sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 29 augusti 2013

Sött, syrligt och fräscht!

 

IMG_3547

Detta är mitt bidrag till Sodastream Challenge där vi fått utmaningen att göra något gott med deras Naturella smakessenser.
Jag valde att göra en tropisk pannacotta i olika lager med gelé i smakerna Lemon & Lime samt Orange & Pineapple.

 


IMG_3548

Tropisk pannacotta
Lite krångligare men ack så mycket snyggare!

Det går åt ca 0,5 dl grädde per burk (barnmatsburkar funkar finfint) och lager – så till 5 burkar behövs totalt 2,5 dl grädde per lager!
Värm grädde tillsammans med 2 msk socker och 1 tsk vaniljsocker. Smält 1,5 gelatinblad i kallt vatten, tar ca 10 minuter.
Kramar ut gelatinet och lägg i den varma grädden, låt grädden dock svalna något innan annars riskerar du att förstöra gelatinet!

För att få lutning på pannacottan så satte jag glasen lutandes i en större skål/bunke fylld med ris. Jag använde en tratt för att få gräddblandningen på plats utan att skapa fula ränder. Gör ett lager i taget, låt stelna i kylen i ca 1 – 2 timmar, sen kan du göra nästa lager med gelé.

Fruktig gelé
Det går åt ca ½ – 1 msk gelé per burk beroende på hur tjockt lager du vill ha.
Koka upp 3/4 dl vatten och 2 msk valfri
Sodastream Naturals smakessens, jag använde Lemon & Lime samt Orange & Pineapple.
Tillsätt 1,25 dl gelesocker och låt koka i ca 30 sekunder. Låt svalna något innan du fyller på gelen i burkarna så att den inte smälter sönder pannacottan. Använd en tratt även till gelen, låt stelna i ca 1 timme.
Fortsätt sedan med nästa lager pannacotta, gele, pannacotta… Klar!

Totalt tar denna fruktiga pannacotta ca 5 – 6 timmar att göra, tidskrävande men inte speciellt svår. När du fyller på nästa lager med pannacotta så tänk på att vrida burkarna ett halvt varv så att du vår lutning åt andra hållet.

Sammanlagt går det åt:
7,5 dl grädde
6 msk socker
3 tsk vaniljsocker
4,5 dl gelatinblad
1,5 dl vatten
4 msk valfri
Sodastream Naturals smakessens
2,5 dl gelesocker

Jag hoppas ni inte avskräcks pga den långa tiden det tar att göra denna pannacottan. Jag lovar att ni kommer imponera era gäster när ni ställer fram dessa godsaker! Inte bara vackra att se på utan riktigt goda att äta dessutom!

Kram Karin


IMG_3552 IMG_3553
IMG_3554 IMG_3562

onsdag 28 augusti 2013

Hela Sverige bakar…

 

http _webapi.tv4play.se_article_grid_52148db6c459482920000003_hsb.jpg 1

Den 12 september är det äntligen dags för Hela Sverige bakar
– ett tv-program där ett gäng duktiga amatör-bagare tävlar om att bli Sveriges bästa hemmabagare.
Förra året vann
Christina Gyllner, undrar vem som tar hem titeln i år…

Förra året sökte jag men kom inte med, och i år fick jag inte söka då jag jobbar som bagare/konditor.
Kanske söker jag igen nästa år… Vi får se! *ler*

Vem hejar du på?

Kram Karin

Programmet visas på Sjuan, torsdagar, kl 21:00

söndag 25 augusti 2013

Algutsboda kyrka


IMG_2548
I våras fick jag en förfrågan av Linnéa som jobbar som kantor i Algutsboda kyrka. De skulle ha en invigning av sin lill-kyrka – en lekstuga i miniatyr av den stora kyrkan. Lill-kyrkan ska bland annat användas i lärosyfte för barnen vid kyrkans barntimmar. Den är inredd precis som den vanliga kyrkan med bänkar, altare och självklart lagom stora bröllopsklänningar att leka i. Den har till o med en kyrkklocka som går att ringa i!

IMG_2518
Linnea ville gärna ha två tårtor att fira invigningen med, en stor och en liten kyrka – en rolig utmaning! För att spara tid så samarbetade jag med mitt jobb
Cafe Emma där vi fyllde och täckte tårtorna. Väl hemma så gjorde jag finliret med alla smådetaljer. Trots sin vackra enkelhet så har den en hel del detaljer som kors, klockor och fönster. Dock ganska nöjd med slutresultatet!

IMG_2547IMG_2544


Här är lite bilder från själva invigningen av lillkyrkan, visst är den fin!
För att riktigt fira invigningen så fick alla som ville ta med sig en egen tårta till ett stort tårtkalas!
Massor med goda tårtor…!


