torsdag 28 mars 2013

Påskharens ägg-kakor


IMG_2197

Vad vore påsken utan påskharen och dess påskägg? Ingen riktig påsk tycker jag…
Därför bakade jag påskägg-inspirerade kakor i vackra färger, några enfärgade och några blandade. Knaprigt fina och goda!

Äggformade sockerkakor
ca 50 enkla/25 dubbla

150 g smör
2,5 dl socker
1 ägg
4,5 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
½ msk mjölk

Vispa smör o socker vitt, ha i ägget och vispa till en jämn smet. Byt till degkrok. Blanda mjöl, salt o vaniljpulver och ha i smeten. Till sist mjölken. Vill du ha flera färger så dela degen och färga sedan med pastafärg alternativt hushållsfärg. Vill du ha alla i samma färg kan du tillsätta den innan mjölet.
Låt degen vila en timme i kylen och kavla sedan ut degen och tryck ut valfria figurer. Baka kakorna i 150 grader i ca 8 minuter.

IMG_2178 IMG_2181

Kavla degen mellan 3 – 5 mm tjock och tryck ut valfria figurer, jag valde så klart den ovala äggformen!
När kakorna är bakade efter ca 8 minuter så kan du trycka ut formen igen för att få lika stora kakor, självklart inget måste…!

IMG_2187 IMG_2188

Jag fyllde kakorna med smörkräm gjord på gräddfil, fräscht och gott!

Smörkräm med gräddfil

125 g smör
7 – 8 dl florsocker
2 – 3 msk gräddfil

Vispa smöret vitt och fluffigt, ha i florsockret och vispa ihop allt. Tillsätt gräddfil och vispa kort stund till. Jag fick inte smörkrämen så slät som jag önskat men då jag ändå bara skulle fylla kakor med den gjorde det inget. Detta är en stor sats med smörkräm, vet du om att du inte kommer använda så mycket så halvera receptet!

Spritsa ut smörkräm på en kaka baksidan av en kaka och lägg sedan den andra ovanpå, tryck till lite lätt. Klart!

IMG_2189 IMG_2190

Här nedan ser ni vår lilla påskhare vakta sina färgglada ägg.

IMG_2198 IMG_2199
IMG_2204 IMG_2202
IMG_2196
IMG_2207 IMG_2210

1 kommentar:

  1. Oj, det här såg ju inte så gott ut... :-( lite läskiga färger.

    SvaraRadera