Igår firade vi här i Sverige Mors dag – en dag där vi visar vårade älskade mödrar hur mycket vi älskar dom fastän vi kanske inte alltid visar det på bästa sätt. Själv överraskade jag min kära mor med ett blommogram med vackra liljor. Mamma trodde vi vunnit på lotto men nej, ibland vill man bara unna sina nära och kära något litet extra. Tyvärr dröjer det innan det är Fars dag men jag ska nog kunna skämma bort lilla pappsen när han kommer hit på besök istället…
Varför inte ge din mamma, syster eller kära vän en vacker blomstrande bukett-tårta? Lika vacker som underbart god. Och just denna tårta blev nog faktiskt en av de godaste jag gjort… Saftiga Apelsin- & chokladbotten fyllda med apelsinmarmelad och chokladigt god smörkräm. Täckt och dekorerad med marsipan. Nom nom nom…!
Saftig apelsin- & choklad tårtbotten
Detta recept är en vidareutveckling av en tårtbotten jag tidigare inte hunnit testa.
450 g smör3 st apelsin (rivet skal + lite saft)
9 st ägg
9 dl strösocker
3 tsk bakpulver
300 g mörk choklad (70%)
10 dl vetemjöl
1 - 1½ dl kakao
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa fyra små runda aluminiumformar i storlek ca 20 - 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C. Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjär/zestjärnn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger en bitter smak smak). Ta lika stor mängd socker som rivet apelsinskal och hacka med kniv till fin pure. Detta extra-arbete ger en bättre smak av apelsin.Vispa ägg och socker vitt o fluffigt. Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.
Finhacka chokladen. Blanda ner chokladen, bakpulver, kakao och vetemjölet. Häll i det smälta smöret. Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet. Smaka av och kläm i ev lite apelsinsaft för mer smak.
Häll smeten i formarna och grädda av ugnen i 175°C i 20-35 minuter tills provstickan inte är kladdig.
Montering
Låt bottnarna svalna innan du beskär dom så att de är lika jämntjocka.
Värm 1½ – 2 dl apelsinmarmelad med 1 – 2 msk vatten så att det blir till rinnande konsistens.
Vispa ihop en smaskig smörkräm bestående av 500 g mjukt smör, en burk kondenserad mjölk och 4 – 5 msk kakao. Smaka av och ha i ev mer kakao för en starkare chokladsmak.
Lägg första botten på ett fat och bred ut en fjärdedel av den rinnande apelsinmarmeladen, detta ger tårtan saftiga bottnar med god apelsinsmak. Bred på ½ cm tjockt lager med smörkräm och lägg sedan på nästa tårtbotten, fortsätt med marmelad och smörkräm tills hela tårtan är ihopsatt. Täck hela tårtan med smörkräm så att den blir rak och fin.
Beskrivning på bukett-tårta
Färga marsipan/sugarpaste/mmf grön, gör den gärna i olika nyanser. Mät höjden på tårtan för att se hur långa stjälkar du behöver göra. Rulla ett gäng stjälkar, fler än du tror, ca 5 mm tjocka och sätt runtom tårtan.
Gör vackra blommor – fantasi eller varför inte rosor och sätt på toppen av tårtan. Jag har tyvärr ingen beskrivning på hur jag gör dessa blommor men ska försöka fixa det inom kort. En av många saker som står på min långa Att göra-lista…