IMG_2549 IMG_2550
IMG_2555IMG_2556 IMG_2559

Tack Linnea för ett riktigt roligt uppdrag!
Kram Karin


IMG_2546

tisdag 20 augusti 2013

Svart vinbärspaj


IMG_3295
För någon vecka sedan fick jag ett paket från SodaStream med lite smått o gott, bland annat dessa små söta pajformar som jag inte kunde låta bli att göra små svarta vinbärs-pajer, perfekt lagom stora en-portionsstorlekar. Jag fick även smaksättare apelsin/ananas och lime/citron som jag just nu håller på att göra något förhoppningsvis gott av, mer om det när jag är klar…!

Här nedan har ni ett supersmarrig recept på en enkel paj, självklart kan man byta ut de svarta vinbären mot andra favoriter.

Pajdeg
4 – 6 små pajformar eller en stor

3 dl vetemjöl
125 g Smör
2 msk Strösocker
2 msk Vatten

Blanda mjöl, socker och smöret med fingrarna. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg. Platta ut degen en gång och knåda ihop degen till en boll. Låt degen vila en stund i kylen, ca 30 minuter.
Kavla ut degen ca 3 – 4 mm tjock. Smöra formarna och fyll med pajdegen. Vanligtvis brukar man baka av pajdegen innan men jag valde att fylla degen innan istället, vilket går lika bra! Degen som blir över går att spara i kylen i en plastpåse till framtida bruk.

Fyllning
ca ½ - 1 liter svarta vinbär, går självklart med andra bär.
ca ½ – 1 dl socker, beroende på hur söt paj du vill ha.
Vaniljkräm, pulvervariant eller hemmagjord:

Recept lånat från
Söta saker

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna och använd i paj, kakor, bullar eller tårtor.



IMG_3289 IMG_3290

Smuldeg
150 g smör
3 dl vetemjöl, byt ut 1 dl mot havregryn för lite knaprigare smulpaj
1 dl socker

Blanda smör, socker och mjöl/havregryn till en grynig massa. Det går bra att göra smuldeg någon dag i förväg och förvara den i kylen.

Montering
Fyll botten av pajen med vaniljkräm, ca 1 cm tjockt lager. Blanda bär och socker och strö ut på vaniljkrämen. Smula över smuldegen ovan på allt och baka av i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter, eller tills den fått fin gyllenbrun färg. Servera pajen med en god vaniljsås eller vaniljglass.



IMG_3291 IMG_3293
IMG_3294

Visst ser det gott ut…?

Kram Karin


IMG_3298IMG_3306 IMG_3299IMG_3308

tisdag 13 augusti 2013

Apelsin & salt kolasås

 

IMG_2796

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så fick jag äran att baka tårta till min mammas mans 70 års dag och förutom Blåbär & mascarpone-tårtan så gjorde jag en Apelsin & salt kolasåstårta, även den inspirerad av Linda Lomelino med bloggen Call me cupcake. Jag valde dock att göra en egen tolkning av hennes tårta, originalreceptet finner du i hennes bok Lomelinos tårtor.

Luftig apelsinbotten
Även detta recept är ökat då jag bakade bottnarna i 4 aluminium-formar á 22 cm diameter, ca 4 – 5 cm höga.

12 rumsvarma ägg
5 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl/majsstärkelse
3,75 dl socker
1,5 dl socker
3 nypor salt
1 ½ msk bakpulver
12 msk solros eller raps-olja
12 apelsinsaft
3 msk rivet apelsinskal
3 tsk vaniljsocker

Dela äggvitor och äggulor i två olika skålar, du behöver 12 äggvitor och 9 äggulor, de tre andra kan du spara till annat.
Sätt på ugnen på 160 grader.
Sikta vetemjöl, potatismjöl/majsstärkelse, bakpulver, 3,75 dl socker och salt i en bunke.
Vispa samman olja, äggulor, apelsinsaft, apelsinskal och vaniljsocker i en bunke. Sikta än en gång ner de torra ingredienserna i olje-blandningen och vispa tills smeten går ihop.
Vispa äggvitorna i en ren o torr skål tills det bildas mjuka toppar. Tillsätt en matsked socker i taget (totalt 1,5 dl) och vispa tills det bildas fasta toppar. Du ska kunna göra det klassiska maräng-knepet och hålla bunken upp o ner utan att marängen rinner ut.
Rör försiktigt ner ca en fjärdedel av marängen i smeten för att lätta upp smeten innan du fortsätter med resten, då stannar luften lättare kvar. Fortsätt med en fjärdedel i taget tills all maräng är iblandad, blanda så lite som möjligt. Det ska vara precis så att man inte ser några vita ränder av äggvitorna. Fördela smeten i fyra osmorda formar. Grädda bottnarna i ca 25 + 30 minuter.
När de är bakade så stjälp dom upp o ner på ett galler, annars riskerar de att sjunka ihop i mitten.

