Superenkla, saftiga och chokladiga cupcakes!
Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag hittade original-receptet…
Bunke nr 1 – blanda alla torra ingredienser
3 dl vetemjöl
3 dl socker
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Bunke nr 2 – blanda alla blöta ingredienser
2 ägg
100 g smält smör
1½ dl kallt vatten
1½ dl mjölk
Häll bunke nr 1´s innehåll i bunke nr 2 och rör om tills allt blandats ordentligt. Klart för att fylla muffinsformar!
Baka av i mitten i ugnen i ca 10 minuter, kolla med en sticka att de inte är kladdiga. Låt svalna.
Skär med en smal vass kniv ett konformat hål i de avsvalnade cupcaksen, försök att få det så rent som möjligt från smulor.
Jag gjorde en normalstor sats med gräddsmörkräm
(Vispa 500 g rumsvarmt smör och 1 burk kondenserad mjölk ca 10 min)
och allt kommer inte gå åt, men smörkrämen går att spara i kylen i ca en vecka.
Tag undan 1 – 2 dl smörkräm och blanda ner ½ – 1 msk kakao.
Ta urgröpet + offra 1 – 2 cupcakes att smula sönder till jord i en liten skål. Ta en cupcake i taget,
bred på chokladsmörkkräm och doppa i “jorden”. Se till att hålet är rent från smulor!
Färga smörkrämen orange med pastafärg och ev. smaksätt med tex apelsin eller aprikos-essens.
Fyll en sprits med rund tyll och spritsa sakta runt runt från botten och upp en bit ovan jord. Moroten är nu gjord.
Kavla ut en bit grön marsipan/mmf/sockerpasta och skär till en bred remsa, skär till smalare remsor, ca 6 – 7 stycken i rad.
Skär av och rulla ihop, nu är blasten klar till moroten.
Nu är morötterna klara för förtäring!
Vill du dela cupcaksen snyggt och visa själva moroten är mitt tips att du låter den stå kallt i kylen någon timme så att smörkrämen stelnar, det är då lättar och blir betydligt snyggare att skära till cupcaken!
.
söndag 31 mars 2013
Vårfina cupcakes!
Små söta maränger…
Till påsken använder vi mängder av ägg så varför inte göra smarriga maränger till fikat.
Dessa sötisar har jag smaksatt med persiko-essens och fyllt med mörk choklad ganache, en grymt god kombination!
Enklad att göra, delikata att äta och söta att titta på!
Maränger
5 äggvitor, gärna rumsvarma
ca 2 dl socker
Några droppar valfri essens
Hushållsfärg
Ta en ren och torr skål och häll i äggvitan, minsta lilla skräp eller smuts gör att äggvitan inte går att vispa!
Vispa vitan till ett hårt skum. Häll under sakta vispning i sockret. Öka sen farten och vispa tills du får seg och toppig maräng. Ju längre vispning desto bättre! Smak- och färgsätt efter smak.
Gör hälften stora runda toppiga marängen och lika många stora men platta maränger, de blir botten på sötsaken.
Baka av i ca 150 grader i 45 minuter, när du kan putta på marängerna utan att skada dom är dom klara! Dessa blir knapriga på utsidan och härligt sega inuti…!
Chokladganache
100 g valfri choklad
½ dl grädde
Hacka chokladen så fint som möjligt. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Är det klumpar kvar så mickra en stund och rör till en slät massa. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Fyll en spritspåse eller bred ut ganachen på de platta marängerna, sätt en stor maräng som lock. Klart!
Tanken av att dessa skulle bli gul-randiga men de blev snarare bara ljust gula,
inte som jag tänkt mig men fina ändå!
Nej, dags att förbereda nästa blogginlägg, ligger ju som sagt lite efter… *ler*
Kram Karin
torsdag 28 mars 2013
Påskharens ägg-kakor
Vad vore påsken utan påskharen och dess påskägg? Ingen riktig påsk tycker jag…
Därför bakade jag påskägg-inspirerade kakor i vackra färger, några enfärgade och några blandade. Knaprigt fina och goda!
ca 50 enkla/25 dubbla
150 g smör
2,5 dl socker
1 ägg
4,5 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
½ msk mjölk
Vispa smör o socker vitt, ha i ägget och vispa till en jämn smet. Byt till degkrok. Blanda mjöl, salt o vaniljpulver och ha i smeten. Till sist mjölken. Vill du ha flera färger så dela degen och färga sedan med pastafärg alternativt hushållsfärg. Vill du ha alla i samma färg kan du tillsätta den innan mjölet.
Låt degen vila en timme i kylen och kavla sedan ut degen och tryck ut valfria figurer. Baka kakorna i 150 grader i ca 8 minuter.
Kavla degen mellan 3 – 5 mm tjock och tryck ut valfria figurer, jag valde så klart den ovala äggformen!
När kakorna är bakade efter ca 8 minuter så kan du trycka ut formen igen för att få lika stora kakor, självklart inget måste…!
Jag fyllde kakorna med smörkräm gjord på gräddfil, fräscht och gott!
Smörkräm med gräddfil
125 g smör
7 – 8 dl florsocker
2 – 3 msk gräddfil
Vispa smöret vitt och fluffigt, ha i florsockret och vispa ihop allt. Tillsätt gräddfil och vispa kort stund till. Jag fick inte smörkrämen så slät som jag önskat men då jag ändå bara skulle fylla kakor med den gjorde det inget. Detta är en stor sats med smörkräm, vet du om att du inte kommer använda så mycket så halvera receptet!
Spritsa ut smörkräm på en kaka baksidan av en kaka och lägg sedan den andra ovanpå, tryck till lite lätt. Klart!
Här nedan ser ni vår lilla påskhare vakta sina färgglada ägg.
tisdag 26 mars 2013
Färgglada ägg-kakor
Dessa söta små ägg har blivit inspirerade av Sprinkle Bakes som istället gjort runda små bollar, men jag tyckte ägg var mer passande så här till påsk.
Ägg-kakor
Ca 30 - 40 st beroende på storlek
200 g rumsvarmt smör
1,2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4,8 dl mjöl
1 äggvita
strössel
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Blanda ner vaniljsocker och mjöl.
Dela degen i två delar och rulla två lika långa rullar, dela rullarna i lagom stora bitar – så stora som du vill ha dina kakor. Forma bollarna till små ägg och låt de sedan stå i frysen, minst 30 minuter.
Låt äggen vila en stund innan du doppar ett ägg i taget i äggvita och rullar sedan i strössel, se till att de täcks ordentligt, lägg på bakplåtspapper på en plåt. Baka av äggen i ca 8 - 10 minuter i 175 grader.
Enkla att göra, goda att äta och vackra att titta på…
Kan inte bli mycket bättre än så!
Vi får se vad för gott som dyker upp i bloggen imorgon. Jag har inte riktigt bestämt mig än så det är på tiden att jag går till köket och bakar lite…
Vi ses imorgon igen, kram Karin