.
tisdag 16 april 2013
Att jobba som bagare & konditor…
De senaste åren har bak- & matbloggar eskalerat i antal, det bakas macaroner, cupcakes och tårtor i var man & kvinnas hem. På tv visas det ena bak-programmet efter det andra. Bakningstrenden är på topp just nu! Allt eftersom mångas bak-intresse växer så blir fler och fler intresserade av att utbilda sig, starta eget eller jobba inom bageribranschen. Drömmen är för många att kunna livnära sig på detta härliga intresse och jag förstår dom, det är grymt kul att baka.
Jag har tidigare skrivit om olika utbildningar man kan gå för att lära sig mer om bakning. Men man behöver inte gå skol-vägen om man inte vill utan det finns även andra väger. Tex kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig om du är arbetslös att få en praktik på ett bageri och därigenom skapa en kontakt men även få en inblick i hur det fungerar ute i verkligheten. En annan väg är att offra lite fritid genom att erbjuda sina tjänster som obetald praktikant på ett bageri. De flesta bagerier tar emot praktikanter och därigenom kan man få lite extra erfarenhet. En lite längre väg är att gå olika kurser, beroende på vilken sorts bakning du gillar kan du hitta passande kurser hos Studieförbundet/Vuxenskolan, Medborgarskolan och även Kungsörnen anordnar en del bak-kurser. Testa att googla “bakkurs” så poppar det upp ännu fler kurser att välja på…
Som ni kanske vet så jobbar jag just nu som bagare på Cafe Emma i Emmaboda. Ett jobb som är roligt & utvecklande och man får sannerligen baka mycket men det är långt ifrån samma sak som att baka hemma i sitt egna kök. I ett bageri så gör man tex 90 frallor, 10 baguetter och 7 limpor av en och samma deg.
För att klara jobbet som bagare/konditor bör du vara…
- Morgonpigg, en del bagare jobbar hela nätter andra börjar mitt i natten och en del som jag börjar tidigt tidigt på morgonen. Detta för att hinna baka av så mycket som möjligt tills butiken öppnar. Det är alltså viktigt att du fixar att ställa klockan och stiga upp oavsett hur trött du är. Som konditor kan du dock förskonas och börja lite senare men räkna ändå med en tidig uppgång.
- Stresstålig, du ska hinna med så mycket som möjligt under de timmar du jobbar. Du kan även behöva slänga ihop tårtor och bakelser medan kunderna väntar och alla har inte gott om tålamod…
- Mångsysslare, du ska fixa att göra många saker samtidigt, när degen blandas ska du samtidigt kunna göra limpor av en annan deg, hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.
- Kreativ, som konditor (den som gör tårtor o bakelser) ska du med enkla medel kunna kreera en vacker och fantasifull tårta utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det finns tyvärr ingen möjlighet att pilla med dekoreringar i timmar…
Det är även bra att kunna variera bakverken, hitta på nya tårtor och bakelser, förändra både utseende och smak.
- Stark, det är många tynga luft av både bunkar och mjölpåsar för att inte tala om hur många timmar man står och går. Detta jobb där på både knän, axlar och rygg. Det är viktigt att ta hand om sig på fritiden genom att träna så att man bygger upp sina muskler.
- Ordningsam, man bör gilla ordning & reda som bagare för att lätt kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även hålla koll på sina produkter, när de beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt och när ens varor blir för gamla. Man bör även gilla att städa, dels efter varje delmoment så att man har rena o fräscha ytor att jobba på men även efteråt då hela lokalen ofta behöver en genomstädning. Det blir skitigare än man kan tro att baka i ett bageri…!
- Hygienisk, som bagare behöver man tvätta händerna ofta. Inget slick på fingrarna eller utsläppt hår. Kortklippta naglar, uppsatt hår, rakad eller skäggskydd, keps eller bagarmössa, inga smycken eller piercingar, inget nagellack, förkläde att skydda kläderna. Särskilda arbetskläder och skor som du bara använder på jobbet. Och som sagt, tvätta händerna ofta…
Kort och gott så är livet som bagare inte så glamoröst som man kan tro när man står och dagdrömmer i sitt lilla kök där hemma. Att jobba som bagare är ganska slitsamt men för det mesta riktigt kul!
Är du intresserad och vill pröva dina vingar som bagare så tycker jag definitivt du ska ta chansen och söka jobb som bagare. Har du inte så mycket erfarenhet kanske kan du börja med att stå i butiken och sen få mer insyn i bageriet allt eftersom. Hos Metrojobb finns det idag flera jobb som bagare, men finner du inget jobb i närheten så skicka en spontan-ansökan till närmsta bageri för att visa ditt intresse. Man vet aldrig, en dag så behöver de extrahjälp!
Att söka jobb, oavsett vilket det än är, är aldrig lätt. Lyft upp alla användbara erfarenhet och kvalifikationer som du kan tänkas ha, många av ovanstående egenskaper kan man finna i de flesta jobb. Våga stå ut och skriv gärna ett annorlunda ansökningsbrev så att företaget fastnar för just dig. Varför inte beskriv dig själv som ett recept eller som ett bakverk. *ler* Bifoga gärna lite bilder på bakverk du gjort tidigare så ser dom vad du kan!Slå gärna en signal några dagar efter att ansökan kommit fram för att visa ditt intresse.
Har bageriet hört av sig och är intresserade? Grattis, du är nu ett steg närmare drömjobbet!Att bli intervjuad är aldrig lätt men läs gärna på om företaget, de gillar när man visar ett genuint intresse. Ta med en pärm eller bilder på bakverk du gjort tidigare. Strunta i jantelagen och lyft fram vad du är bra på men även dina dåliga sidor, ingen är perfekt. Varför inte baka din favoritkaka eller ett bröd att ta med och bjuda på, ett bättre sätt att visa vad du kan finns nog inte…
Var inte rädd för att misslyckas när du väl står där i bageriet och bakar. Du kommer bränna kakor, glömma lägg jäst i degen, vispa grädde till smör och mycket annat men det är en del i charmen med att baka, ingen är perfekt.
Lycka till med dina bak-drömmar oavsett om du satsar stort eller fortsätter att baka hemma i din egna lugna vrå!
Kram Karin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härligt o inspirerande inlägg!!
SvaraRaderaHälsning Evalena (bakeandfun)
Intressant att läsa. Många bra tips! :)
SvaraRaderaKul att läsa om "baksidan" av yrket.
SvaraRaderaJag tycker du borde skriva detta som "gästjournalist" i en spalt i någon tidning (eller många över hela landet)!
Du är inspirerande!
Tack! Åh det vore kul, en av mina drömmar att få göra det...!
RaderaVad intressant att få ta del av din bakvardag!
SvaraRaderavad har konditor för arbetstider skulle vara tacksam för svar?
SvaraRaderaDet beror. På ett bageri/konditor så börja man tidigt, runt 04:30 - 13 men jobbar man på restaurang så börjar man senare och jobbar mer vanliga arbetstider, 8 - 17.
RaderaHen!
SvaraRaderaVi behöver en kondetori man eller kvinna att joba med oss
Tack!
Hayfaa
Hem,
SvaraRaderaVi har en ny butik kondetori och behöver någon bagari eller kondetori man eller kvinna att arbeta med oss
Tack!
Hayfaa