Mina följare på Instagram och Facebook fick välja mellan en söt blåbärskaka och denna härligt färgglada strösselkaka vilken vann med flest röster. Inte förvånad då den, trots sin enkelhet är ganska vacker…!
Och den är faktiskt inte så svår att göra heller… Jag har varit sugen länge på att testa en tårta helt täckt i strössel och när jag fick äran att vara med på en temakväll om bakning på ett Lindås bibliotek så tog jag chansen. Jag gjorde vackra tårtbottnar i våriga färger – rosa, gult, ljusgrön, turkos och lila. Receptet på bottnarna hittar ni här!
SMÖRKRÄM
Jag fyllde tårtan med gräddsmörkräm smaksatt med päron-essens, grymt gott! Montera tårtan på ett tårtbricka som är lika stor som själva botten, den ska inte synas. Se till att tårtan är rak och inte sne och vind som min tårta blev, hade lite bråttom efter en lång dag på jobbet.
Oavsett hur du väljer att göra nedan så bre på ett rejält lager med smörkräm och få den så slät som möjligt. Koka vatten och doppa en palett eller liknande, torka av den och dra den längs kanterna på tårtan så får du garanterat släta sidor! Gällande själva dekoreringen av tårtan har man två val…
1 – frys tårtan innan du täcker in den med ett rejält lager med smörkräm och rulla den sedan i strössel.
2 – bre in tårtan i rejält med smörkräm, inge brödsmulor ska synas från tårtbottnarna, låt tårtan stå i frysen i ca 30 – 40 minuter och pensla den sedan med varmt vatten så att smörkrämen blir kladdig och rulla i strössel.
Jag gjorde enlig val nr 2 då det var en mindre risk att trycka sönder smörkrämen med fingrarna när jag skulle lägga tårtan ner i strösslet.
STRÖSSEL
Jag har använt mig av mini kulor s.k. Non pareils, men man borde kunna använda vilket strössel som helst.
Att säga hur mycket strössel som går åt är svårt men det krävs mycket strössel , ca 1 ½ – 2 cm tjockt lager i en form som är bredare än vad tårtan är hög då man lägger den ned. Längden på formen spelar inte lika stor roll, ju längre form desto med strössel krävs det…!
Du kan antingen tömma strössel-hyllorna i din lokala matbutik, Dr Oetker har många fina färger. Eller beställa strössel för en rimlig penning och med snabb leverans från Borge kryddgård, dom har många olika kulörer!
DEKORERING
Vält försiktigt tårtan och lyft försiktigt över den till formen med strössel, rulla en liten bit i taget under försiktigt tryck så att strösslet fastnar. Fortsätt så tills hela tårtans sida är täckt. Ställ tårtan upp på ett större fat eller bricka och för över strössel med sked på tårtans topp. Bred försiktigt ut strösslet med hjälp av skeden och tryck försiktigt, fortsätt tills hela tårtan är täckt. Klart! Du har nu en tårta helt täckt i strössel, redo att ätas eller att fortsätta dekoreras…!
Jag höll ett kort föredrag om mig, min blogg och mitt stora intresse – bakning,
jag visade även hur man enkelt kunde göra söta och annorlunda sockerblommor.
Jag berättade inget om tårtan så besökarna på tema-kvällen blev minst sagt överraskade när jag ska första biten.
Många Ahh och Ååh…!
Stort tack till Lotta som gav mig möjligheten att få vara med och delge mina erfarenheter,
det var en mycket trevlig kväll och jag ställer mer än gärna upp igen!
Kram Karin
Wow så fin! Jag har inte testat att baka en sådan kaka, men blir mer och mer sugen.
SvaraRaderaKram kram
Åh vilken härlig tårta!
SvaraRaderaDen strösseldekorationen ska jag prova till nästa tårtbak.
Tack för att du delar med dig ♥
Kram
Lina
Så jädrans underbar den blev!
SvaraRaderaEnkelhet är det nya vackra!!!
Vilken underbart fin tårta!
SvaraRaderaVilken härlig tårta! Sonen fyller år snart. Kanske det här kan vara något till kalaset. :-)
SvaraRaderaGå gärna i på min blogg. Jag har en överrakning till dig. :-)
SvaraRaderaDen där tårtan är helt fantastisk! Vad duktig du är!
SvaraRaderaSå härlig!
SvaraRaderavad fint. hur färgar du bottnarna?
SvaraRaderaVerkligen en super härlig tårta med alla fina färger!
SvaraRaderaSå fint det blev!!!
SvaraRaderaSå vacker tårta! Ahhh:)
SvaraRadera