sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 13 februari 2013

Kärleksfull sockerkaka


PICT0761 

Sockerkakan ser i första anblick ut som en vanlig tråkig sockerkaka men döm av dina fika-sugna vänners förvåning när du skär upp första biten och det är ett hjärta i mitten…! Det hade de nog inte riktigt väntat sig. En riktigt kärleksfull (i dubbel bemärkning) överraskning!
Idén till denna sockerkaka fick jag efter att ha surfat runt på Pinterest och fastnat hos denna härliga bakbloggen:
www.boulderlocavore.com

Kärleksfull sockerkaka
Jag gjorde en sats hallon-sockerkaka och en sats brownie men rekommenderar att göra enbart med samma sorts kaka. Det blir en lite konsistens-krock mellan sockerkaka och brownie som inte är så rolig. Jag tror dock det mycket väl kan fungera med enbart brownie-smet också.

75 g smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
ca ½ dl hallonpuré
ev lite rosa eller röd pastafärg

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet tillsammans med smaksättning.
Blanda i hallonpurén. Rör till sist i mjölet blandat med bakpulver. För att få den mer rosa så tillsätt lite lite rosa eller röd pastafärg. Häll smeten i formen. Grädda genast i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

 
PICT0648 PICT0649

När hallon-sockerkakan är ute ur ugnen och någorlunda sval är det dags för chokladsmeten:

75 g smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet tillsammans med smaksättning.
Rör till sist i mjölet blandat med kakao och bakpulver.    
Skär ut tjocka skivor av hallon-sockerkakan och tryck ut hjärtan ur varje skiva. Häll lite av chokladsmeten i botten på bakformen, sätt i alla hjärtan tätt i ihop och fyll på med chokladsmet så att det täcker allt. Baka av i ca 20 - 30 minuter tills stickan är torr. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.    

Varför inte bjuda dina när och kära, eller kanske dina arbetskamrater på denna sockerkaka och se deras förvånade och säkerligen imponerade miner!

Kram Karin


PICT0759 PICT0763PICT0772PICT0760 PICT0753PICT0755

6 kommentarer:

  1. Jag såg idag en liknande kaka på en annan sida och tyckte den var så söt. Roligt att du bakat denna.

    SvaraRadera
  2. Men vad häftigt!
    Du är påhittig som få!//ankmor FL/Annika Jonsson

    SvaraRadera
  3. Heeej. Vilken fin kaka!! Tänkte baka denna i helgen och bjuda min mamma som kommer och hälsar på, men tror du att det går att göra allt detta på vanlig sockerkaks smet? Ha röd färg i en och den andra gör man choklad? Blir jätte glad om du svara!! Mvh/ Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Camilla!
      Du borde kunna göra detta med vilken smet som helst, sockerkaka, brownie, tårtbotten... Önskar dig en mysig helg, kram Karin

      Radera
  4. Vilken rolig och överraskande kaka! En fråga dock... Eftersom man gräddar hjärtat i 35-40 minuter, riskerar man då inte att det blir torrt när man sedan gräddar den ytterligare 20-30 min?

    SvaraRadera
  5. Blir inte hjärtat helt torrt?
    Och måste man tänka på hur man skär bitarna?
    Fin blogg!

    SvaraRadera