Montering
4 apelsinbottnar
1,5 – 2 burkar färdigkokt Dulce de lechen, finns färdig att köpa så du slipper koka själv.
Havssalt

Jag valde att inte dela bottnarna men det går självklart bra om du vill ha fler lager. Bred en halv burk kolasås på första lagret och strössla ut havssalt, fortsätt så med resterande lager. Jag tog knappt en matsked havssalt per lager, låter kanske mycket men sprider man ut det så ger det en härlig salt smak på kolasåsen.

Dulche de Lechegrädde
Även detta recept har jag dubblat för att grädden ska räcka att dekorera tårtan. Egentligen räcker det att gångra receptet med 1½ men då får man en halv burk dulche de leche över, men vad gör det när det är så gott…

1 burk dulche de leche
4 dl vispgrädde

Vispa grädden hårt och häll sedan ner dulce de lechen i grädden, fortsätt vispa till en slät kräm. Använd krämen med en gång!
Dekorera tårtan med torkad frukt, kanderade nötter, grädde, riven choklad eller choklad-dekorering.


Denna tårta hade en rykande åtgång på kalaset, många av gästerna kom fram och tackade för de goda tårtorna och just denna fick extra många lovord!
Stort tack till Linda som är en stor inspiratör!

Kram Karin


IMG_2737 IMG_2738IMG_2801

tisdag 6 augusti 2013

Blåbär & mascarpone



IMG_2790

När min mammas man skulle fira sin 70-års dag fick jag äran att baka tårta och då kalaset skulle gå av stapeln i Saltsjöbaden, Stockholm så valde jag att satsa på smaken istället för utseendet. Jag valde att baka två goda tårtor från Linda Lomelino med bloggen Call me cupcake – en grymt duktig tjej som dessutom släppt flera bakböcker. Jag är bara lite avis… *ler*

För att spara tid och för att göra det enklare för mig valde jag att baka bottnarna hemma, fylla med frosting och frysa in för att sedan tina och dekorera på plats. Det gick jättebra utan att påverka varken smak eller konsistens!

Blåbärstårta
Och för att få tårtan riktigt hög dubblade jag receptet nedan och fyllde 4 aluminium-formar á 22 cm diameter, ca 4 – 5 cm höga. Bottnarna blev fasta och fina så det slutade med att jag bara använde 3 stycken, då den blev riktigt hög och fin!
Originalreceptet är för 3 st 20 cm formar, ca 2 cm höga.


6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizena majsstärkelse (jag använde potatismjöl istället)
300 g blåbär (frusna eller färska)
1,5 dl gräddfil (jag använde filmjölk)
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
225 g rumsvarmt smör
4 dl socker
4 stora ägg

Värm ugnen till 170 grader. Smörj och mjöla eller fodra bakformarna med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bakpulver och majsstärkelse/potatismjölet i en skål. Blanda 1 msk av mjölblandningen med blåbären.
Rör ihop gräddfil/fil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt ett ägg i taget, vispa väl mellan varje ägg. Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar till en slät smet.
Häll i blåbären och rör om några gånger så att bären fördelas någorlunda jämt, vispa inte. Fördela smeten i bakformarna.
Grädda bottnarna i 25 – 30 minuter, stickan ska vara torr.

IMG_2727 IMG_2728
IMG_2741

I boken Lomelinos tårtor är hennes blåbärstårta fylld och täckt med citronsmörkräm men då jag fastnat för mascarponefrosting som hörde till en annan tårta, valde jag den istället. Men det är just det jag gillar med att läsa och inspireras av bakböcker, att plocka ut russinen och göra min egna smakkombination.

Mascarponefrosting
Jag dubblade även detta receptet för att kunna både fylla och täcka tårtan.

250 g mascarponefrosting
2 – 2,5 dl florsocker
3 dl grädde

Blanda mascarpone och florsocker i en skål. Vispa grädden hårt och rör ner den i mascarpone-blandningen.


Montering
Mina bottnar blev såpass höga att jag delade varje botten i två delar, totalt 6 bottnar. Bred ut ett lagom tjockt lager med frosting ca 0,2 – 1 cm tjockt. Fortsätt tills hela tårtan är fylld, klä sedan in hela tårtan med frostingen, gärna lite slarvigt med flit vilket jag personligen tycker är väldigt fint. Dekorera med färska blåbär.



IMG_2800


Just nu är det högsäsong för blåbären så gå ut i skogen,
fyll en korg och baka din egna blåbärstårta,
jag tror inte ni kommer bli besvikna…

Kram Karin



IMG_2808