lördag 7 juni 2014

Beskrivning - flaggtårta

  IMG_6304
Att göra en flaggtårta är ett kul och annorlunda sätt att överraska på kalaset. Alla kommer imponerat undra hur du gjorde denna annorlunda tårta och det är faktiskt inte så svårt som man skulle kunna tro. Jag hoppas att denna beskrivning gör att du vågar testa själv!
IMG_6253


White velvet cake

Receptet är lånat från Sockerrus.se
Receptet är ökat med 1,5 för att räcka till antalet bottnar.
Receptet räcker till 2 st fulla 20’ aluminiumformar, 1 halvfull 20’ aluminiumform samt 1 halvfull 15 * 20 form.
( 20’ aluminiumform – 20 cm i diameter)

6 st äggvitor från stora ägg / frukostägg
3,75 dl mjölk
1,5 tsk vaniljpulver (3 tsk vaniljsocker)
7,5 dl mjöl
6 dl socker
6 tsk bakpulver
3 nypor salt
255 g smör, rumstempererat
Eventuellt pastafärg (karamellfärg) och/eller essens.

Vispa äggvitor, mjölk och vanilj till maräng-fluffigt. Ställ äggblandningen åt sidan.
Blanda i en annan skål -  mjöl, socker, bakpulver och salt.
Kör smöret i micron några sekunder så att det blir mjukt & lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Konsistensen kommer vara som fin smuldeg. Blanda med händerna tills det inte finns några klumpar.
Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.

Förbered bak-formarna med att lägga bakplåtspapper i botten så lossnar de färdigbakade botten lättare.

Härifrån kan du välja att färga/smaksatta all smet i en färg/smak.
Jag valde att dela upp smeten och färga 1/3 i gult och smaksätta med citron.
2/3 färgade jag blått och smaksatte med blåbärsoppe-pulver. En halv påse gav dock inte så mycket smak, använd essense istället.
Jag fördelade den gula smeten, hälften i en 20’ aluminiumform och hälften i en ca 15 * 25 form. Den blåa smeten delade jag upp i två 20’ aluminiumformar.

Grädda bottnarna på 175 grader i ca 12 - 15 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).
De gula bottnarna som är tunnare kommer att gå fortare!

Nu till själva beskrivningen av flagg-tårtan!Ta fram de blåa bottnarna. Skär rent kanterna så att de är raka och fina.
Välj ut en liten tallrik eller passande utstickare, något som är ca 2 cm mindre i diameter än själva botten (se vänster bild) och lägg den centrerat på botten. Enklast är att göra en botten i taget. Skär med en vass kniv runt tallriken, nu är en av de yttre ringarna till flaggan klar. Skär ett snitt så att du enkelt kan frilägga ringen, se bilden till höger.

Välj ut än ännu mindre tallrik, stort glas eller utstickare till den mindre botten, denna ska vara ca 1  - 1,5 cm mindre än själva botten. Gör som ovan och skär med en vass kniv. Du tar nu bort den delen där det gula i flaggan ska vara, släng eller spara till cakepops. Det är bara den mittersta delen som ska slängas!
Gör samma sak med den andra blåa botten och den runda gula botten.

IMG_6261IMG_6263 

Vispa ihop en god smörkräm, jag rekommenderar
Gräddsmörkräm. Superenkel och verkligen jättegod!
Ta undan hälften av smörkrämen och färga gult, smaksätt med citron om du vill.
Ta de små runda bottnarna och lägg en av de blåa i mitten på det fat du vill ha själva tårtan. Bred på lagom tjockt med smörkräm och lägg på den gula botten, på med smörkräm och lägg sedan på den sista blåa botten
Mät omkretsen och höjden på tårtan med hjälp av ett måttband och anteckna måtten.
Bred in hela mini-tårtan med smörkräm och ställ tårtan i kylen medan du förbereder den andra gula botten,..

IMG_6264

Ta nu fram den gula fyrkantiga botten och anteckningen över måtten. Skär till botten enligt måtten till två avlånga delar. Sätt de runt om den lilla tårtan,tryck med fast hand så att de sitter ordentligt. Sprickor och hål lagas när du brer på det sista lagret av den gula smörkrämen.

IMG_6265IMG_6266

Ta en av de yttre blåa botten-”ringarna”, eller vad vill kalla dom och sätt längst ner, runt om tårtan. Lägg sedan på den gula botten och sist den blåa. Tryck fast bottnarna runtom tårtan med fast hand. Själva grunden till flaggan är nu klar, bara dekoreringen kvar…!

IMG_6267

Färga och smaksätt den resterande smörkrämen. Själv smaksatte jag den med lite blåbärssoppa, ca 2 - 3 msk.  Härlig smak och underbar färg! Klä in tårtan i smörkräm och dekorera med färska bär, marsipan efter tycker och smak.

IMG_6268

Lycka till!


Kram Karin

IMG_6321

4 kommentarer:

  1. Tack för att du lade upp instruktioner!
    Du är suverän på tårtor och andra bakverk!
    Funderar på att testa att göra en norsk flagga med SMBC som det vita i flaggan.
    Lägger in en bild på din FB-sida när jag gjort det! :) //Annika J

    SvaraRadera
  2. Gjorde en liknande förra året. Har bytt blogg till moccakaka.se
    Men den är fortfarande på min gamla blogg http://moccakaka.blogspot.se/2013/10/amerikatarta-sverigetarta.html?m=1

    SvaraRadera
  3. Blir inte kakan/tårtan väldigt torr? Tänker i jämförelse med en vanligt tårta där det är lager med fyllningar 😳

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej detta är en riktigt saftig botten, blir riktigt gott!

      Radera