Att göra fläderblomssaft är verkligen riktigt enkelt, det enda som tar tid är att klippa ner blommorna och koka sockerlagen. Sen får man snällt vänta i 5 dagar för att se om vi har lyckats, men med tanke på doften som spred sig i köket igår kväll så tror jag det kommer gå riktigt bra…
Fläderblomssaft, ca 2 liter
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
50 g citronsyra
2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)
Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och socker häll över blommor och citroner. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå svalt i 5 dygn.
Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.
Nu är det bara att vänta och längta…!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar