylan än att stå vid ugnen å baka :)
Mvh Magdalena
Vackert med snöflingorna. Har du en stans till dom? Blev såååå avis ...
SvaraRaderaSå fina och vad goda dem lät! Sparar receptet!
SvaraRaderaHimla snygga snöflingor
SvaraRadera/Sewe
Hej, I receptet har du skrivit "Smält ägg och choklad tillsammans, låt svalna.".... ska det inte vara smör och choklad? :) Ser supersmarrigt ut!
SvaraRadera