sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 31 mars 2013

Vårfina cupcakes!


IMG_2286
Superenkla, saftiga och chokladiga cupcakes!
Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag hittade original-receptet…

Bunke nr 1 – blanda alla torra ingredienser
3 dl vetemjöl
3 dl socker
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Bunke nr 2 – blanda alla blöta ingredienser
2 ägg
100 g smält smör
1½ dl kallt vatten
1½ dl mjölk

Häll bunke nr 1´s innehåll i bunke nr 2 och rör om tills allt blandats ordentligt. Klart för att fylla muffinsformar!
Baka av i mitten i ugnen i ca 10 minuter, kolla med en sticka att de inte är kladdiga. Låt svalna.

IMG_2268IMG_2269 IMG_2271

Skär med en smal vass kniv ett konformat hål i de avsvalnade cupcaksen, försök att få det så rent som möjligt från smulor.

IMG_2270 IMG_2273

Jag gjorde en normalstor sats med gräddsmörkräm
(Vispa 500 g rumsvarmt smör och 1 burk kondens
erad mjölk ca 10 min)
och allt kommer inte gå åt, men smörkrämen går att spara i kylen i ca en vecka.
Tag undan 1 – 2 dl smörkräm och blanda ner ½ – 1 msk kakao.

IMG_2274

Ta urgröpet + offra 1 – 2 cupcakes att smula sönder till jord i en liten skål. Ta en cupcake i taget,
bred på chokladsmörkkräm och doppa i “jorden”. Se till att hålet är rent från smulor!

IMG_2272 IMG_2275
IMG_2276 IMG_2277

Färga smörkrämen orange med pastafärg och ev. smaksätt med tex apelsin eller aprikos-essens.
Fyll en sprits med rund tyll och spritsa sakta runt runt från botten och upp en bit ovan jord. Moroten är nu gjord.

IMG_2278 IMG_2279
IMG_2280

Kavla ut en bit grön marsipan/mmf/sockerpasta och skär till en bred remsa, skär till smalare remsor, ca 6 – 7 stycken i rad.
Skär av och rulla ihop, nu är blasten klar till moroten.

IMG_2281 IMG_2282

Nu är morötterna klara för förtäring!

Vill du dela cupcaksen snyggt och visa själva moroten är mitt tips att du låter den stå kallt i kylen någon timme så att smörkrämen stelnar, det är då lättar och blir betydligt snyggare att skära till cupcaken!

IMG_2292IMG_2300 IMG_2308
IMG_2304

Små söta maränger…


IMG_2247

Till påsken använder vi mängder av ägg så varför inte göra smarriga maränger till fikat.
Dessa sötisar har jag smaksatt med persiko-essens och fyllt med mörk choklad ganache, en grymt god kombination!

Enklad att göra, delikata att äta och söta att titta på!

Maränger

5 äggvitor, gärna rumsvarma
ca 2 dl socker
Några droppar valfri essens
Hushållsfärg

Ta en ren och torr skål och häll i äggvitan, minsta lilla skräp eller smuts gör att äggvitan inte går att vispa!
Vispa vitan till ett hårt skum. Häll under sakta vispning i sockret. Öka sen farten och vispa tills du får seg och toppig maräng. Ju längre vispning desto bättre! Smak- och färgsätt efter smak.

Gör hälften stora runda toppiga marängen och lika många stora men platta maränger, de blir botten på sötsaken.

Baka av i ca 150 grader i 45 minuter, när du kan putta på marängerna utan att skada dom är dom klara! Dessa blir knapriga på utsidan och härligt sega inuti…!

IMG_2222 IMG_2223
IMG_2224 IMG_2225

Chokladganache

100 g valfri choklad
½ dl grädde

Hacka chokladen så fint som möjligt. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Är det klumpar kvar så mickra en stund och rör till en slät massa. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Fyll en spritspåse eller bred ut ganachen på de platta marängerna, sätt en stor maräng som lock. Klart!

IMG_2234

Tanken av att dessa skulle bli gul-randiga men de blev snarare bara ljust gula,
inte som jag tänkt mig men fina ändå!

Nej, dags att förbereda nästa blogginlägg, ligger ju som sagt lite efter… *ler*

Kram Karin

IMG_2251 IMG_2253IMG_2249IMG_2265 IMG_2242IMG_2264

torsdag 28 mars 2013

Påskharens ägg-kakor


IMG_2197

Vad vore påsken utan påskharen och dess påskägg? Ingen riktig påsk tycker jag…
Därför bakade jag påskägg-inspirerade kakor i vackra färger, några enfärgade och några blandade. Knaprigt fina och goda!

Äggformade sockerkakor
ca 50 enkla/25 dubbla

150 g smör
2,5 dl socker
1 ägg
4,5 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
½ msk mjölk

Vispa smör o socker vitt, ha i ägget och vispa till en jämn smet. Byt till degkrok. Blanda mjöl, salt o vaniljpulver och ha i smeten. Till sist mjölken. Vill du ha flera färger så dela degen och färga sedan med pastafärg alternativt hushållsfärg. Vill du ha alla i samma färg kan du tillsätta den innan mjölet.
Låt degen vila en timme i kylen och kavla sedan ut degen och tryck ut valfria figurer. Baka kakorna i 150 grader i ca 8 minuter.

IMG_2178 IMG_2181

Kavla degen mellan 3 – 5 mm tjock och tryck ut valfria figurer, jag valde så klart den ovala äggformen!
När kakorna är bakade efter ca 8 minuter så kan du trycka ut formen igen för att få lika stora kakor, självklart inget måste…!

IMG_2187 IMG_2188

Jag fyllde kakorna med smörkräm gjord på gräddfil, fräscht och gott!

Smörkräm med gräddfil

125 g smör
7 – 8 dl florsocker
2 – 3 msk gräddfil

Vispa smöret vitt och fluffigt, ha i florsockret och vispa ihop allt. Tillsätt gräddfil och vispa kort stund till. Jag fick inte smörkrämen så slät som jag önskat men då jag ändå bara skulle fylla kakor med den gjorde det inget. Detta är en stor sats med smörkräm, vet du om att du inte kommer använda så mycket så halvera receptet!

Spritsa ut smörkräm på en kaka baksidan av en kaka och lägg sedan den andra ovanpå, tryck till lite lätt. Klart!

IMG_2189 IMG_2190

Här nedan ser ni vår lilla påskhare vakta sina färgglada ägg.

IMG_2198 IMG_2199
IMG_2204 IMG_2202
IMG_2196
IMG_2207 IMG_2210

tisdag 26 mars 2013

Färgglada ägg-kakor


IMG_2124



Dessa söta små ägg har blivit inspirerade av Sprinkle Bakes som istället gjort runda små bollar, men jag tyckte ägg var mer passande så här till påsk.

Ägg-kakor
Ca 30 - 40 st beroende på storlek

200 g rumsvarmt smör
1,2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4,8 dl mjöl
1 äggvita
strössel

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Blanda ner vaniljsocker och mjöl.

Dela degen i två delar och rulla två lika långa rullar, dela rullarna i lagom stora bitar – så stora som du vill ha dina kakor. Forma bollarna till små ägg och låt de sedan stå i frysen, minst 30 minuter.
Låt äggen vila en stund innan du doppar ett ägg i taget i äggvita och rullar sedan i strössel, se till att de täcks ordentligt, lägg på bakplåtspapper på en plåt. Baka av äggen i ca 8 - 10 minuter i 175 grader.

IMG_2113 IMG_2117
IMG_2118

Enkla att göra, goda att äta och vackra att titta på…
Kan inte bli mycket bättre än så!

Vi får se vad för gott som dyker upp i bloggen imorgon. Jag har inte riktigt bestämt mig än så det är på tiden att jag går till köket och bakar lite…

Vi ses imorgon igen, kram Karin

IMG_2127
IMG_2128 IMG_2129
IMG_2136IMG_2130 IMG_2132
IMG_2134